Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

ΕΥΡΩΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ.ΑΠΟ ΤΑ 347 ΔΙΣ. ΤΟΥ ∆’ ΚΠΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ µΟΛΙΣ ΤΟ 10%

∆ισεκατοµµύρια ευρώ από τα κονδύλια που δαπανά η Ευρωπαϊκή Ενωση για την προώθηση της ανάπτυξης στις πιο υποβαθµισµένες περιφέρειές της βρίσκονται σε αδράνεια, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων σε µια σειρά από χώρες.

Οι χώρες αυτές αδυνατούν να βρουν τουςαπαιτούµενους εθνικούς πόρους για να αποδεσµεύσουν τις επιδοτήσεις. Εγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτουν σε δηµοσίευµά τους οι «Financial Times» δείχνουν ότι από το 2007 οπότε και άρχισαν οι πληρωµές από το ∆’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης µέχρι σήµερα έχει καταβληθεί µόλις το 10% από το σύνολο των 347 δισ. ευρώ, του προβλεπόµενου κοινοτικού προϋπολογισµού έως το 2013.

Αλλα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι περίπου 8,4 δισ. δολάρια που αφορούν τα δύο προηγούµενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης καταβλήθηκαν εσφαλµένα στις χώρες - µέλη και ότι εξ αυτών µόνο το 75% έχει επιστραφεί. Σύµφωνα µάλιστα µε ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν ενδείξεις πως το οργανωµένο έγκληµα, συµπεριλαµβανόµενης της ιταλικής Μαφίας, έχει καρπωθεί δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες.

Η εφηµερίδα«Financial Times» µαζίµετοΓραφείοΕρευνητικής ∆ηµοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism) ερευνούν σχετικά µε τα διαρθρωτικά ταµεία, αναδεικνύοντας αρκετά «γκρίζα» σηµεία για τον τρόπο διαχείρισής τους.

Τα ταµεία συνοχής, από τα µεγαλύτερα πολυεθνικά προγράµµατα δηµοσίων δαπανών, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λόγω της πολυπλοκότητας ωστόσο των προγραµµάτων δεν είναι αποτελεσµατική η κεντρική εποπτεία για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. ∆εν είναι τυχαίο ότι για να υπάρξει µια εικόνα των δαπανών, οι «Financial Times» χρειάστηκε να δηµιουργήσουν µια βάση δεδοµένων που περιέχει πάνω από 600 αρχεία από εθνικά κοινοτικά προγράµµατα, σε 21 διαφορετικές γλώσσες !

Τα συµπεράσµατα της έρευνας
Ιδού ορισµένα από τα συµπεράσµατα της έρευνας :

Ενώ ο σκοπός των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι να ενισχυθούν οι πιο αδύναµοι, σε κάποιες περιπτώσεις ωφελήθηκαν µερικές από τις µεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσµο, όπως η IBM, η Nokia Siemens και η Coca-Cola στις οποίες κατέληξαν κονδύλια που προορίζονταν κυρίως για τη στήριξη µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι καπνοβιοµηχανία British American Tobacco (BAT) η οποία εισέπραξε 1,6 εκατ. ευρώ προκειµένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο τσιγάρων, την ίδια ώρα που η Κοµισιόν ξόδευε εκατοµµύρια ευρώ για να πείσει τους ευρωπαίους πολίτες να σταµατήσουν το κάπνισµα !

Αλλες εταιρείες χρησιµοποίησαν κονδύλια της Ε.Ε. για να µεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε χώρες µε φθηνότερο εργατικό δυναµικό, παρά τους κανόνες που απαγορεύουν ρητά την πρακτική αυτή.

Πού πάνε τα λεφτά;
Σύµφωνα µε την Κοµισιόν ένας από τους λόγους για τη χαµηλή απορρόφηση κονδυλίων είναι ο χρόνος που απαιτείται για να εγκριθεί ένα έργο. Αρκετοί ωστόσο την κατηγορούν ότι έχει δηµιουργήσει ένα αποκεντρωµένο και αδύναµο να εποπτεύσει την τύχη των κονδυλίων σύστηµα, το οποίο σπανίως τιµωρεί τις απάτες. Κι αυτό διότι όπως αναφέρουν οι συντάκτες των «Financial Times», ο ευρωπαϊκός φορέας για την καταπολέµηση της απάτης δεν είναι σωστά στελεχωµένος και έτσι αναγκάζεται να επιλέγει τις περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν ελέγχου, γεγονός που δεν φέρνει τα επιθυµητά αποτελέσµατα. «Το µήνυµα που στέλνουµε στο οργανωµένο έγκληµα είναι ότι µπορεί να συνεχίσει τη δράση του» λέει χαρακτηριστικά ο Ingeborg Graessle, γερµανός ευρωβουλευτής που συµµετέχει στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισµού της Ε.Ε.

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: