Τρίτη, Δεκεμβρίου 14, 2010

ΠΑΖΑΡΙ µΕ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ µΗΧΑΝΙΣµΟ

Εν µέσω σειράς αρνητικών ειδήσεων για την ευρωζώνη και το µέλλον της, οι ηγέτες των «27» προσέρχονται την Πέµπτη στη Σύνοδο Κορυφής που θα εγκρίνει την αλλαγή της Συνθήκης και τη θέσπιση του µόνιµου µηχανισµού στήριξης, µε τη Γερµανία να µην υποχωρεί ούτε κατ΄ελάχιστον από τις απαιτήσεις της και τους επενδυτές να αναµένουν το 2011 να ξεκινήσει µε νέες επιθέσεις στις χώρες της περιφέρειας και το ευρώ.

Χθες, δυοδιεθνείς οργανισµοί –η Τράπεζα ∆ιεθνών∆ιακανονισµών (BIS) κι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) – κατηγόρησαν τη Γερµανία ότι ευθύνεται για την τελευταία αναζωπύρωση της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά το Βερολίνο έµεινε ασυγκίνητο. Στη Φρανκφούρτη έγινεγνωστό ότιη Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα υποχρεώθηκε την περασµένη εβδοµάδανα υπερδιπλασιάσει, σε σχέση µε τιςπροηγούµενες φορές, τις αγορές οµολόγωναπό τηνΕλλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. ∆εδοµένου ότι το γεγονός αυτό συµπίπτειµε δηλώσεις µελών τουδιοικητικού συµβουλίου της Τράπεζας που εκφράζουν την άποψη πως πρέπει να σταµατήσει η απεριόριστη στήριξη από µέρους της ΕΚΤ στα οµόλογα και στις τράπεζες αυτών των χωρών, στις Βρυξέλλες υπήρχε η εκτίµηση πως ενδεχοµένως η Τράπεζα να σταµατήσειτο έργο στήριξης – κι αυτό το έργονα αναληφθεί από τον προσωρινό µηχανισµό στήριξηςτων 750 δισ.. Κάτι τέτοιο όµως διαψεύστηκε από το Βερολίνο αµέσως.

Τίποτα για ευρωοµόλογο
Οι συζητήσεις για τον ρόλο της ΕΚΤ και την άρνηση της κ. Μέρκελ να µιλήσει είτε για τα ευρωοµόλογα είτε για την αύξηση του προσωρινού µηχανισµού έχουν θορυβήσει τους επενδυτές, που γνωρίζουν ότι τον Ιανουάριο ηευρωζώνη θα βγειπρος αναζήτηση του πρωτοφανούς ποσού των 850 δισ. σεδανεισµό κι ανδεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση –κάτι που δεν διαφαίνεται – είναι εξαιρετικά εύκολοοι πιο αδύναµες χώρες να πληρώσουν «τρελά» spreads ή να µην µπορέσουν να δανειστούν και να προσφύγουν στον µηχανισµό.

Αποσπάσµατα του σχεδίουσυµπερασµάτων που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δηµοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι οι προθέσεις της κ. Μέρκελ –µε τη στήριξη του κ. Σαρκοζί – περνούν ατόφιες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέµπτης και Παρασκευής. Προβλέπεται η σύσταση ενός µόνιµου µηχανισµού στήριξης, από τον Ιανουάριο του 2013 και µετά τησχετική αλλαγή της Συνθήκης, στον οποίο θα µπορούν να µετέχουν και χώρες εκτός ευρώ (π.χ. Βρετανία ή Σουηδία). Στο ζήτηµατης αναδιάρθρωσης του χρέους µιας χώρας που θα καταφύγει σε αυτόν τον µηχανισµό προβλέπεται ότι «στη µη αναµενόµενηπερίπτωση που µια χώρα εµφανιστεί να µην είναι βιώσιµη, το κράτος-µέλος πρέπεινα διαπραγµατευτεί ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης µε τους ιδιώτες πιστωτές του, σύµφωνα µε τις πρακτικές του ∆ΝΤ». Προβλέπεται επίσης ότι οι πιστωτές θα ψηφίζουν για τους όρους συλλογικά – την επιµήκυνση, την περικοπή επιτοκίου ή το «κούρεµα» (hair cut) – εφόσον η χώρα δεν µπορεί να αποπληρώσει τα δάνειάτης. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη, κατά τις αγορές, υποχρεώνει τους κατόχους οµολόγων να δεχτούν τους όρουςτων µεγαλοεπενδυτών, που δεν είναι άλλοι από τις γερµανικές και γαλλικές τράπεζες.

Οι όροι του παιχνιδιού
Κοινοτικές πηγές, στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί– που έβαλε τέλος στην υπόθεσητου ευρωοµόλογου και της αύξησηςτου κεφαλαίου τουµηχανισµού στήριξης – αλλά και των δηλώσεων Σόιµπλε περί «αναπόφευκτης πολιτικής ενοποίησης», υποστήριζαν πωςείναι πλέον σαφές ότι το Βερολίνο έχει επιλέξει τους όρους του ευρωπαϊκού παιχνιδιού που θέλει: µια Ενωση που θα οδεύει µεν σε οικονοµική και πολιτικήενοποίηση, αλλά αυτή θα γίνεται µε άξονα και κριτήριο την ίδια τη Γερµανία – και όχι τη σύγκλιση όλων των εταίρων σε µια κοινή βάση, όπως ήταν το όραµατου Ζακ Ντελόρ και των άλλωνηγετών του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος. Ετσι, έλεγαν, δεν ενοχλεί την κ. Μέρκελ καιτο Βερολίνο εάν στην πορεία προς τα εκεί υπάρξουν και κάποια θύµατα – πολίτες και λαοί ολόκληροι που θα υποφέρουν στοόνοµα της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, χρεοκοπίες τραπεζών και χωρών. Στο τέλος της διαδροµής, κατά τη γερµανική αντίληψη, όλοι θα φορούν το ίδιο, υπέροχο, γερµανικό κοστούµι – και το ξεκίνηµα γίνεται ήδη, από τη Σύνοδο Κορυφής…

ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: