Κρυφτούλι με τον εαυτό τους παίζουν επίσημοι εκπρόσωποι των κομμάτων και μεμονωμένοι βουλευτές στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Αμήχανοι, ίσως και φοβισμένοι, κάποιοι εξαυτών, μπροστά στην ευθύνη τους να συντάξουν πόρισμα που θα παραπέμπει, νυν και πρώην συναδέλφους τους, σε προκαταρκτική επιτροπή, καταφεύγουν σε νέα, δεκαήμερη παράταση.
Αντίθετα, η εξεταστική για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων παραδίδει αύριο το απόγευμα, ή την Τρίτη το πρωί, το πόρισμά της με το οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραπέμπει σε προκαταρκτική εξέταση τους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη, ενώ θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη.
Στη λογική παραπομπής των δύο για ποινικές ευθύνες κινείται και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό αφήνουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη θέση τους κατά την αυριανή, τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης μιλάει μεν για ποινικές ευθύνες, επικαλείται όμως την παραγραφή των αδικημάτων.
Υπό τον φόβο, ωστόσο, να επαναληφθεί το φιάσκο που σημειώθηκε κατά την ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπου περί τους 20 βουλευτές δεν ψήφισαν την παραπομπή εμπλεκόμενων πρώην υπουργών, ο πρόεδρος της εξεταστικής Χρ. Πρωτόπαπας προγραμματίζει διαδικασία ιδιαίτερης ενημέρωσης όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα μοιραστεί και επεξηγηματικό κείμενο, πέραν του πορίσματος.
Ο ίδιος φόβος επεκτείνεται στην εξεταστική για τη Siemens και μεταξύ μελών της επιτροπής, ορισμένα εκ των οποίων, παρ' ότι είναι πεπεισμένα ότι η διακίνηση μαύρου χρήματος είναι δεδομένη και σε πολιτικά πρόσωπα, θεωρούν ότι δεν κατέστη δυνατό στην εξεταστική να το τεκμηριώσει. Αποδίδουν δε το γεγονός αυτό, αφ'ενός στο ότι η Γερμανία έχει δώσει εντολή να κλείσουν τα στόματα, αφ'ετέρου στην πολύχρονη -πολιτική και δικαστική- συγκάλυψη στην Ελλάδα. Αποφεύγουν ωστόσο να θίξουν την πτυχή του σκανδάλου που αφορά στα κομματικά ταμεία. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, όπως ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ, που θεωρούν ότι το θέμα είναι πολιτικό και αφορά πλέον την ελληνική κυβέρνηση και τη γερμανική πλευρά.
Για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στην έγκριση του πορίσματος ακόμα και στο πλαίσιο της επιτροπής, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σ. Βαλυράκης με προφανή συνεργασία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Κ. Τζαβάρα, παρέδωσε στα κόμματα κείμενο 101 σελίδων στο οποίο γίνεται καταγραφή των πραγματικών δεδομένων, όπως προέκυψαν κατά τη δεκάμηνη έρευνα, καθώς και τις 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές.
Στο εκατοντασέλιδο κείμενο δεν υπάρχουν κρίσεις. Οι βουλευτές, βάσει της παράθεσης των γεγονότων, στις συνεδριάσεις της Τρίτης και Τετάρτης, θα κληθούν να αξιολογήσουν και την ευθύνη των πολιτικών προσώπων που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις. Τούτο σημαίνει ότι δεν θα είναι λίγα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία, είτε υπέγραψαν ύποπτες και γκρίζες συμβάσεις, είτε δεν προχώρησαν διαδικασίες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Με την διαδικασία αυτή, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής πιστεύει ότι θα ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις. Ωστόσο, ο μεν εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης έχει δηλώσει ότι δεν θα εκδώσει πόρισμα, ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης αρνήθηκε να παραλάβει το κείμενο των 101 σελίδων και θα τοποθετηθεί στην επιτροπή.
Ειδικότερα, θα κληθούν να αποφασίσουν επί των κεφαλαίων για: ΟΣΕ, ΟΤΕ, C4Ι, «Πάτριοτ», το σύστημα ασφάλειας «Ερμής», τις προμήθειες στην υγεία αλλά και τα παρένθετα πρόσωπα που προέκυψαν βάσει των αποφάσεων της γερμανικής Δικαιοσύνης. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η συγκάλυψη του σκανδάλου.
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου