Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο πακέτο των αμερικανικών εγγράφων από το Wikileaks. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων που έγινε ποτέ. Τα 251.287 έγγραφα περιλαμβάνουν την αλληλογραφία των αμερικανικών πρεσβειών από 250 χώρες ανά τον κόσμο. Τα 50.000 αφορούν στη διακυβέρνηση Ομπάμα, ενώ το 40,5% αυτών χαρακτηρίζονται ως απόρρητα.
Το 6% των εγγράφων φέρουν την ένδειξη "μυστικό" και περίπου 4.333 χαρακτηρίζονται ως "NOFORN", δηλαδή ξένες χώρες δεν θα πρέπει να αποκτήσουν ποτέ πρόσβαση σε αυτά. Στα έγγραφα δεν υπάρχει άμεση αναφορά στην Ελλάδα αλλά εμφανίζονται συζητήσεις τόσο για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.
Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, το WikiLeaks γνωστοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση έχει παραχωρήσει τα σχετικά έγγραφα σε αρκετές εφημερίδες. Νωρίτερα, η ιστοσελίδα δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από χάκερς, ωστόσο λίγο αργότερα επανήλθε κανονικά σε λειτουργία.
Μεταξύ των εφημερίδων και των περιοδικών, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Twitter, είναι οι: El Pais, Le Monde, Speigel, Guardian και NYT.Οι νέες διαρροές του WikiLeaks έχουν προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι, με αυτό τον τρόπο, η ιστοσελίδα θέτει πολλές ζωές σε κίνδυνο.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάντζ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι τα έγγραφα θα αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα ανά τον κόσμο.
Αναφορές σε Τουρκία και ΠΓΔΜ
Τηλεγράφημα αναφέρει ότι σε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με Γάλλους πολιτικούς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, ένας από τους τελευταίους σε αυτή φέρεται να "εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι 'πιο σταθερή' και θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διένεξη με τη 'Μακεδονία΄για το θέμα του ονόματος. Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Γκόρντον (ο υφυπουργός Εξωτερικών) φέρεται να συμφώνησε πως είτε μια πιο ισχυρή Συντηρητική κυβέρνηση [στην Ελλάδα] είτε μία Σοσιαλιστική θα αποτελούσε έναν πιο ευέλικτο εταίρο στις διαπραγματεύσεις.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως αν η διεθνής κοινότητα έπειθε τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη αλλαγής διαβατηρίων, θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος.
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά και στην Τουρκία και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.. Ο Γκόρντον αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο και δεν προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν πως το αίτημα για είσοδο της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν επειδή οι Τούρκοι δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο Γκόρντον πρόσθεσε πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ποσοστό κάτω του 30% των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα τους θα αποκτήσει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε..
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου