Τα µάτια τους ήταν κόκκινα απ’ τα δακρυγόνα. Αλλά οι νεαροί µε τα κασκόλ είχαν τσιτώσει απ’ την αδρεναλίνη. Δεν ήταν στο περιθώριο ενός µατς, αλλά στο διάλειµµα µιας µάχης ενάντια στην κατασκευή µίας «χωµατερής».
«Θα επιστρέψουµε», είπαν. Και έδωσαν ραντεβού ξανά, το βράδυ, στη λεωφόρο Λαυρίου, στο σηµείο όπου τις τρεις τελευταίες µέρεςµαίνεται η µάχη για τα σκουπίδια – µάχη πραγµατική, στην οποία κάποιοι θερµόαιµοι επιστράτευσαν ακόµα και κυνηγετικές καραµπίνες εναντίον αστυνοµικών!
Βρίσκονταν και χτες εκεί. Κοντά στοένα χιλιόµετροέξω από την πόλη της Κερατέας,στο αποκλεισµένο οδόστρωµακαι στα γύρωχωράφια. Κάποιος χτυπούσ εέναταµπούρλο, µαθητές λυκείουπερίµεναν ταεφόδια γιανα χιµήξουν σταΜΑΤ και οι µεγαλύτεροι προσπαθούν να ηρεµήσουν τα πνεύµατα και να αποτρέψουντα επεισόδια. Ηταν περίπου 400άνθρωποι. Κάτοικοι του Λαυρίου, του Μαρκόπουλου και της Κερατέας που διαµαρτύρονταν και χτες για τη δηµιουργία χώρου υγειονοµικής ταφής υπολειµµάτων στην περιοχή Οβριόκαστρο.
Υστερα από ένα τεταµένο Σαββατοκύριακο, µε µολότοφ, συµπλοκές και πετροπόλεµο, οι συγκρούσεις συνεχίστηκανκαι χτες.∆ύο κλούβες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, προέβησαν σε πέντε συλλήψεις και έκαναν χρήσηχηµικών ακόµη και εναντίον πολιτών που είχαν βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσουν τα δρώµενα. Αγροτικά αυτοκίνητα κουβαλούσαν κάσες µε µολότοφ µε τις οποίες τροφοδοτούσαν µια οµάδα τριάντα νεαρών. Η ανταλλαγή µολότοφ και δακρυγόνων συνεχίστηκε γιαλίγα λεπτά και µέσα στο σκοτάδι, καθώς έσβησαν τα φώτα στον δρόµο για να διαλυθεί το πλήθος. Οι επιθέσεις εκδηλώνονταν κατά κύµατα. Στα διαλείµµατα κάποιοι από τους νέους αντάλλασσαν ιστορίες καταδίωξης και οι µεγαλύτεροι παραδέχονταν ότι ήταν ανήµποροι να τους ελέγξουν. Χθες το βράδυ φαινόταν πως είχε εκτονωθεί η κατάσταση. Τοπρωί όµως η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, στα οποία δέχτηκε επίθεση συνάδελφός της ενώ τραυµατίστηκε και ένας δηµοσιογράφος.
Η περιοχή
Το περασµένο Σάββατο υπότη συνοδεία αστυνοµικών δυνάµεων εγκαταστάθηκε εργολάβος στο Οβριόκαστρο προκειµένου να αρχίσουν οι εργασίες. Χτες αποφασίστηκεη αναστολή τους για δύο µέρες µέχρινα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά µέτραπου ζήτησεο ∆ήµος Κερατέας.
Η δηµιουργία χώρου υγειονοµικής ταφής θα υποβαθµίσει την περιοχή και θα καταστρέψει τον φυσικό και αρχαιολογικό της πλούτο, σύµφωνα µε τους κατοίκους. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες λειτουργεί στα όρια του δήµου ανεξέλεγκτη χωµατερή στην οποία πραγµατοποιούνται και καύσεις απορριµµάτων. Ο περιφερειάρχης Αττικής,Ηλίας Λιακόπουλος, λέει στα «ΝΕΑ» ότι όπως συνέβη και στο Γραµµατικό, οι εργασίες θα πραγµατοποιηθούν υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων και θασταµατήσουν για όσο χρειαστεί εφόσον βρεθούν αρχαία. Ακόµη, η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια πολιτικήςτης WWF, λέει ότι η περιοχή δεν είναι προστατευόµενη. «Είναι χειρότερονα έχεις µια ανεξέλεγκτη χωµατερή. Είναι ένα µέρος που δεν φυλάσσεται και δεν ξέρεις πού φεύγουν τα στραγγίσµατα, ενώ από την καύση εκλύονται µεγάλες ποσότητες διοξινών. Η λειτουργία ενός χώρου υγειονοµικής ταφής υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ονόµος είναι προτιµότερη», τονίζει.
Ενας από τους φόβους των κατοίκων είναι ότι στον ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί θα καταλήγουν τα σκουπίδια και των Αθηνών.Ωστόσο οπρόεδρος του ΕΣ∆ΚΝΑ, ΝίκοςΧιωτάκης, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να συµβεί. «Οι ΧΥΤΑ του Γραµµατικού και της Κερατέας θα καλύπτουν τις ανάγκες της ΝοτιοανατολικήςΑττικής, όχι της Αθήνας. Εφόσον κλείσει ο ΧΑ∆Ατης Κερατέας και µέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο Οβριόκαστρο θα µπορεί ο δήµος να φέρνει στη Φυλή τα απορρίµµατά του», λέει.
Εφτασαν έως την Κοµισιόν για να αποτρέψουν τη δηµιουργία ΧΥΤΑ
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ έθεταν οι κάτοικοι και ο ∆ήµος Κερατέας ενάντια στη δηµιουργία ΧΥΤΑ. Μετά τη νοµοθετική ρύθµιση του 2003, που όριζε την περιοχή ως µία από αυτές που θα φιλοξενήσουν χώρους απόθεσης απορριµµάτων, ενεργοποιήθηκαν από φορείς της Κερατέας όλα τα ένδικα µέσα. Σε καµιά ωστόσο δικαστική διαµάχη δεν δικαιώθηκαν.
Τα επιχειρήµατα ήταν πως πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εντός του αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, ενώ αµφισβητούσαν και τα στοιχεία που είχαν χρησιµοποιηθεί στη µελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Στην πορεία των χρόνων υλοποιήθηκε µάλιστα και ανεξάρτητη µελέτη για τη διαχείριση των απορριµµάτων της Ελλάδας, όπου ως λύση για τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής προκρινόταν η µεταφορά τους σε µεγάλο σταθµό που θα λειτουργούσε στη Βοιωτία.
Οι αρχικές προσφυγές κατατέθηκαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας το 2004. Η πρώτη ήταν από την πλευρά του δήµου, µε την οποία ζητούσε ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων, και στη δεύτερη προσέφυγαν προσωπικά ο δήµαρχος, κάποιοι δηµοτικοί σύµβουλοι και κάτοικοι της Κερατέας. Και οι δύο αποφάσεις, που εκδόθηκαν το 2007, ήταν απορριπτικές.
Την ίδια χρονιά – το 2007 – γίνεται αίτηση ακύρωσης της σύµβασης µε τον εργολάβο, που είχε αναδειχθεί έπειτα από διαγωνισµό, προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. ∆εν έγινε όµως ούτε αυτή δεκτή. Ακολούθησε νέα τακτική από πλευράς Κερατέας, όταν το 2008 καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών µέτρων στο Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣ∆ΚΝΑ), διεκδικώντας να γίνουν ορισµένοι δήµοι της Ανατολικής Αττικής µέλη του.
Σηµειώνεται ότι ο ΕΣ∆ΚΝΑ έχει τη δυνατότητα µε απόφαση του διοικητικού του συµβουλίου να επιλέγει τους δήµους - µέλη και ειδικά στην περίπτωση αυτών της Ανατολικής Αττικής είχαν εκφραστεί σφοδρές αντιδράσεις. Ο λόγος ήταν πως εδώ και δεκαετίες η ∆υτική Αττική έχει επιβαρυνθεί µε την κάλυψη των αναγκών απόθεσης των σκουπιδιών όλου του Λεκανοπεδίου, όταν κανείς δεν ήθελε ΧΥΤΑ στην περιοχή του. Το Πρωτοδικείο εξάλλου έκρινε πως ορθώς ο ΕΣ∆ΚΝΑ δεν δεχόταν απορρίµµατα από τους δήµους αυτούς.
Το θέµα έφτασε µέχρικαι την Κοµισιόν, ότανύστερα απόεισήγησητου∆ήµου Κερατέας ένα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα δήµων σε επιστολή του απηύθυνε έκκληση για επανεξέταση της χορήγησης κοινοτικών πόρων για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Το τελευταίο εµπόδιο που έβαλαν ήταν προς την περιφέρεια Αττικής, ζητώντας να υπάρξει γνωµοδότηση από τις αρµόδιες υπηρεσίες για το κατά πόσο ο χώρος του ΧΥΤΑ βρίσκεται σε αρχαιολογική περιοχή. Η αξιολόγηση έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων µετά και την επίσκεψη δύο αρχαιολόγων στον χώρο. Οταν όµως δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα έργα, ο ∆ήµος και οι κάτοικοι Κερατέας ζήτησαν να περάσει η σχετική απόφαση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.
Στα σχέδια των φορέων της περιοχής ήταν και η κατάθεση νέας προσφυγής στο ΣΤΕ. Οπως επισηµαίνεται, αυτή θα στηριχθεί σε νέες, εµπεριστατωµένες και περισσότερο τεκµηριωµένες µελέτες από τις προηγούµενες και εκτός από την ακαταλληλότητα του χώρου προτάσσεται η µη αναγκαιότητά του καθώς και το γεγονός ότι είναι «ατελέσφορο». Ενα από τα πρόσφατα επιχειρήµατα από πλευράς Κερατέας είναι εξάλλου πως πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ, δηλαδή χώρου ταφής απορριµµάτων, και όχι ΧΥΤΥ, χώρου ταφής υπολειµµάτων, όπως επιτάσσουν και τα κοινοτικά δεδοµένα. Ο αντίλογος είναι πως στις προβλέψεις για τους ΧΥΤΑ περιλαµβάνονται πλέον και µέτρα ώστε σταδιακά να µετατραπούν σε ΧΥΤΥ.
ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου