Οι εργοδότες δηλώνουν ότι το μισθολογικό κόστος είναι το λιγότερο από όσα φρενάρουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά παραδέχονται ότι σε περίοδο κρίσης θα μπουν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις, για να περιορίσουν τα έξοδά τους.
Πολλοί κλάδοι βρίσκονται σήμερα στον “αέρα”, καθώς η συλλογική σύμβαση, που είχαν υπογράψει με τους εργοδότες, έχει λήξει, έχει παρέλθει και το εξάμηνο της παράτασης και δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και κατασκευαστικές (σημειωτέον ότι ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να μην υπογράψει νέες συμβάσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο), τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, αλλά και δημοσιογράφοι.
“Η ζωή μας διαλύεται”
“Οι εργοδότες εκβιάζουν, πιέζουν και εφαρμόζουν ατομικές συμβάσεις σήμερα που δεν ισχύει ο νόμος. Φανταστείτε τι θα συμβεί αύριο, που θα είναι κατοχυρωμένοι και νομικά”, σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου. Σε περιοδεία που έκανε σε χώρους εργασίας, χθες, ενόψει της προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας, συνάντησε εργαζόμενους φοβισμένους, σε κατάσταση σοκ. “Σε μεγάλη επιχείρηση της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε 32ωρη εβδομαδιαία απασχόληση. Το κλαδικό σωματείο ήταν αρνητικό, αλλά οι εργαζόμενες το δέχτηκαν και υπέγραψαν, υπό το καθεστώς της γενικότερης ανασφάλειας”, λέει. Η ίδια εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και ότι τελικά ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι του κλάδου.
“Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το ζούμε ήδη αυτό το καθεστώς που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Είναι τουλάχιστον προκλητικό η κυβέρνηση να νομιμοποιεί την παρανομία”, σημειώνει ο Ηλίας Τζιόνας, μέλος του σωματείου εργαζομένων στα σουπερμάρκετ Καρφούρ. “Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε μείωση των μισθών μας”, διατείνεται, όμως και ο ίδιος φοβάται ότι για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αν τελικά δεν συναφθούν επιχειρησιακές συμβάσεις, οι μισθοί θα πέσουν στο επίπεδο της εθνικής συλλογικής σύμβασης
Ο… πειρασμός των περικοπών
Μπορεί στις μικρές επιχειρήσεις οι σχέσεις εργοδοτών εργαζομένων να είναι πιο… οικογενειακές και μπορεί οι εργοδότες να διατείνονται ότι τους ενδιαφέρει να έχουν ευχαριστημένους εργαζόμενους, όμως με δεδομένη την κατάσταση ασφυξίας της αγοράς είναι μάλλον μοιραίο να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για να κόψουν ό,τι μπορούν από τις δαπάνες τους.
“Το να κόψουμε 10%-12% από τους μισθούς δεν βοηθά την επιχείρηση, όταν της επιβάλλονται έκτακτες εισφορές και όταν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι 45% του μισθού. Θα πρέπει να γίνουν άλλες παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρήσεων” λέει στη “Μ” ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. “Στις μικρές επιχειρήσεις το περιβάλλον είναι οικογενειακό, μας ενδιαφέρει η οικονομική ευρωστία των εργαζομένων μας, γιατί ο εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται για να αποδώσει. Όταν απασχολείς ένα δυο εργαζόμενους, με το να τους κόψεις το μισθό πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις; Αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν;” διερωτάται. Ωστόσο παραδέχεται ότι σε δύσκολους καιρούς θα υπάρξουν εργοδότες που θα μπουν στον πειρασμό των μειώσεων μισθών, ειδικά αν μπαίνει το δίλημμα της επιβίωσης της επιχείρησης.
“Με το νομοσχέδιο μπαίνει μία τάξη, γιατί μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι είχαν μονίμως δίκιο και οι εργοδότες είχαν μόνο υποχρεώσεις”, λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαλάτζογλου, αλευροβιομήχανος και πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τον ίδιο οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν πρέπει να φοβίζουν -“εφαρμόζονται στην Ευρώπη εδώ και χρόνια”- γιατί το μέλημα κάθε επιχειρηματία είναι να διατηρήσει την επιχείρηση εν ζωή. Έτσι κι αλλιώς, όπως λέει, “και σήμερα υπήρχαν ατομικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τα κοστολόγιά του σε βάθος χρόνου και επίσης θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτος”.
Τραπεζοϋπάλληλοι: 43.000 στη… διακεκαυμένη ζώνη
“Το μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει νομοθετική ρύθμιση μέσα στο Φεβρουάριο του 2011, ώστε να διευκολύνει την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες. Μιλάμε για παράκρουση, από τη στιγμή που υπάρχει η συλλογική σύμβαση”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) Σταύρος Κούκος. Σημειωτέον ότι η κλαδική σύμβαση με την Ένωση Τραπεζών έχει λήξει από το καλοκαίρι και μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο μερών για να υπογραφεί νέα. Προς το παρόν πάντως η ΟΤΕ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο. Αν η κυβέρνηση περάσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς με αυτό του ιδιωτικού τομέα, στη διακεκαυμένη ζώνη θα βρεθούν 43.000 εργαζόμενοι (από τους συνολικά 63.000) που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σπουδαίου λόγου.
* Τι ισχύει με τις συμβάσεις. Εφόσον δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, οι νεοπροσλαμβανόμενοι (αν υπάρχουν) θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ για όσους ήδη εργάζονται θα ισχύουν οι ίδιοι όροι εργασίας, αλλά με καθεστώς ατομικής σύμβασης. Σύμφωνα με εργατολόγους, με τους οποίους επικοινώνησε η “Μ”, αυτό σημαίνει ότι, αν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο ύψος του μισθού του.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
xrisofia@gmail.com
ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου