Βόμβες αποκαλύψεων σηματοδοτεί η έρευνα για τα στημένα ματς και τη διαφθορά, που κυριαρχεί στον χώρο του ποδοσφαίρου. Εισαγγελείς του τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τράπεζες, την ΟΥΕΦΑ και τον ΟΠΑΠ, έχουν στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία, που αναμένεται να ρίξουν φως στις παράνομες δραστηριότητες του ποδοσφαίρου. «Βαριά» ονόματα παραγόντων θα διαβούν το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως ύποπτοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, που συνδέονται με στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, διαρροή πληροφοριών για τα αλλοιωμένα αποτελέσματα και φυσικά τη στοιχηματική ή ιντερνετική απάτη.
Ηχηρές διώξεις
Είναι η πρώτη φορά από το 2009, όταν ξεκίνησε στην Ελλάδα η δικαστική έρευνα για τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο, που οι Αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία και ενδείξεις, ικανά να «δέσουν» κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες, σε βάρος αυτών που αποκομίζουν υπέρογκα ποσά, με τα αλλοιωμένα αποτελέσματα και τον παράνομο στοιχηματισμό.
Ηχηρές αναμένεται ότι θα είναι οι ποινικές διώξεις, οι οποίες θα ασκηθούν, και αυτή τη φορά -όπως φαίνεται από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα- δεν θα είναι απρόσωπες ή κατά παντός υπευθύνου (σ.σ.: το γνωστό «in rem»), όπως γίνεται όταν η Δικαιοσύνη εξακριβώνει μόνο τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και συνεχίζει να αναζητεί τα πρόσωπα που τα έχουν διαπράξει.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δείχνει να έχει τη διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- η έρευνά της αρχίζει να αποδίδει καρπούς, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες όχι μόνο για τα στημένα ματς, αλλά γενικά για τη «μαφία» που λυμαίνεται τον χώρο του ποδοσφαίρου. Η εισαγγελέας, που διενεργεί την έρευνα, αναζητεί τους δράστες για σειρά σοβαρών αδικημάτων, όπως είναι η απάτη -ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου, που επισύρει ισόβια κάθειρξη- το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η φοροδιαφυγή, η δωροδοκία - δωροληψία, με σκοπό την αλλοίωση των αποτελεσμάτων.
Καταβάλλεται προσπάθεια από την εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, οι ποινικές διώξεις, που είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν, να αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Και απλοί πολίτες
Γι' αυτό είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν κατηγορούμενοι και απλοί πολίτες που έχουν παίξει ακόμη και ένα δελτίο «ύποπτου» στοιχήματος, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Ο χρονικός ορίζοντας που εκτιμούν οι Αρχές ότι θα έχουν ολοκληρώσει την προσπάθειά τους είναι μέχρι τέσσερις μήνες, διάστημα που απαιτείται κυρίως επειδή εμφανίζεται καθυστέρηση από πλευράς των τραπεζών, να δώσουν στοιχεία στο ΣΔΟΕ για την αναλυτική κίνηση των λογαριασμών προσώπων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα και έχει ήδη διαταχθεί η άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.
Είναι σημαντικό να κινηθεί με ταχύτητα η έρευνα και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων ανοίγουν από το ΣΔΟΕ και όχι από την Εισαγγελία, καθώς θα απαιτείτο η χρονοβόρος διαδικασία της έκδοσης δικαστικού βουλεύματος...
ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΜΕΙΣ
Η ογκώδης δικογραφία έχει χωριστεί σε τέσσερις τομείς που αφορούν:
Τα στοιχεία από τον κατάλογο της ΟΥΕΦΑ για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ελέγχονται πρόεδροι, προπονητές, μάνατζερ, μεσάζοντες και διαιτητές των συγκεκριμένων αγώνων. Η Εισαγγελία έχει προχωρήσει την έρευνά της στο συγκεκριμένο κομμάτι της υπόθεσης και φαίνεται να έχει δυνατά στοιχεία, για να μπορέσει να δέσει συγκεκριμένα αδικήματα, όταν ολοκληρώσει τον έλεγχο.
Τον εντοπισμό προσώπων, που φέρονται να έχουν παίξει τον ρόλο του «μεσάζοντα» και συγκεκριμένα για όσους διοχέτευαν πληροφορίες για τα αποτελέσματα των αγώνων. Οι έρευνες στρέφονται σε μάνατζερ ομάδων μέχρι και σε υπεύθυνους συνδέσμων.
Τα πρόσωπα που έπαιζαν μεγάλα ποσά στο στοίχημα σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Γι' αυτό και ελέγχονται τα δελτία εκείνα στα οποία οι παίκτες φέρονται να έχουν ποντάρει μεγάλα χρηματικά ποσά, αυξάνοντας απότομα τα κέρδη τους, ενώ πολλές φορές έφταναν να ποντάρουν ακόμη και σε βάρος της ομάδας τους!
Τα πρόσωπα, που στοιχημάτισαν σε στημένα παιχνίδια μέσω Ιντερνετ και είναι η λεγόμενη «ιντερνετική ή διαδικτυακή απάτη». Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ελέγχονται ύποπτα δελτία και αναζητούνται στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς φέρεται να έχει συντάξει έκθεση με περίπου 1.000 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά, στοιχηματίζοντας μέσω Διαδικτύου σε στημένους αγώνες, στο εξωτερικό.
ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ανοιξαν λογαριασμοί παικτών και προέδρων
Ο κατάλογος των προσώπων, που αναμένεται να κληθούν αρχικά ως ύποπτοι, θα είναι μακρύς, καθώς στο στόχαστρο της εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει πρόσωπα που φέρονται να έχουν στοιχηματίσει σε συγκεκριμένους αγώνες μεγάλα χρηματικά ποσά, παίζοντας είτε σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ, είτε μέσω Ιντερνετ.
Ηδη έχουν ανοίξει από το ΣΔΟΕ οι λογαριασμοί 20 προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων, που καταγγέλλονται για στημένους αγώνες βάσει της λίστας της ΟΥΕΦΑ, ωστόσο -όπως είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές- «είναι μόνο η αρχή, καθώς η έρευνα της αναλυτικής κίνησης των λογαριασμών, που έχουν ανοίξει, φέρεται να αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, και μία "αλυσίδα" προσώπων που συνδέονται μεταξύ τους».
Στραβοκλωτσιές...
Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλων προσώπων, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «όσο επεκτείνεται η έρευνα, τόσο θα μεγαλώνει και η λίστα με τους λογαριασμούς, που θα μπουν στο ''μικροσκόπιο'' της Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται η άρση τραπεζικού απορρήτου να ''χτυπήσει'' λογαριασμούς ακόμη και ποδοσφαιριστών, αλλά και μεσαζόντων». Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα έχει ζητήσει να διαβιβαστούν μέσω της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας όλα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έπαιξαν στα καταγγελλόμενα ως στημένα ματς.
Μεγάλη είναι η συνεισφορά στην έρευνα από τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΟΠΑΠ στην Εισαγγελία, καθώς από τα δελτία στοιχήματος φαίνεται να προκύπτει με σαφήνεια ποιοι πόνταραν μεγάλα χρηματικά ποσά και κέρδισαν σε «ύποπτα» ματς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ, η έρευνα φέρεται να έχει εντοπίσει ακόμη παίκτες οι οποίοι πόνταραν σε συγκεκριμένα παιχνίδια, τα οποία τους απέφεραν κέρδη έως και 10 εκατ. ευρώ. Τρεις δημοσιογράφοι έχουν καταθέσει μέχρι τώρα ως μάρτυρες στην εισαγγελέα, που διενεργεί την έρευνα, ενώ αναμένεται και η κατάθεση του Πέτερ Λιμάχερ, προέδρου της επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, που διερευνούσε τα στημένα παιχνίδια ανά τον κόσμο.
Οι φάκελοι
30 αγώνες με... οσμή στησίματος
«Ενα πλήθος αγώνων από καθαρά στοιχηματική πλευρά πρέπει να θεωρούνται αντικανονικοί...», λέει μεταξύ άλλων ο Λιμάχερ και λίγες μέρες αργότερα αρχίζουν να... σκάνε οι φάκελοι με τα παιχνίδια που, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, έχουν οσμή «στησίματος». Στη Νιόν ταξίδεψε για να παραλάβει φάκελο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ενώ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα... ύποπτα παιχνίδια ξεπερνούν τα 30! Τον περασμένο Απρίλη, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης παρέδωσε στη Βουλή λίστα με 27 παιχνίδια, που, σύμφωνα με την έρευνά του, περιλαμβάνονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ. Τη σκυτάλη έχουν πάρει οι αρμόδιες Αρχές...
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου