Το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει πιθανότατα την ανάκαμψή της των «δύο ταχυτήτων» μέσα στο 2011 με τις αναδυόμενες οικονομίες να δοκιμάζουν ισχυρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αναπτυγμένες.
Μερικά αναδυόμενα έθνη όπως η Κίνα και η Ινδία, εντούτοις, αντιμετωπίζουν επίσης την πρόκληση των μεγάλων εισροών κεφαλαίου και της υπερθέρμανσης της οικονομίας τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, η παγκόσμια οικονομία το 2010 αναπτύχθηκε σχεδόν 5% παρά τη σημαντική διαφορά ρυθμού μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων «η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και το 2011».
Κατά την άποψή του, ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών δεν επαρκεί για τη μείωση της ανεργίας, ενώ και οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επιτυχίας τους αφού κινδυνεύουν να υπερθερμανθούν. Για παράδειγμα, μόνον η Ινδία έγινε αποδέκτης κεφαλαίων 40 δισ. δολ, από ξένους θεσμικούς επενδυτές το 2010.
Ο Blanchard πιστεύει πως οι χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην εξισορρόπηση των δραστηριοτήτων τους κυρίως μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και προσαρμογών των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών. «Χωρίς αυτή την οικονομική εξισορρόπηση δεν πρόκειται να υπάρξει υγιής ανάκαμψη» τόνισε.
Όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες, επισήμανε πως «εάν χρησιμοποιηθούν σωστά αυτά τα κεφάλαια θα βοηθήσουν αντί να βλάψουν. Προκαλώντας την ανατίμηση του νομίσματος, οι εισροές κεφαλαίων βοηθούν τις χώρες να μετακινηθούν από την εξωτερική στην εσωτερική τους ζήτηση» τόνισε ο Blanchard.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως για «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που αντιμετωπίζουν έντονα χρηματοπιστωτικά προβλήματα και έχουν σταθερή νομισματική ισοτιμία, η μακροοικονομική προσαρμογή θα είναι μακρά και επώδυνη».
ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου