Ποτέ άλλοτε η διεθνής οικονοµία και οι αγορές δεν είχαν βρεθεί αντιµέτωπες µε τόσους κινδύνους. Το ευρώ δέχεται ισχυρές πιέσεις, η κρίση χρέους ενδέχεται να µεταδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεσπάσει νοµισµατικός πόλεµος.
Καιστις δύοπλευρέςτου Ατλαντικού οι εξελίξεις στηρίζονται σε µεγάλο βαθµό στην οικονοµική ανάκαµψη. Αν είναι ισχυρή, θα µειωθούν τα ελλείµµατα. Στην αντίθετη περίπτωση οι αγορές θα χάσουν την εµπιστοσύνη τους. «Το κλειδί για όλα είναι η ανάπτυξη», υποστηρίζει ο οικονοµολόγος Φιλίπ Μπροσάρ, πρόεδρος της εταιρείας Macrorama σε άρθρο του στη «Λε Μοντ».
Η εικόνα µιας Ευρώπης δύο ή και τριών ταχυτήτων αναµένεταινα διατηρηθεί το 2011. Η Γερµανία διευρύνει την απόσταση χάρηστις εξαγωγές της, ενώ οιχώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι υποχρεωµένες να εξυγιάνουν ταοικονοµικά τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρµογή των προγραµµάτων εξυγί ανσης ενδέχεται ναδεκαπλασιάσει την ανησυχία των αγορών.
Ανησυχία για την ευρωζώνη
Η ανησυχία για την ευρωζώνη αναµένεται να συνεχίσει να στοιχειώνει τους επενδυτές. Τοδείχνει το απαγορευτικό επίπεδο επιτοκίων δανεισµού σε Ιρλανδία (8,6%), Πορτογαλία (6,4%) και πάνω από 12% γιατα ελληνικά οµόλογα. Οι αγορές αναµένουν από την ευρωζώνη µια πολιτική απόφαση, καθώς ο µηχανισµός στήριξης δεν τις πείθει. Θα αποφασίσει η Ε.Ε. να τον ενισχύσει, θα δηµιουργηθούν νέοι οργανισµοίή θα εκδοθούν ευρωοµόλογα; «Η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι επιρρεπείς να πέσουν στην παγίδα», υποστηρίζειο επικεφαλής οικονοµολόγος της Natixis Πατρίκ Αρτούς.
«Καµπανάκι» για τις ΗΠΑ
Παρά τα κολοσσιαία ελλείµµατα, οι ΗΠΑ δεν έχουν µέχρι σήµερα βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, καθώς το δολάριο αποτελεί καταφύγιο. Αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αλλωστε, τις τελευταίες εβδοµάδες αυξάνονται τα επιτόκια των αµερικανικών κρατικών οµολόγων. Οι ΗΠΑ θα δανειστούν το 2011 γύρω στα 2,2 τρισ. δολάρια (1,67 τρισ. ευρώ), ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που θα δανειστεί η ευρωζώνη. Σε αντίθεση µε την Ευρώπη, η Ουάσιγκτον ποντάρει στην αναθέρµανση της οικονοµίας για να µειώσει τα ελλείµµατα και όχι σε µέτρα λιτότητας.
Αν η ανεργία στις ΗΠΑ παραµείνει υψηλή, θα υπάρξει και πάλι αντίδραση κατά του κινεζικού νοµίσµατος, η οποία θα µπορούσε να πάρεικαι τη µορφή εµπορικών ποινών.Προς το παρόν η Ουάσιγκτον αποφεύγει να χαρακτηρίσει επισήµως το Πεκίνο ως «χειραγωγό του νοµίσµατος». Αλλά όλα µπορεί να ανατραπούν καθώς ούτε οι ΗΠΑ εξαιρούνται ανάλογης κριτικής. Επιπλέον, οι αναλυτές αναµένουν επιβράδυνση της οικονοµικής δραστηριότητας στις αναδυόµενες αγορές µε αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσµιο εµπόριο, το οποίο σύµφωνα µε την Natixis θα αυξηθεί µόνο κατά 6% το 2011, έναντι 12% το 2010.
ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου