Εχει 171 θέσεις εισακτέων αλλά εντελώς άδεια έδρανα. Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου δεν δηλώθηκε από κανέναν υποψήφιο στις περσινές εξετάσεις και έτσι τη χρονιά 2009-2010 δεν είχε κανέναν πρωτοετή στο δυναμικό του. Η ίδια εικόνα και στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Εχει 171 θέσεις και έναν επιτυχόντα. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μοναδικές και ούτε εμφανίζονται πρώτη φορά στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Κάθε χρόνο, καταγράφονται χιλιάδες κενές θέσεις σε απομακρυσμένα τμήματα των ΤΕΙ.
Κι όμως. Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, με μηδέν εισακτέους, χρηματοδοτήθηκε με 122.000 ευρώ για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών του! Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρει περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα 154.000 ευρώ, αφού έχει έναν εισακτέο!
Το τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, έχει 207 θέσεις, 3 εισακτέους και χρηματοδοτήθηκε με 248.387 ευρώ. Το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου έχει 138 θέσεις, έναν εισακτέο και χρηματοδοτήθηκε με 195.489 ευρώ. Το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Λαμίας, με έδρα το Καρπενήσι, έχει 102 θέσεις, 5 εισακτέους και χρηματοδοτήθηκε με 125.831 ευρώ. Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης έχει 41 θέσεις, 9 εισακτέους και χρηματοδοτήθηκε με 223.219 ευρώ. Το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά, έχει 309 θέσεις, 4 εισακτέους και χρηματοδοτήθηκε με 209.887 ευρώ.
Συνολικά, για 21 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, που έχουν όλα μαζί στο δυναμικό τους 108 εισακτέους (από 0 μέχρι 17 είναι η αναλογία ανά τμήμα), το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε κονδύλι 3,4 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους.
Εύλογο είναι λοιπόν να γεννώνται ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή των κονδυλίων:
1 Για ποιο λόγο δίνονται χρήματα σε τμήματα που ουσιαστικά υπολειτουργούν αφού δεν έχουν σπουδαστές;
2 Πώς γίνεται να χρηματοδοτούνται με τα ίδια ποσά μικρά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ και πολυάριθμα τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, όπως της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης;
3Γιατί υπάρχει άνιση κατανομή των κονδυλίων ακόμη και ανάμεσα σε τμήματα που έχουν υψηλά στάνταρντ και πολλούς σπουδαστές;
Για παράδειγμα, το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά που έχει 3.500 σπουδαστές με 450 πτυχιούχους κάθε χρόνο, χρηματοδοτήθηκε με 171.469 ευρώ. Το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας με λιγότερους σπουδαστές χρηματοδοτήθηκε με 332.991 ευρώ.
Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Πειραιά με 1.800 σπουδαστές, 150 πτυχιούχους ετησίως, χρηματοδοτήθηκε με 151.219 ευρώ. Το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας χρηματοδοτήθηκε με 269.124 ευρώ. Αλλά και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, το ΤΕΙ Αθήνας με 37 τμήματα και 30.000 σπουδαστές χρηματοδοτήθηκε με 207.767 ευρώ. Το ΤΕΙ Πάτρας, με λιγότερα τμήματα και σπουδαστές, χρηματοδοτήθηκε με 585.900 ευρώ.
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την άνιση κατανομή αυτών των κονδυλίων έχουν ήδη εκφράσει προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου οι διοικήσεις των ΤΕΙ, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στην Καλαμάτα.
Τα κονδύλια αυτά εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, του υπουργείου Παιδείας, Μονάδα Α2 με αριθμό πρωτοκόλλου 8482/8-6-2010. Φέτος, τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι το 2007 προέρχονταν από το ΕΠΕΑΕΚ. Το διάστημα 2007-2009 δεν δόθηκαν ανάλογα κονδύλια.
Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΤΕΙ διαρκεί 6 μήνες, είναι υποχρεωτική αφού με νόμο του 1983 είναι μέρος του διδακτικού έργου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών στα ΤΕΙ. Η πρακτική άσκηση γίνεται πριν το πτυχίο, κατά τη διάρκεια του όγδοου εξαμήνου των σπουδών, με την εποπτεία καθηγητή, ο οποίος και βαθμολογεί τον σπουδαστή.
Το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαστών κάνουν την πρακτική τους άσκηση στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον νόμο, στη διάρκειά της ο σπουδαστής αποζημιώνεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οταν η πρακτική άσκηση δεν είναι επιδοτούμενη (όπως είναι τώρα από το ΕΣΠΑ) χρηματοδοτείται κατά 50% από τον επιχειρηματία και κατά 50% από τον ΟΑΕΔ.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, εξαγγέλλει, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» των ΑΕΙ και ΤΕΙ, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων τα οποία έχουν ήδη ερημώσει από φοιτητές.
Τον Ιούνιο του 2010, η υπουργός εγκρίνει 3,4 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση πρακτικής άσκησης σπουδαστών σε τμήματα που δεν έχουν σπουδαστές και σύντομα θα βάλουν «λουκέτο».
Με τι κριτήρια έγινε αυτή η κατανομή των χρημάτων; Και, αν δεν επικράτησαν, όπως φαίνεται, αξιολογικά κριτήρια, γιατί η υπουργός δεν κάνει διορθωτική ανακατανομή των κονδυλίων; Εξάλλου τα χρήματα δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2010
1 σχόλιο:
Πολυ ντεμέκ το άρθρο.
Δημοσίευση σχολίου