Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ «ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΟ 12,3% (!)

Νέο «χαμηλό βαρομετρικό» απειλεί τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα υπό την απειλή των διεθνών οίκων αξιολόγησης απομακρύνεται μέρα με τη μέρα από τις διεθνείς αγορές σε πείσμα του σκληρού προγράμματος που εφαρμόζει. Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων, αντί να περιορίζεται, έχει χτυπήσει κόκκινο.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων άγγιξε χθες το 12,3% με αποτέλεσμα το χάσμα με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί στο 9,27%.

Οι αγορές, μέσω των οίκων αξιολόγησης, πιέζουν πλέον ασφυκτικά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ευάλωτες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία), επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα πακέτα στήριξης από την Ε.Ε. και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται ότι μπορεί πλέον να αντιστραφεί με την επικείμενη εντός των ημερών δημοσιοποίηση της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να προχωρήσει εντός του Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη δημοπρασία έντοκων γραμματίων. Το Δημόσιο θα είχε κάθε λόγο να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα τη στιγμή που αναβλήθηκε μάλιστα η καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου από την τρόικα για τον Ιανουάριο. Ομως με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, ο δανεισμός του Δημοσίου, ακόμη και με βραχυχρόνιους τίτλους, θα γινόταν με ασύμφορους, τοκογλυφικούς όρους.

Η κατάσταση, πάντως, είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από τον Νόεμβριο. Η «χαριστική βολή» όμως δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, όταν ο Moody's προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μία ημέρα αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της Ιρλανδίας κατά τρεις βαθμίδες.

Η συμπεριφορά που έχουν επιφυλάξει οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην Ελλάδα, ελέγχεται από τους οικονομολόγους της Alpha Bank. Και τούτο γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, ήταν αναγκασμένη να λειτουργεί σ' ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον που δημιούργησαν οι πρώτες υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου, οι οποίες κατέταξαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Αντίθετα, από τις αρχές του 2009 μέχρι πρότινος, η οικονομία της Ιρλανδίας λειτουργούσε άνετα και μπορούσε να διαθέτει τα ομόλογά της στην αγορά, χάρη στη «γενναιόδωρη» βαθμολογία που της είχαν προσδώσει οι Οίκοι πριν από την υποβάθμιση κατά 4 κλίμακες.

Την έπαθαν στην Ιρλανδία

Ομως, στην πράξη η κατάσταση αυτή είχε αρχίσει να κλονίζεται καθώς οι επενδυτές που είχαν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικά ομόλογα (μειωμένης εξασφάλισης) ιρλανδικών τραπεζών είχαν υποστεί στην πράξη γενναίο κούρεμα. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε δευτερεύουσας σημασίας από τον Moody's, ο οποίος υποβάθμισε μόλις πριν από λίγες ημέρες τον πρώην κραταιό κελτικό τίγρη.

**Πάντως, και τον περασμένο μήνα η κατάσταση στην αγορά των ομολόγων θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων τον Νοέμβριο ήταν μειωμένος κατά 52% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 926 εκατ. από 1,94 δισ. ευρώ.

Η μέση αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 42,1 εκατ. ευρώ από 97,1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ανάλογη τάση επικράτησε και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις των τίτλων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο 13,23% στο τέλος Νοεμβρίου.

**Με αφορμή την πρόσφατη άνοδο των spreads ο Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «χρεοκοπία του κατασκευάσματος της ευρωζώνης».

Αναφέρει ότι «η μόνη ελπίδα για τον τόπο και τον λαό να ανακόψουν τις καταστροφικές εξελίξεις βρίσκεται στη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς», με βασικούς στόχους «την απεμπλοκή της χώρας από την τρόικα και το Μνημόνιο, την αμφισβήτηση και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών».

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: