Οι άδειες τσέπες τους δεν μπορούν να γεμίσουν το ψυγείο της οικογένειας. Προσπερνούν τους πάγκους με τα βασικά είδη διατροφής, όπως ψάρι, κρέας και λαχανικά, αφού τα οικονομικά τους δεν αντέχουν τη συχνή αγορά τους.
Οσο για ολιγοήμερες διακοπές ή για κάλυψη έκτακτων δαπανών, δεν υπάρχουν ούτε στη φαντασία τους. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο αυτούς που ζουν στο όριο της φτώχειας αλλά και αυτούς που χαρακτηρίζονται «μη φτωχοί».
Σύμφωνα με την ετήσια Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, πλέον η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και μεγάλο μέρος των πολιτών που πριν δεν αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα.
Οπως επισημαίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 19,7% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Πίσω όμως από τα ποσοστά κρύβονται πραγματικοί αριθμοί και πραγματικές καταστάσεις που σ' αυτή την περίπτωση αντιστοιχούν σε 845.000 νοικοκυριά που μετρούν 2.147.108 μέλη.
Ζήσε εσύ με 6.900 ―
Κι αν αυτή η έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, κανείς δεν θέλει να φανταστεί πώς θα είναι αυτή που θα παρουσιαστεί του χρόνου...
Το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.897,30 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484,40 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Το 24,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 3,3%.
Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ.
Και «πλούσιοι» χωρίς θέρμανση
Τα προβλήματα έχουν φτάσει και σε επίπεδα ζωτικής σημασίας, όπως η οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση που πλέον αγγίζει το 35% των «μη φτωχών», ενώ πολλοί από αυτούς ζουν σε σπίτια με υγρασία στην οροφή (φτωχός 27%, μη φτωχός 15,3%).
Οι πάγιοι λογαριασμοί αποτελούν έναν από τους πιο σφιχτούς βραχνάδες των φτωχών νοικοκυριών, αφού το 35,8% δυσκολεύεται να τους πληρώσει. Και οι μη φτωχοί έχουν αρχίσει να έχουν τέτοια προβλήματα με το 13,8% να αντιμετωπίζει την ίδια δυσκολία.
Ο κίνδυνος της φτώχειας αγγίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά και μάλιστα σε κοινωνικές ομάδες που πριν τα έβγαζαν πέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοικοκυριά σε ιδιόκτητες κατοικίες απειλούνται από τη φτώχεια κατά 18,5%, ενώ αυτά που στεγάζονται σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 25,1%.
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου