Το εργόσημο και την κάρτα εργασίας, δύο νέα μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, «επιστρατεύει» το υπουργείο Εργασίας στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή άνω των 9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το πρώτο τετράμηνο του 2011 καθιερώνεται για το οικόσιτο προσωπικό το ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Επίσης θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης. Μάλιστα, ως κίνητρο ένταξης στο νέο σύστημα προγραμματίζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, κατά 25% μέχρι το 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ κυρίως με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011, καθώς και με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων κατά την ίδια περίοδο.
Στόχος η αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ
Για το 2011 το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και άλλες δράσεις όπως:
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζομένους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από Μάρτιο- Απρίλιο και θα λειτουργήσει ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές.
Μέσω ΑΤΜ οι συναλλαγές με το κουπόνι
Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταμείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο. Με το σύστημα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Για τον τρόπο διανομής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριμένης χρηματικής αξίας) θα μπορεί να αγοράζει ο εργοδότης αλλά και να εξαργυρώνει ο απασχολούμενος μέσω μηχανημάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, μέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα μηχανήματα αυτά (περίπου 6.000) θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ μάρκετ.
Τα βήματα για εργοδότες και εργαζομένους
Οι εργοδότες θα προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζομένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήματα και θα λαμβάνουν κουπόνια ίσης αξίας καθώς και το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό. Ο εργαζόμενος κάτοχος του κουπονιού, με τη σειρά του, θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήματα από τα ΑΤΜ. Με το υπό προώθηση μέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωμένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) μειώνεται από 35,40% σε 20%. Το μέτρο προβλέπεται στον Νόμο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν μέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούμενοι.
ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ το νέο μέτρο για την πληρωμή αποδοχών- εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Επίσης, η σταδιακή μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2013 για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο ενοποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του ΣΕΠΕ, κάνουν παράλληλα χρήση της κάρτας εργασίας που θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας και πληρώνουν έγκαιρα και με συνέπεια τις οφειλές τους.
Οπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η μείωση των εισφορών θα αρχίσει κατά 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.
Από την 1η Ιουλίου η ένταξη των επιχειρήσεων
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Α ριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και ως κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα εφαρμοστεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις αρχικά προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις. Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% έως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 25% μέχρι το 2013 με την κάρτα εργασίας
Μέτρα με στόχο τη μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ των δαπανών και της αποτελεσματικής λειτουργίας των Ταμείων, για το 2011 θα προωθηθούν τα ακόλουθα μέτρα που αποφέρουν, μεταξύ των άλλων, περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ:
●Ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011.
●Ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων κατά την ίδια περίοδο.
●Αξιοποίηση του ενιαίου κέντρου πληρωμής των συντάξεων που δημιουργήθηκε στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν παρανομίες και καταστρατηγήσεις σε σχέση με την καταβολή του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις αλλοδαπών, τις συντάξεις θανόντων κ.λπ.
●Σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα παροχών υγείας, σε συνέχεια του ΣΥΣΠΥ (Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας) που παρουσιάζει ήδη θεαματικά αποτελέσματα. ●Ενίσχυση του ρόλου των Ταμείων στη διαπραγμάτευση για αγορά υπηρεσιών υγείας.
●Δημιουργία ενιαίου πλαισίου παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες.
● Διασφάλιση άμεσης πρόσβασης για όλους στον γιατρό, στις εξετάσεις και στην προμήθεια φαρμάκου.
Οι 9 ανατροπές που φέρνει το 2011
* Αύξηση από 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν, ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στα περισσότερα Ταμεία το 2015.
* Ανακαθορισμός των συντάξεων έως τα τέλη Ιουνίου 2011 με νέο νόμο με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από 6,5% του ΑΕΠ) και όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να καλύψουν με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι.
* Εκπόνηση έως τον Μάρτιο 2011 αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά Ταμεία με προοπτική τη μείωση (το αργότερο από το 2012) των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά Ταμεία.
* Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο θα φέρει μικρές μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39-50 έτη ασφάλισης).
* Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλονται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις και ανάλογα με την κατάσταση των Ταμείων.
* Νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας (που κοστίζει ακριβά) μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.
* Ενταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 1/1/2011. Η ρύθμιση δεν αφορά τους ήδη απασχολούμενους στο Δημόσιο. Με τη ρύθμιση αυτή όλοι οι μισθωτοί της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και στις ΔΕΚΟ, θα είναι ενταγμένοι στο ΙΚΑ.
* Επικαιροποίηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εκδοθεί το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2011 και- όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου- δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.
* Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων με τη λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8%9% (από 14%).
tanea.gr-Ηλίας Π. Γεωργάκης
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου