Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΠΩΣ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ Ο ΜR SIEMENS…ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…

Πολιτογραφημένος κάτοικος της Πάρου υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Φόλκερ Γιουνγκ. Κι, όμως, δεν δίστασε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του νησί των Κυκλάδων προκειμένου να βρεθεί στην... ασφάλεια που παρέχει σε όλα τα μεγαλοστελέχη του ο γερμανικός κολοσσός: το παγωμένο κι απρόσωπο Μόναχο. Σαν τις «Τρεις αδελφές» του Αντον Τσέχοφ που αναφωνούσαν «Στη Μόσχα», περιμένοντας, ίσως, ότι εκεί θα βρισκόταν η λύση στα προβλήματά τους, έτσι κι ο 70χρονος Φόλκερ σκέφτηκε «Στο Μόναχο», ελπίζοντας να ησυχάσει από τις Ερινύες της Ελλάδας και να φροντίσει την κλονισμένη υγεία του.

Η ζεστασιά και η θαλπωρή της Πάρου είχαν τραβήξει τον Γιουνγκ, μαζί με τη σύζυγό του Χάιντε, πριν από 12 χρόνια. Ο -τότε- επικεφαλής της Siemens Ελλάδας είχε εκφράσει, σε στενό του συνεργάτη, το ενδιαφέρον να αποκτήσει ένα σπίτι στο πανέμορφο κοσμοπολίτικο νησί. Ηταν ένας τόπος που τον γοήτευε, από τότε που ήταν νεαρός ακόμη και πήγαινε διακοπές εκεί.

Θεωρούσε ότι η Πάρος είναι ένα μέρος «μαγικό», ένας προσωπικός παράδεισος επί γης. Και η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε...

Μία διώροφη μονοκατοικία στην περιοχή Μάρπησσα, το κόστος της οποίας εκτιμάται σήμερα ότι αγγίζει τα 350.000 ευρώ, θα αποτελούσε την εξοχική κατοικία του ζευγαριού και μετέπειτα μόνιμο τόπο διαμονής πριν από την πρόσφατη φυγή τους για την πατρίδα...

Ο Γιουνγκ είχε εγκατασταθεί εκεί από τον Ιούνιο του 2009. Τότε είχε απολογηθεί για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Για τον Γιουνγκ το σπίτι στην Πάρο, το οποίο απέχει 1,5 χλμ. από τη θάλασσα, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε κατοίκους του νησιού, ήταν το προσωπικό του καταφύγιο. Το επισκεπτόταν όλες τις εποχές του χρόνου και έμενε για αρκετές ημέρες. Ακόμη και τον χειμώνα που το νησί ερήμωνε, ο ίδιος έδειχνε ότι απολάμβανε τη μοναξιά.

Ο κήπος και η πισίνα
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο κήπος του σπιτιού. «Ηταν το μεράκι και η αγάπη της γυναίκας του, της Χάιντε», μας εκμυστηρεύονται οι γείτονες τους. Βουκαμβίλιες, γεράνια και τριαντάφυλλα, που μοιάζουν σαν πολύχρωμο μπουκέτο, στολίζουν τη φροντισμένη μονοκατοικία. Μάλιστα, με το πέρασμα των χρόνων, ο περίβολος του σπιτιού εμπλουτίστηκε με την κατασκευή μίας πισίνας, μεγάλων βεραντών και ενός μικρού ξωκλησιού, δείγμα της πρόθεσης του Γιουνγκ να στεριώσει ακόμα περισσότερο στο νησί.

Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά πάντοτε χαμογελαστός, το ίδιο και η σύζυγός του, φρόντιζε να περνά απαρατήρητος. Ελάχιστοι κάτοικοι στο νησί γνώριζαν ποιος ήταν ο Φόλκερ Γιουνγκ. Οι περισσότεροι έμαθαν την ιδιότητά του όταν είδαν τις φωτογραφίες του στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων. Ακόμη και τότε, όμως, η στάση του δεν διαφοροποιήθηκε απέναντί τους, ούτε και οι καθημερινές του συνήθειες άλλαξαν.

Πού και πού οι περίοικοι τον έβλεπαν στο αγαπημένο του ζαχαροπλαστείο «Νικήτας», στη Μάρπησσα, να απολαμβάνει τα παραδοσιακά παριανά αμυγδαλωτά - μερικές φορές έπαιρνε κι ένα πακέτο για το σπίτι. Συχνά τον έβρισκαν να τρώει στην «Αγκυρα», στο γειτονικό χωριό του Δρυού. Οπως θυμάται η κ. Ζαμπέτα Μπανάκα, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, «ήταν ένας άνθρωπος πολύ ευγενικός. Παλιότερα ερχόταν πιο συχνά με τη σύζυγό του. Μάλιστα, τους άρεσε τις καθημερινές να τρώνε ψάρι και τα Σαββατοκύριακα κρέας».

Ο Φόλκερ Γιουνγκ, κατά γενική ομολογία των κατοίκων, ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε η παρουσία του να γίνεται αισθητή. Ηταν ιδιαίτερα εσωστρεφής και οι σχέσεις που είχε αναπτύξει μαζί τους ήταν τυπικές. Οι παρέες του προέρχονταν από τη Γερμανία, φίλοι και συγγενείς, που έρχονταν στο νησί για να επισκεφτούν εκείνον και τη σύζυγό του. Οποιον κάτοικο και να ρωτήσεις, κανείς δεν θυμάται να είδε τον Γιουνγκ σε μπαράκι του νησιού ή σε κάποιο πανηγύρι.

«Ερχόταν στο κατάστημά μας πάντοτε με τη σύζυγό του», αναφέρει η κ. Μαργαρίτα Ανουσάκη, ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στον Δρυό και εκεί έκανε τα ψώνια του το ζευγάρι. «Το ποιος ήταν ο Γιουνγκ το έμαθα εντελώς τυχαία από κάποιους αστυνομικούς. Μου είπαν ότι έψαχναν έναν Γερμανό που έχει σπίτι κοντά στην περιοχή μας. Ηταν λίγο πριν ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία με τη Siemens. Από το κατάστημά μας αγόραζαν τα βασικά τρόφιμα και είχαν προτίμηση σε ένα παριανό κρασί, το «Εκατονταπυλιανή» του συνεταιρισμού μας. Είναι ένα φτηνό κρασί. Δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ πλαστικές σακούλες, έφερναν δικές τους τσάντες από το σπίτι κι έπαιρναν γυάλινα μπουκάλια νερού για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο ίδιος ερχόταν πολλές φορές κι αγόραζε γατοτροφές γιατί, όπως μου είχε πει, τάιζε αρκετά αδέσποτα γατάκια.

Γενικά ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν τον είχα δει με φίλους του, αλλά πρέπει να φιλοξενούσε κόσμο γιατί μου ζητούσε μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού όταν είχε καλεσμένους. Μόνο τον τελευταίο καιρό έδειχνε λίγο εκνευρισμένος και κουρασμένος κάποιες φορές. Το χαμόγελό του φαινόταν προσποιητό», συμπληρώνει η κ. Ανουσάκη.

«Ηρωική» έξοδος
Ο Γιουνγκ είχε αποφασίσει εδώ και καιρό την έξοδό του από την Ελλάδα και ήδη περί τα τέλη του Οκτωβρίου λέγεται ότι είχε αδειάσει το σπίτι του στο νησί και περίμενε την έκβαση του αιτήματός του για την άρση των περιοριστικών όρων. Μάλιστα, σύμφωνα ?ε πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές της Πάρου έστειλαν αναφορά στην Εισαγγελία της Αθήνας στις 8 Νοεμβρίου, η οποία έφτασε με καθυστέρηση, ότι ο Φ. Γιουνγκ δεν ήταν... συνεπής στο «ραντεβού» του.

Να σημειωθεί ότι η αναφορά φέρεται να κοινοποιήθηκε αρχικά στον... πρώην ανακριτή της υπόθεσης Νίκο Ζαγοριανό, από τον οποίο η δικογραφία έχει αφαιρεθεί εδώ και 14 μήνες. Πάντως οι αστυνομικοί του Α.Τ. Πάρου ήταν σε θέση να γνωρίζουν ποιοι είναι οι νυν ανακριτές, καθώς πρόσφατα είχε κοινοποιηθεί στον κατηγορούμενο, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, η διάταξη με την οποία είχε απορριφθεί και δεύτερη αίτησή του για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το έγγραφο έφερε και την υπογραφή ενός εκ των νυν εφετών ανακριτών της υπόθεσης!

Ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδας και μέλος του κεντρικού Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας, είναι πολιτικός μηχανικός και άρχισε την καριέρα του το 1964 από το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών της Siemens και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Τμήμα Μάρκετινγκ. Ο ίδιος σε υπόμνημά του στις 4/6/2009 αλλά και στην απολογία του, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους πανεπιστημιακούς του τίτλους λέγοντας: «Είμαι ένας από τους πιο γνωστούς μηχανικούς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έχω τρεις διδακτορικούς τίτλους...».

Στον ανακριτή υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας. Παράλληλα, είχε αφήσει υπαινιγμούς για τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια που είχαν αποκτήσει υφιστάμενοί του στην Ελλάδα. Τέλος, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την τακτική των δωροδοκιών, την οποία -όπως ισχυρίστηκε- διαπίστωσε εκ των υστέρων.

Μαρίνα Ζιώζιου

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: