Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 176 ΕΥΡΩ

«Φρένο» στη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ βάζει η δικαιοσύνη, αποκρούοντας τις διεκδικήσεις διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων και αναστρέφοντας το μέχρι τώρα ευνοϊκό γι’ αυτούς κλίμα που είχε διαμορφώσει η νομολογία του Αρείου Πάγου.Δικαστική εισήγηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προτείνει να απορριφθούν αγωγές δικαστικών υπαλλήλων, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί το επίμαχο επίδομα αναδρομικά για την 4ετία 2003-06, καθώς και ότι η εξαίρεσή τους από την καταβολή των 176 ευρώ δεν θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Την ίδια στιγμή, μετά από σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που δικαίωσε πολλούς εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, υπήρξαν και δυσμενείς αποφάσεις για κατηγορίες εργαζομένων, αφού απέκλεισαν τους ιατρούς (και τους ειδικευόμενους), τους υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ., εφόσον κρίνεται ότι λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στο ζήτημα των δικαστικών υπαλλήλων που διεκδικούν ποσά περίπου 8.000 ευρώ ο καθένας από όσους προσέφυγαν, συν τους νόμιμους τόκους, η πάρεδρος ΣτΕ, Κ. Μαρίνου, υποστηρίζει ότι η επέκταση χορήγησης του επίμαχου επιδόματος και σε πολλές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων (με τον ν. 3016/02 ή με υπουργικές αποφάσεις) δεν έχει προσδώσει σε αυτό τον χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των αποδοχών τους, ανεξάρτητα από το εύρος της επέκτασης που είχε γίνει στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Κατά την εισήγησή της, η χορήγηση των 176 ευρώ γίνεται υπό την προϋπόθεση συμψηφισμού του συγκεκριμένου ποσού με άλλες πρόσθετες μισθολογικές παροχές και όσοι παίρνουν ειδική πάγια μηνιαία αποζημίωση 185 ευρώ του ν. 2470/97 (όπως οι δικαστικοί υπάλληλοι) δεν δικαιούνται επιπλέον τα 176 ευρώ.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: