Τα λογιστικά στοιχεία της ΕΕ είναι «αξιόπιστα» μεν, αλλά τα χρήματα που δαπανήθηκαν το 2009 από την Κομισιόν, ιδίως για την πολιτική αρωγής προς τις μη προνομιούχες περιοχές της Ένωσης, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά, τονίζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Οι πληρωμές που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό εξακολουθούν να επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από σφάλματα», τονίζει στην ετήσια έκθεσή του το Συνέδριο.
Μολαταύτα, το Συνέδριο υπογραμμίζει πως τα λογιστικά στοιχεία της ΕΕ «παρουσιάζουν πιστά την χρηματοοικονομική κατάσταση, καθώς και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και της ροής των οικονομικών».
«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Συνέδριο διαπιστώνει πως οι λογαριασμοί δεν περιέχουν σημαντικές ανωμαλίες και ως εκ τούτου είναι αξιόπιστοι», τονίζει εύχαρις ο πρόεδρός του Βίτορ Καλντέιρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σε σχέση με τις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις του, το Συνέδριο παρατηρεί βελτιώσεις, τόνισε ο ίδιος.
Εντούτοις, υπάρχουν και «σφάλματα» σε αρκετούς τομείς των δαπανών.
Φερ ειπείν στον τομέα της Γεωργίας, που με 53,6 δισ.ευρώ αντιπροσωπεύει το μισό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά πως το ποσοστό σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5%, που είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του περασμένου έτους.
Πάντως, ο τομέας με τα περισσότερα «σφάλματα» παραμένει εκείνος της συνοχής, που με 35,5 δισ.
ευρώ ήταν το 2009 στη δεύτερη θέση στον προϋπολογισμό, για τη χρηματοδότηση των λιγότερο προηγμένων περιοχών και για τις πολιτικές απασχόλησης.
Εκεί το ποσοστό σφάλματος υπολογίζεται μεγαλύτερο του 5%.
Τα τρία τέταρτα των εκτιμώμενων αυτών ποσοστών σφάλματος σχετίζονται στενά με τις σημαντικές παραλείψεις από πλευράς των εθνικών αρχών όσον αφορά την εφαρμογή των κανονισμών σχετικά με τα λογιστικά στοιχεία των δημοσίων αγορών», τονίζει ο Καλντέιρα.
Στην έκθεση εκτιμάται πως «σχεδόν το ένα τρίτο τον σφαλμάτων» θα μπορούσαν να έχουν εντοπισθεί και διορθωθεί από τα κράτη μέλη πριν τη πιστοποίηση των δαπανών από την Κομισιόν.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν κατονομάζει κανένα υπαίτιο κράτος, αλλά εκφράζει απλώς την ευχή να μπορέσει η Κομισιόν «να ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές» να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή.
«Μέσα στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο, οι πολίτες έχουν ανάγκη να είναι βέβαιοι όσον αφορά τη διαχείριση και την χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.
Η Κομισιόν το έχει αναδείξει ως απόλυτη προτεραιότητά της», σχολίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία και τη Μάχη κατά της Απάτης 'Αλγκιρντας Σεμέτα.
ΓΒΔ
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου