Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ,ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΕΝΕ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

Με φραστικές αλλαγές που δεν μεταβάλλουν την ουσία, αυτή της κατάλυσης των κλαδικών συμβάσεων και της απομόνωσης όσων εργαζομένων δεν εκπροσωπούνται συλλογικά, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η 2η αναθεώρηση του Μνημονίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, υπήρξαν έως την τελευταία στιγμή έντονοι διαξιφισμοί και σε άλλα πεδία.

Αμφισβητήθηκε το όφελος από τη μετάταξη 3.000 εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και η επάρκεια των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αλλά και η δυνατότητά της να διασφαλίσει την εύρεση εσόδων και την περικοπή δαπανών, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στον κλάδο της υγείας.

Η κυβέρνηση έλαβε τις τελικές της θέσεις στα εκκρεμή ζητήματα χθες το μεσημέρι. Πολύωρη συνάντηση είχε το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμο. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, κάνοντας λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ακολούθησε δίωρη συνάντηση με την τρόικα και μετά ήταν η σειρά του πρωθυπουργού να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ακολούθησε νέος γύρος συναντήσεων για την οριστικοποίηση των άρθρων, ο οποίος είχε ειδική σημασία: να «στρογγυλέψουν» τυχόν αιχμηρές αναφορές για το κυβερνητικό έργο.

Σήμερα συνέντευξη

Σήμερα γίνονται οι ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας, ενώ τα κείμενα θα είναι διαθέσιμα το προσεχές 10ήμερο, αφού εγκριθούν από το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Την τελική «βούλα» θα δώσει η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το μόνο που έμεινε «όρθιο» στις κλαδικές συμβάσεις είναι μία φράση από την οποία θα «πιαστεί» η κυβέρνηση για να αποτρέψει πολύ μεγάλες ανατροπές. Στη φράση που υπέγραψε από τον Αύγουστο η κυβέρνηση «οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών», προστέθηκε ο όρος «εκτός από αναιτιολόγητες προϋποθέσεις» (undue restrictions). Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες μετέφραζαν τον όρο ως «αχρείαστοι περιορισμοί» ή ως «επαχθείς προϋποθέσεις». Ολοι οι όροι είναι ασαφείς, όπως ασαφές είναι και το μέλλον των κλαδικών συμβάσεων.

Ερμηνεύεται από αρμόδια στελέχη ότι δίδει στην κυβέρνηση το περιθώριο μέσα στον Δεκέμβριο να διαπραγματευθεί με την τρόικα «κόκκινες γραμμές» με βάση τα όρια που θέτουν άλλα κράτη της Ε.Ε. στο ίδιο θέμα, για να προστατευτούν κάποιοι εργαζόμενοι, ενώ ρόλο θα αναλάβουν και οι κοινωνικοί εταίροι.

Αμφισβητεί η τρόικα

Εντονη διαπραγμάτευση υπήρξε για το ύφος των συστάσεων που θα γίνουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στελέχη της τρόικας αμφισβητούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες τη δυνατότητα της κυβέρνησης να βρει μόνιμα έσοδα πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 1,7 δισ. ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί.

Σχολιάστηκαν αρνητικά τα μέτρα της περαίωσης, της ρύθμισης ημιυπαίθριων, καθώς όπως είπαν δεν θα υπάρχουν το 2012, προκαλώντας και πάλι «τρύπα» στα έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Ασκησαν κριτική και για την πορεία περιστολής των δαπανών.

* Ζήτησαν πιστή εφαρμογή των μηνιαίων στόχων που έχει ο νέος προϋπολογισμός, που θα παρακολουθείται στενά, και διασφαλίσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί.

* Προτάθηκε η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, όπου καταλήγουν 6,1 δισ. ευρώ κρατικών δαπανών τον χρόνο, καθώς και πολλών άλλων κινήσεων που έχουν καθυστερήσει για «κάθετες παρεμβάσεις στις δαπάνες», δηλαδή ανά τομέα και όχι οριζόντιες περικοπές (π.χ. στους μισθούς) που όπως ειπώθηκε έχουν φτάσει στα όριά τους.

* Στο πεδίο των ΔΕΚΟ ζητήθηκε μείωση του μισθολογικού κόστους (στελέχη της κυβέρνησης και της τρόικας αρνούνται ότι υπάρχει ο όρος απόλυση στο Μνημόνιο) και παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν ότι όντως θα εξοικονομηθούν τα 800 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε για το 2011 η κυβέρνηση.

Εκτιμάται ότι η μετάταξη υπαλλήλων στο Δημόσιο (ως νέα πρόσληψη που θα καλύπτει τον στόχο 1 προς 5 αποχωρήσεις, στερώντας θέσεις από άλλους πολίτες) δεν λύνει το πρόβλημα, αφού και πάλι το κράτος θα πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων, και ασκήθηκαν πιέσεις για πιο συγκεκριμένες και άμεσες αλλά «λογικές», όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, παρεμβάσεις.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: