Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Eνας οικογενειάρχης ναυτικός, άνεργος εδώ και 9 μήνες, ζητάει ελπίδα...

«Η κατάσταση είναι δραματική», λέει στο «Eθνος» ο 50χρονος Σπύρος Κουρσάρης, που δουλεύει στα καράβια από 19 χρόνων και έφτασε στο σημείο να μη βρίσκει «μπάρκο», να κινδυνεύει να μην έχει ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να του κόψει η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος στο σπίτι...«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Προτιμούν να έχουν στα καράβια αλλοδαπούς παρά Ελληνες. Ολα τα πλοία που κυκλοφορούν είτε με ελληνική είτε με ξένη σημαία έχουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, αν και υπάρχουν Ελληνες που θα μπορούσαν να δουλεύουν», λέει ο μαστρο-Σπύρος, που η ειδικότητά του είναι μηχανοδηγός Α’. Μία από τις ειδικότητες με θεαματική αύξηση της ανεργίας μέσα στον τελευταίο χρόνο.«Η κατάσταση με τους άνεργους ναυτεργάτες έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις που τους φέρνει σε απόγνωση», τόνισαν οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον», που με δυναμικές παρεμβάσεις κατάφεραν να ανανεωθεί από τον Οίκο Ναύτου το βιβλιάριο υγείας του Σπύρου Κουρσάρη και του 7χρονου γιου του.

«Ευτυχώς, με τη βοήθεια των σωματείων καταφέραμε να ανανεωθεί το βιβλιάριο υγείας και να έχουμε πλέον περίθαλψη ο γιος μου και εγώ. Η γυναίκα μου, που είναι καρκινοπαθής, έχει ευτυχώς περίθαλψη του ΙΚΑ».

Η ανεργία ανάγκασε τον μαστρο-Σπύρο να εργαστεί από το 2004 μέχρι το 2009 ανασφάλιστος σε σκάφη υπερατλαντικής αλιείας.

«Δεν έβρισκα σε άλλα πλοία και πήγα σε αυτά. Πηγαίναμε στη Δυτική Αφρική για ψάρεμα. Από το 2009 που άρχισε η περιπέτεια της συζύγου μάς πήρε και μας κατέβασε...».

Ο ίδιος δεν βρίσκει εδώ και 9 μήνες «μπάρκο», οι ανάγκες τρέχουν και πότε πότε κάνει όπου βρει ένα μεροκάματο. Στις 3 Νοεμβρίου, μάλιστα, ήρθε η «χαριστική βολή»: Η ΔΕΗ έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Βολευτήκαμε με μια γεννήτρια για το φως, αλλά δεν έχουμε θέρμανση και ψυγείο», μας είπε ο ίδιος, ενώ η γυναίκα του, η κυρία Ελευθερία, προσθέτει ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι μετέωροι. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια».

Η ίδια δούλευε σε τράπεζα, έχασε τη δουλειά της, βρήκε αλλού «μέχρι που αρρώστησα» και «τώρα μας έκοψαν το ρεύμα, ενώ είμαι χειρουργημένη, το παιδί μου είναι 7 χρόνων και ο πατέρας μου κατάκοιτος».

Οι δύο ναυτεργατικές ενώσεις έκαναν ακόμα παρέμβαση στη ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του άνεργου ναυτικού και να του δοθεί από την Εστία Ναυτικών κάποιο έκτακτο προνοιακό επίδομα.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: