Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου ενέκριναν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που τον προηγούμενο μήνα είχαν επεξεργαστεί οι υπουργοί οικονομικών τους για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου αυτό να αντιπροσωπεύει την μεταβολή που έχει επέλθει στον παγκόσμιο συσχετισμό των οικονομικών δυνάμεων.
Με το νέο καθεστώς πάνω από 6% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ μεταβιβάζονται στις δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η οποία έτσι γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του Ταμείου των 187 χωρών-μελών που έχει έδρα την Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η αποτυχία ΗΠΑ και Ν. Κορέας να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπορικά θέματα που τους απασχολούν εδώ και τρία χρόνια. Η αποτυχία οφείλεται κυρίως στη διαφωνία σχετικά με την πρόσβαση των αμερικάνικων αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων της Ν. Κορέας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία στο G20 για μη προσφυγή σε ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις και μέτρα προστατευτισμού είχε μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση. Εκείνη δηλαδή των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Βραζιλία που έχουν ένα ολοένα και πιο ανατιμημένο νόμισμα και αντιμετωπίζουν ένα βαρύ φορτίο προσαρμογών. Οι χώρες αυτές δικαιολογούνται να λάβουν προσεκτικά σχεδιασμένα μακροοικονομικά μέτρα – κωδικοποιημένη αναφορά στους ελέγχους των ροών κεφαλαίου – προκειμένου να ελέγξουν και να αντισταθμίσουν τις ανεπιθύμητες εισροές κεφαλαίων.
ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου