ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ διαρκώς η λίστα των μέτρων που θα επιβαρύνουν τους έλληνες πολίτες έως ότου τελειώσει το τούνελ της επιτήρησης. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη το αναθεωρημένο μνημόνιο τα «αβγάτισε» στα 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2009- 2013 και έπεται συνέχεια.
Η επιτροπή με νέο έγγραφό της, αμφισβητεί την επιτυχία του προϋπολογισμού που συζητείται στη Βουλή. Εκτιμά ότι δεν θα έρθουν στα κρατικά ταμεία τα 1,3 δισ. ευρώ από τα 14,3 συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2011. Ζητά μάλιστα για κάθε κονδύλι να γίνεται παρακράτηση ενός ποσού κάθε μήνα έως και τον Σεπτέμβριο και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, να περικοπεί οριστικά.
Δεδομένου του σφιχτού κορσέ που έχει βάλει η τρόικα, η κυβέρνηση «σύρεται» σε συνεχείς «οριζόντιες» περικοπές δαπανών, οι οποίες επιβαρύνουν τα εύκολα θύματα: τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Το τελευταίο «κρούσμα» ήταν οι ΔΕΚΟ όπου, ελλείψει πλήρους καταγραφής των απολαβών, των προσόντων και της θέσης κάθε υπαλλήλου (αυτό, άλλωστε, απαιτεί πληροφοριακό σύστημα που δεν υπάρχει) αναγκάστηκε και πάλι να κόψει οριζόντια όλους τους μισθούς. Ετσι, όπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχος, «περιέκοψε λίγο από τον υπάλληλο που κακώς λαμβάνει υπέρογκα επιδόματα και πολύ τα εισοδήματα, για παράδειγμα, του υπευθύνου προμηθειών που τώρα με περίπου 2.500 ευρώ καθαρά τον μήνα θα έχει κάθε λόγο να πάρει πιο πολλά δωράκια».
Το ίδιο ισχύει με τη νέα φοροθύελλα (σε ΦΠΑ, έμμεσους φόρους σε τσιγάρα, καύσιμα και αναψυκτικά, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια των συγκοινωνιών κ.λπ.) και την περικοπή βασικών επιδομάτων (οικογενειακών, ανεργίας, κοινωνικών) που ήρθαν ή έπονται.
Αιτία είναι ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να επιδείξει έργο σε δύο πεδία τα οποία κατ' επανάληψη και σε κάθε δυνατό τόνο θίγει η τρόικα στο αναθεωρημένο μνημόνιο:
1 Αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα απογοητευτικές επιδόσεις στην αύξηση των εσόδων. Τελευταίο «κρούσμα» είναι η διαγραφή με το φορονομοσχέδιο «σκούπα» που συζητείται από αύριο στη Βουλή ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 23,9 δισ. ευρώ γιατί δεν μπορούν να εισπραχθούν....
2 Δεν έχει διασφαλίσει ότι ακόμα και σήμερα δεν δημιουργούνται κρυφά ελλείμματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι ο προϋπολογισμός του 2010 να αποκλίνει εκ νέου λόγω οφειλών από επενδύσεις αλλά και κρυφών χρεών φορέων όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ για τους οποίους το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπως η ίδια λέει, δεν έχει έλεγχο του τι πραγματικά δαπανούν και τι οφείλουν.
Πλέον η κυβέρνηση τίθεται από την τρόικα προ των ευθυνών της. Το αναθεωρημένο μνημόνιο θέτει αυστηρούς μηνιαίους στόχους για την πορεία του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση από τον άλλο μήνα θα αρκείται στην αποδέσμευση του 1/14 των πιστώσεων του 2011 (αντί του 1/12), ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι». Αν τον Σεπτέμβριο τα στοιχεία δείξουν ότι δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο, τότε πάμε για οριστική του κατάργηση, δηλαδή για ισόποση περικοπή δαπανών.
Ερχεται και νέα θύελλα
Ούτως ή άλλως, νέα μέτρα θα έρθουν. Προς το παρόν η Ελλάδα έχει υπογράψει ρητά στο μνημόνιο παρεμβάσεις (σε δαπάνη και έσοδα) αξίας 37,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2009-2013.
Ωστόσο, έχει συμφωνήσει και για άλλα μέτρα 12,77 δισ. ευρώ που δεν έχει προσδιορίσει. Θα θεσπιστούν διά νόμου τον Μάρτιο και ακόμα είναι ανοικτό να υπάρξουν λουκέτα σε ΔΕΚΟ και θα αυξήσουν το «κόστος» του μνημονίου στο ποσό των 50,7 δισ. ευρώ.
ΔΕΚΟ: Λουκέτο σε όσες από τις περίπου 100 μη εισηγμένες ΔΕΚΟ δεν θεωρούνται αναγκαίες και συγχώνευση άλλων περιλαμβάνει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Προτείνεται η αρχή να γίνει από τις 17 που προσμετρούνται στο έλλειμμα (όπως είναι το Μετρό, η ΕΑΣ, η ΕΡΤ, η ΕΘΕΛ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΗΣΑΠ, ο ΗΛΠΑΠ, ο ΟΣΕ και η Τραμ Α.Ε.).
Προβλέπεται επίσης αύξηση όλων των εισιτηρίων ή τελών (στις αστικές συγκοινωνίες τουλάχιστο στο 1,3 ευρώ).
Μόνο για φέτος πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους μισθούς. Ορίζεται πλαφόν 48.000 ευρώ στις ετήσιες μεικτές απολαβές με όριο μείωσης το 25%. Οσες αποδοχές ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα, περιορίζονται κατά 10%, έως να φτάσουν στο ποσό αυτό, ενώ τα επιδόματα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% των βασικών απολαβών.
Πιο «σκληρές» είναι οι αλλαγές στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στα οποία επεκτείνεται το εργασιακό καθεστώς του ΟΣΕ περί μετατάξεων και αλλαγής των συλλογικών συμβάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟ: Την ίδια στιγμή ο κανόνας 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο επεκτείνεται παντού, με στόχο να περιοριστεί δραστικά τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων. Ζητούμενο είναι αν το σχέδιο θα δουλέψει, καθώς αν υπάρξουν αθρόα λουκέτα ΔΕΚΟ και οργανισμών, τότε οι μετατάξεις προς το Δημόσιο (οι οποίες μετρούν ως πρόσληψη) μπορεί να είναι τόσες πολλές, που να οδηγήσουν κάποιους εργαζόμενους στο δρόμο της... εξόδου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2011 έχουν όμως ακόμα δύο θέματα: το νέο μισθολόγιο που έχει ως στόχο την... εξοικονόμηση κάποιων δισ. ευρώ και την ολική αναδιάταξη των 70 σήμερα υπηρεσιών (υπουργεία, συνδεδεμένοι φορείς) του Δημοσίου. Παράλληλα στο μνημόνιο η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί από το 2012 να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού πέραν του 1 προς 5. Ενώ με το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται νέος περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά 15%, αλλά και ότι όσοι μετατίθενται (αναδρομικά από την αρχή του 2010 ξεκινά η ισχύς) θα λαμβάνουν τις απολαβές της νέας θέσης....
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Για τους απόμαχους της δουλειάς το πάγωμα στις απολαβές τους συνεχίζεται. Πρόστίθεται και ο όρος περί μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση «αρνητικού πληθωρισμού» από το 2012.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Από την άλλη πλευρά, μετά τη «φάπα» στο εργασιακό που τελικά ως μόνη αλλαγή στο μνημόνιο έχει την άρση των κλαδικών χωρίς «περιττούς περιορισμούς», έρχεται ξανά στο προσκήνιο το ασφαλιστικό.
Εισάγονται πρόσθετες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη θέσπιση «νέου επικουρικού συστήματος πλασματικών καθορισμένων εισφορών που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία». Θα παγώσει τις επικουρικές συντάξεις και θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα.
Ενδεχομένως να συνοδευτεί από μεταρρύθμιση των βασικών συντάξεων αν η τρόικα, βάσει μελέτης, κρίνει ανεπαρκείς τις αλλαγές και θα συμπληρωθεί από το τσεκούρι των βαρέων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Επιθετικότερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών (Αττικής και Τ.Τ.) και πωλήσεις ακινήτων συστήνει η τρόικα. Ζητά, επίσης, παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων. Απελευθέρωση περιστασιακών μεταφορών (λεωφορεία, πούλμαν, λιμουζίνες κ.λπ.).
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου