Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει ο υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους του διεθνούς οίκου, ο οποίος θα επαναξιολογήσει τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό υπεβλήθη από τα στελέχη του οίκου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνάς τους θα έχουν επαφές και με στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη και τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΟΔΔΗΧ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία δανεισμού της χώρας.
Ανάλογα θα κινηθεί και το κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's, που επίσης αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα έως το τέλος του έτους.
Ο οίκος Fitch είναι ο μόνος που διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση BBB- και δεν τα θεωρεί junk (σε ελεύθερη μετάφραση "σκουπίδια"). Αντίθετα, οι S&P και Moody's αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως junk.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης στο εξωτερικό, με το κλίμα για την ελληνική οικονομία να είναι καλύτερο στο τελευταίο διάστημα.
Πάντως, οι τελικές αποφάσεις, με πιθανή αναβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.
Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους υπουργούς για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011.
Ο νέος προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου και στα μεγέθη του θα αποτυπώνεται και η αναθεώρηση επί τα χείρω από τη Eurostat του ελλείμματος για την περίοδο 2006-2009.
Τα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου (ημερομηνία άφιξης εκ νέου στην Αθήνα και του κλιμακίου της τρόικας) και το έλλειμμα για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υστέρηση στα έσοδα, θα επιβαρύνει πρόσθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2011 και θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωσή του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, στον προϋπολογισμό του 2011 θα απαιτηθούν επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ και το κύριο βάρος για την εύρεσή τους αναμένεται να δοθεί στο σκέλος των δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε πρόσφατα από το Λονδίνο ότι η όποια μείωση δαπανών δεν θα προέλθει από νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά από την περαιτέρω περικοπή των κρατικών δαπανών, ενώ, σε συνέντευξή του στο CNN, επισήμανε ότι το όλο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών θα καθοριστεί ύστερα από τις επαφές με το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου