Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ 25ΧΡΟΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΤΗΣ

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει μέσα από τις φυλακές Νεαπόλεως μία 25χρονη Kρητικιά, η οποία απευθύνει δραματική έκκληση προκειμένου να «μπλοκαριστούν» οι διαδικασίες για την υιοθεσία του νεογέννητου παιδιού της. Η κοπέλα είναι εξαρτημένη από τα ναρκωτικά και μάλιστα γέννησε το βρέφος κατά την παραμονή της στα κρατητήρια, πριν από περίπου 2,5 μήνες οπότε και συνελήφθη.
Ζητά ωστόσο να της δοθεί μία ευκαιρία ώστε να μπορέσει να αποτοξινωθεί και να μεγαλώσει η ίδια το αγοράκι που έφερε στον κόσμο.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και οι απόψεις για την περίπτωση της διίστανται. Υπερισχύουν όμως οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η 25χρονη είναι ακατάλληλη να μεγαλώσει το παιδί, γι’ αυτό και θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της υιοθεσίας μέσω κάποιου ειδικού Κέντρου.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που τονίζουν ότι αυτή η μητέρα θα πρέπει να υποστηριχθεί από ειδικούς ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλώσει το παιδί που έφερε στον κόσμο. «Το μοναδικό κίνητρο για να σωθεί είναι αυτό το μωρό. Δεν μπορούν να την πετάξουν στα σκουπίδια».
Στην περίπτωση της 25χρονης είχε αναφερθεί η «Π» τον περασμένο Σεπτέμβριο οπότε και συνελήφθη. Η 25χρονη είχε συλληφθεί μαζί με ένα ζευγάρι για κατοχή 40 γραμμαρίων ηρωίνης. Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο μετά την απολογία του, η 25χρονη όμως αν και βρισκόταν στον ένατο μήνα κύησης, προφυλακίστηκε επειδή είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για υπόθεση ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι τα ναρκωτικά δεν είχαν βρεθεί στην κατοχή της.

Η ίδια αρνήθηκε ότι έκανε εμπορία, ωστόσο δεν απέκρυψε ποτέ ότι είναι τοξικομανής. Φέρεται μάλιστα να είχε κάνει χρήση ηρωίνης την ημέρα της σύλληψης της.
Οδηγήθηκε στα κρατητήρια όπου την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού. Τελικώς οδηγήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου γέννησε το αγοράκι. Τρεις ημέρες αργότερα η 25χρονη προφυλακίστηκε γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στους νομικούς κύκλους που χαρακτήρισαν σκληρή την απόφαση για μία λεχώνα αφού όπως έλεγαν χαρακτηριστικά δεν έλαβαν υπόψη τους κινδύνους της επιλόχειου κατάστασης και της ψυχολογικής επιβάρυνσης της νεαρής μητέρας.

Της απέρριψαν το αίτημα να δει το παιδί της
Από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού της στη φυλακή η 25χρονη ζητά συνέχεια να δει το παιδί της στο νοσοκομείο. Στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 22 Οκτωβρίου αντίστοιχα της εγκρίθηκε ολιγόωρη έκτακτη άδεια από τη φυλακή προκειμένου να επισκεφθεί το μωρό της. Δυστυχώς ανάλογα αιτήματα που υποβλήθηκαν μεταγενέστερα, απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Αντώνη Δαμανάκη, η νεαρή μητέρα βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης. Αυτό που ζητά επίμονα είναι δει το παιδί της. Κλαίει ασταμάτητα και λέει ότι της λείπει.
Πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι δρομολογούνται διαδικασίες προκειμένου το αγοράκι να μεταφερθεί στο «Μητέρα» της Αθήνας και να δοθεί προς υιοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νεογέννητο λόγω της συστηματικής χρήσης που έκανε η μητέρα του, γεννήθηκε με στερητικό σύνδρομο και οι γιατροί έδωσαν αγώνα για την απεξάρτηση του.
Έγκλειστος στη φυλακή για ναρκωτικά είναι και ο πατέρας του νεογέννητου, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο η νεαρή κρατούμενη αντιδρά έντονα στην απόφαση αυτή. Δεν συναινεί στο να δοθεί το παιδί για υιοθεσία και επιμένει να το μεγαλώσει η ίδια.
Όπως λέει, το αγαπά, διαφορετικά δεν θα το γεννούσε αλλά θα είχε κάνει έκτρωση.
Ζητά να την βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς, να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ώστε να μπορέσει να αναλάβει την ανατροφή του.
Ο δικηγόρος της εδώ και δύο μήνες έχει κάνει προσφυγή κατά της απόφασης προσωρινής κράτησης της 25χρονης και πλέον αναμένει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.
«Δεν σημαίνει ότι έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, τον διαγράφουμε. Δεν σημαίνει ότι αυτή η νεαρή μητέρα θα πρέπει να μείνει στη φυλακή. Χρειάζεται να στηριχθεί και να αποτοξινωθεί. Να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να επανέλθει κοινωνικά. Αγαπάει το παιδί της και το θέλει κοντά της. Αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο που την κρατά στη ζωή. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε από το Δικαστικό Συμβούλιο όπου έχουμε προσφύγει εδώ και δύο μήνες. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι έφερε ένα παιδί στον κόσμο» δήλωσε ο κ. Δαμανάκης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν να κινούνται οι διαδικασίες για την υιοθεσία του βρέφους, ενώ ανέφερε ότι πράγματι τής απορρίφθηκε η χορήγηση έκτακτης άδειας για να δει στο νοσοκομείο το μωρό. «Δεν γνωρίζω το σκεπτικό της απόρριψης, είναι όμως βέβαιο ότι η επαφή με το παιδί είναι απαραίτητα τόσο για την ψυχολογία της μητέρας όσο και για το βρέφος που χρειάζεται να νιώσει την μητρική αγκαλιά».

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''Tο νεογέννητο λόγω της συστηματικής χρήσης που έκανε η μητέρα του, γεννήθηκε με στερητικό σύνδρομο και οι γιατροί έδωσαν αγώνα για την απεξάρτηση του''.

Αρκετά λοιπόν πρόλαβε να βλάψει το μωρό η κατά τα άλλα τεθλιμμένη μητέρα, πριν ακόμα εκείνο γεννηθεί. Δεν χρειάζεται να της δοθεί η ευκαιρία να του κάνει κι άλλο κακό.

Ανώνυμος είπε...

Η μανα,που δεν δικαιουται να λεγεται μανα αλλα εκκολαπτηριο,να στηρωθει.
Ελπιζω το βρεφος να παει σε οικογενεια και να ζησει μια καλη ζωη.
Ετσι και αλλιως καλυτερη θα ναι απ οτι αν ζουσε με το σουργελο που αποφασισε να το γεννησει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΡΕ ΖΩΑ 10:55 + 2:18 ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ??? ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ 2 ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΡΙΤΕΣ (10:55+2:18) ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠ'ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ " Θ Ε Ο Σ " ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ : ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΙΘΕΙΤΕ......