Τρίτη, Δεκεμβρίου 14, 2010

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Το θέμα που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στο ψηφιακό περιβάλλον συζητήθηκε σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε οδηγό της ΕΟΔ, είναι τα εξής:

* Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, τόσο τα ηθικά όσο και τα οικονομικά, πρέπει να προστατευθούν με αυστηρότητα στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απειλούνται, για να διατηρηθεί η ποιότητα στο δημοσιογραφικό έργο. Αυτή η αρχή έχει εφαρμογή σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα οποία οι ειδήσεις παράγονται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο.

* Η επιπλέον προστασία των ηθικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανόμενης της πατρότητας και ακεραιότητας, είναι κρίσιμος παράγοντας στο ψηφιακό περιβάλλον, μεταξύ άλλων και για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε γνήσια δημοσιογραφικά προϊόντα.

* Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματά τους και να διαπραγματεύονται συμφωνίες.

* Η ΕΟΔ θα επιδιώξει να αναπτύξει διάλογο και συνεργασία με οργανισμούς καταναλωτών, ώστε να ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων όλων των δημιουργών.

* Η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων πρέπει να γίνεται από οργανισμούς που εκπροσωπούν μεγάλες ομάδες συντακτών.

* Η επιβολή καταχρηστικών συμβάσεων σε αυτοαπασχολούμενους δημοσιογράφους πρέπει να πάψει. Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα ένταξης σε Ενώσεις και να απολαμβάνουν τα ωφελήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Βιβλιοθήκες και άλλοι οργανισμοί που ψηφιακοποιούν υλικό προστατευμένο από δικαιώματα πρέπει να διεξάγουν διεξοδική έρευνα, πριν να διαθέτουν στο κοινό ψηφιοποιημένα «ορφανά» έργα.

* Πριν από την ψηφιακοποίηση δημοσιογραφικών έργων πρέπει να δίνεται σχετική άδεια και να εξασφαλίζεται αμοιβή για τα δικαιώματα.

* Συλλογικές άδειες μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ψηφιακοποίηση «ορφανών» έργων, εφόσον τις διαχειρίζονται οργανισμοί που εκπροσωπούν μεγάλες ομάδες συντακτών.
Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: