Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ OLAF ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ

Έφοδο σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβουλών πληροφορικής της Θεσσαλονίκης έκανε κλιμάκιο της ευρωπαϊκής επιτροπής καταπολέμησης της απάτης (OLAF), που διερευνά σκάνδαλο με κατασπατάληση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που φτάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ελεγκτές της OLAF διερευνούν την εμπλοκή περίπου 20 εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες στην Αθήνα. Το τριμελές κλιμάκιο, αποτελούμενο από δύο γυναίκες και έναν άντρα ερευνητή, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, έκανε έφοδο το πρωί της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις συγκεκριμένης εταιρείας παροχής υπηρεσιών στην περιοχή της Πυλαίας.
Η εταιρεία είναι μία από τις 20 που έχουν λάβει μεγάλα ποσά από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως βεβαίωναν πηγές της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα κλιμάκια της OLAF διαπίστωσαν ότι οι μελέτες που υποβάλλονταν από συγκεκριμένες εταιρείες για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ήταν ουσιαστικά αντιγραφές από μελέτες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και κοστολογήθηκαν με πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι η αξία τους. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε από τα ευρωπαϊκά ταμεία δόθηκε στις εταιρείες μέσα σε διάστημα οκτώ ετών.

Τους είχαν ξαναελέγξει
Έγκυρες πηγές από την OLAF ανέφεραν πως η υπόθεση διερευνάται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, και μάλιστα παρόμοιος έλεγχος στην ίδια εταιρεία της Θεσσαλονίκης είχε γίνει και τον περσινό Νοέμβριο, χωρίς όμως την περίοδο εκείνη οι ελεγκτές να κατάσχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως στη φετινή έφοδο τα μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πήραν στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας, για να διερευνήσουν τη σύνταξη μελετών που οδήγησαν στην εκταμίευση μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων.

Δίκτυο εταιριών
Αυτό που εξετάζεται ήταν η συνεργασία όλων αυτών των εταιρειών σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς δεν διευκρινίστηκε αν πίσω από αυτές βρίσκονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες. “Πρόκειται για ένα δίκτυο εταιρειών”, είπαν χαρακτηριστικά στη “Μ” στελέχη της OLAF που εξέτασαν ορισμένες πτυχές της υπόθεσης. Δεν διέψευσαν μάλιστα ότι ειδικά στην Αθήνα εξετάζεται και η συνεργασία, έναντι αμοιβής, μέχρι και καθηγητών πανεπιστημίου, που φέρονται ότι υπέγραψαν μέρος των μελετών που υποβλήθηκαν ως επιστημονικοί συνεργάτες των εταιρειών. “Στο στόχαστρο της υπηρεσίας βρίσκονται κατά βάση ιδιώτες”, συμπλήρωσαν.
Η υπόθεση της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας αποκαλύφθηκε τυχαία σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εταιρεία η οποία είχε λάβει παχυλό μέρος τέτοιων χρηματοδοτήσεων ελέγχθηκε από τις τοπικές δικαστικές αρχές για άλλη περίπτωση απάτης. Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν εικονικά τιμολόγια προκειμένου να ληφθούν ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Έτσι, η υπόθεση από τις τοπικές δικαστικές αρχές ανατέθηκε στην OLAF, τα μέλη της οποίας άνοιξαν όλους τους φακέλους των επιδοτήσεων του συγκεκριμένου προγράμματος και εντόπισαν ομοιότητες σε μελέτες που υποβλήθηκαν από εταιρείες διαφορετικών χωρών. Σχετική έρευνα έχει διενεργηθεί και στην Κύπρο.
Κύκλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τόνιζαν στη “Μ” πως η έρευνα, παρότι ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια και πως θα περάσει καιρός μέχρι να ταυτοποιηθούν τα αδικήματα και να αποσταλούν στις τοπικές εισαγγελικές αρχές τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να σχηματιστούν δικογραφίες.

Ποια είναι η OLAF

Η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης υπάγεται απευθείας στην Κομισιόν, ωστόσο τα μέλη της λειτουργούν ανεξάρτητα στη διερεύνηση απατών που αφορούν μόνο ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Τα στελέχη της OLAF πραγματοποιούν συνεχείς επισκέψεις στις έδρες των κρατών-μελών, χωρίς όμως να υπάρχουν μόνιμοι σύνδεσμοί τους. Ωστόσο οι υπάλληλοι είναι όλων των εθνικοτήτων και πολλοί απ’ αυτούς, οι οποίοι χειρίζονται και την τελευταία φάση της ποινικοποίησης των ερευνών, είναι πρώην δικαστές και εισαγγελείς. Οι ίδιοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο για τις επαφές που γίνονται με τις διωκτικές αρχές κάθε χώρας, η οποία υποχρεούται να παράσχει συνδρομή.
Το 2008 σε επιχείρηση της OLAF σε Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα αποκαλύπτεται λαθρεμπόριο καπνού σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δασμούς που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και έλληνες τελωνειακοί.
Επτά χρόνια νωρίτερα αποκαλύφθηκε απάτη με κοινοτικές ενισχύσεις ντοματοπαραγωγών στις Σέρρες. Από την έρευνα προέκυψε ότι δηλώθηκαν λιγότερα στρέμματα με αυξημένες παραγωγές, ενώ παραγωγοί εμφανίστηκαν να έχουν ποσότητες χωρίς να καλλιεργούν. Διευθυντικά στελέχη παραπέμφθηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: