Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

SIEMENS, ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ GREEK STATISTICS:ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ.ΕΤΣΙ ΚΙ’ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ…

Με το μετέωρο βήμα του πελαργού μοιάζουν πλέον οι εξεταστικές επιτροπές για τη Siemens, τα ομόλογα αλλά και για τα Greek Statistics, μετά το φιάσκο, με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξε η ψηφοφορία για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών (Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού) στο πατενταρισμένο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η πλήρης αθώωση των δύο πρώτων και η παραπομπή των υπολοίπων, μόνο για το αδίκημα της απιστίας, που θεωρείται βέβαιο ότι έχει παραγραφεί, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο μέγαρο Μαξίμου.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μια συμπαγής ομάδα κυβερνητικών βουλευτών, είτε λόγω κόπωσης με τις εξεταστικές, είτε επειδή ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, προτίμησε να αθωώσει τους ενεχόμενους στο σκάνδαλο, να υποστεί το κόμμα τους τον πολιτικό ψόγο ότι συγκαλύπτει και να δώσει στη Ν.Δ. λαβή για κομπασμούς. Υπάρχει όμως και η άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι ορισμένοι βουλευτές υπέκυψαν στις πιέσεις οικονομικών παραγόντων και δυνάμεων της διαπλοκής, που ήθελαν να «καθαρίσουν» το σκάνδαλο και κυρίως να αθωώσουν δύο συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, εάν για την παραπομπή των τριών (Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού) δεν ψήφιζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, το Βατοπέδι, που στάθηκε κύρια αιτία για την απώλεια της εξουσίας από τη Ν.Δ., με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήταν σκάνδαλο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί, αφού, από τους 184 ψηφίσαντες, οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμφθηκαν με 155, 156 και 162 ψήφους. Με μόλις 4, 5 και 11 ψήφους παραπάνω από τον κρίσιμο αριθμό 151 ο καθένας. Αυτά, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι 157, από το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 18 και 9 ήταν οι ανεξάρτητοι. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι περί τους 20-24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά της παραπομπής όλων.

Η καταψήφιση -και από κυβερνητικούς βουλευτές- της παραπομπής για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στη Μονή Βατοπεδίου κ.λπ., δεν αφήνει περιθώρια για τιμωρίες. Το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο που θα προκύψει στην ψηφοφορία της Τρίτης, μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποφασίσει πως τα αδικήματα της απιστίας έχουν παραγραφεί.

Με βάση αυτή τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ενδέχεται να επαναληφθεί, βρίσκονται στον αέρα:

- Η σύσταση εξεταστικής για τα πλαστά οικονομικά στοιχεία που στάλθηκαν στην Ε.Ε. από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν ότι η τελική απόφαση του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των κομμάτων και κυρίως του Αντ. Σαμαρά, με αντικείμενο τη συνεννόηση στο μέτωπο της οικονομίας. Στελέχη του Μαξίμου όμως επιμένουν ότι η συναίνεση δεν σημαίνει ατιμωρησία, ανταλλάγματα και συγκάλυψη. Η εξεταστική για τα οικονομικά στοιχεία θα συσταθεί, όχι όμως εν μέσω συζήτησης του προϋπολογισμού. Τούτο σημαίνει ότι η απόφαση μετατίθεται για τον καινούριο χρόνο.

- Οι ψηφορορίες για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή για τα σκάνδαλα Siemens και Ομολόγων. Οι δυο εξεταστικές αναμένεται να παραδώσουν τα πορίσματά τους στις 30 και 29 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σύμφωνα δε με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επ' αυτών πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 15 μέρες από την κατάθεσή τους. Πριν δηλαδή απ' την έναρξη, στις 18 Δεκεμβρίου, της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Καταχωνιασμένη στα ντουλάπια της Βουλής βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2006 και η δικογραφία που αφορούσε τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, σχετικά με την προσωρινή παραλαβή και χρήση του συστήματος C4Ι. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην τότε πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελ. Βορτσέλα και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15/2/2006, αλλά η Βουλή δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.

Κατά τη συζήτηση των δύο προτάσεών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (12/2/2006 και 6/5/2009) για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε το σκάνδαλο Siemens, έγινε αναφορά από τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Χρ. Παπουτσή, αλλά οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι κατά την κατάθεσή του (4/2/2008) στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Σ. Βαλυράκη, δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Πρόκειται για στοιχείο που έρχεται να εντείνει την αντιπαράθεση Εξεταστικής Επιτροπής και Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα στελέχη της οποίας κατηγορούνται από τα μέλη της εξεταστικής ότι συνέβαλαν στη συγκάλυψη του σκανδάλου.

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: