Το 25% των νομίμων αλλοδαπών και των οικογενειών τους αδυνατεί να ανανεώσει τις άδειες παραμονής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μοιραία έχει περιπέσει σε παρανομία –και η κατάσταση θα ενταθεί με τη νέα χρονιά– ένα σημαντικό κομμάτι από το υγιές μεταναστευτικό δυναμικό της χώρας. Συγκεκριμένα, 460.000 αλλοδαποί και οι οικογένειές τους διαθέτουν αυτή τη στιγμή άδειες παραμονής, ενώ άλλοι 140.000 έχουν εκπέσει της νομιμότητας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Αλβανοί (αποτελούσαν έως τις αρχές του χρόνου το 70% των νομίμως διαμενόντων στη χώρα) που έχουν προχωρήσει σε οικογενειακή επανένωση (σοβαρή ένδειξη κοινωνικής ένταξης). Μια άλλη ομάδα που εξίσου κινδυνεύει είναι τα ενήλικα παιδιά β΄ γενιάς που γνωρίζουν –όπως και τα ανήλικα παιδιά– μόνο την Ελλάδα ως πατρίδα τους.
Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις, πριν από ένα χρόνο, του υπ. Εσωτερικών για νομοθετική επίλυση του ζητήματος (αφού σήμερα ο αλλοδαπός εάν δεν έχει ένσημα ή δεν καλύπτει το εισοδηματικό κριτήριο καθίσταται παράνομος) δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Η υφυπουργός Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα σε εκδήλωση στις 18 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη) της οργάνωσης νέων «ΑSANTE» στο υπ. Εργασίας, δεσμεύθηκε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι θέμα χρόνου.
Στο μεταξύ, ενώ στις αρχές του χρόνου οι άδειες παραμονής ήταν 592.000, στη διάρκεια του χρόνου μειώθηκαν κατά 26%. Το υπ. Εσωτερικών με εγκύκλιό του τον Σεπτέμβριο προσπάθησε να περισώσει την κατάσταση. Αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και η ήδη εξασθενημένη διοίκηση φορτώθηκε επιπλέον. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ο αλλοδαπός αδυνατεί να προσκομίσει ενεργό σύμβαση εργασίας –και αφού πάρει από την περιφέρεια την απορριπτική απόφαση που ορίζει ότι πρέπει με την οικογένειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών– μπορεί να υποβάλει αίτηση θεραπείας. Να μπλοκάρει, δηλαδή, την απέλαση με προσκόμιση βεβαίωσης από εργοδότη ότι τον απασχολεί, ώστε να κερδίσει χρόνο για να βρει εκ νέου εργασία. Ομως, έτσι επιτείνεται ο δικαστικός φόρτος, αυξάνεται παράλογα η δουλειά της περιφέρειας (στην Αθήνα 27 υπάλληλοι της Δ/νσης Αλλοδαπών καλούνται να διεκπεραιώσουν αυτή τη στιγμή 120.000 εκκρεμείς φακέλους) και δημιουργούνται οι συνθήκες για μια νέα «μαύρη αγορά» πώλησης βεβαιώσεων. Την ίδια στιγμή, όσοι αλλοδαποί απολύονται από μισθωτή εργασία χάνουν επίδομα ανεργίας και νομιμότητα, όταν έρχεται η στιγμή της ανανέωσης της άδειας παραμονής. Επιπλέον, όσοι ασκούσαν ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τη σταμάτησαν καθίστανται διά παντός παράνομοι.
Ενήλικα τέκνα
Οι δυσβάσταχτες συνέπειες επεκτείνονται και στα ενήλικα τέκνα αλλοδαπών. Σύμφωνα με τον νόμο, η νομιμότητα των ενηλίκων 2ης γενιάς εξαρτάται από τις άδειες παραμονής των γονέων τους. Οταν, λοιπόν, ο γονέας χάσει την άδεια παραμονής του, συμπαρασύρει και το ενήλικο τέκνο. Γι’ αυτό στην ημερίδα του «ASANTE», που έγινε σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών ώστε να φωτισθούν τα προβλήματα των νέων, τονίσθηκε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η νομιμότητα ενηλίκων από τους γονείς τους. Επίσης, σημειώθηκε ότι πρέπει να προβληματίσει η υποχρέωση της 6ετούς φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν πάει για παράδειγμα 5 χρόνια στη δευτεροβάθμια και συνεχίζουν στο πανεπιστήμιο. Σε ό, τι αφορά ειδικά τη 2η γενιά, ως λύση η πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει την υπαγωγή τους στις άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Πρόκειται για προσωρινό καθεστώς ημινομιμότητας που σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.
Της Μαριας Δεληθαναση
ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010
1 σχόλιο:
ε σιγά το θέμα..Θα μείνουν παράνομα..θα είναι ένας απο τους 3.885.873 που ειναι παράνομα στην χώρα..
Δημοσίευση σχολίου