Το πιο κρίσιµο ίσως δεκαήµερο στην ιστορία της ευρωζώνης αρχίζει σήµερα. Στο Συµβούλιο των υπουργών Οικονοµικών απόψε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντ. Στρος-Καν αναµένεται να παρουσιάσει µια διπλή πρόταση.
Σύµφωνα µε µυστική έκθεση του ΔΝΤ που επικαλέστηκε χθες το Ρώυτερ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος θα παρευρεθεί εκτάκτως στο σηµερινό Γιούρογκρουπ, θα κάνει δύο προτάσεις - τοµές για το µέλλον της ευρωζώνης: Πρώτον, να αυξηθείτο ποσό των 750 δισ.
ευρώ του(σηµερινού)προσωρινού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως έχει ζητήσει ήδη από την προηγούµενη Πέµπτη ο πρόεδρος τηςΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέαλλά και την Παρασκευή ο βέλγοςυπουργός Οικονοµικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
Και δεύτερον, να αυξήσει ηΕΚΤ τις αγορές κρατικών οµολόγων, τις οποίες άρχισε µε µεγαλύτερη ένταση την προηγούµενη Πέµπτη ο κ. Τρισέ προκειµένου να αποκλιµακώσει τα σπρεντ - φωτιά που απειλούν µεντόµινο την Πορτογαλία, την Ισπανία, τηνΙταλία και το Βέλγιο. «Η καταιγίδα στις αγορές που επηρεάζειτην περιφέρεια της ευρωζώνης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, σύµφωνα µε το Ρώυτερ.
Ψηλά στην ατζέντα του σηµερινού Γιούρογκρουπ θαείναιακόµητο θέµα της Πορτογαλίας αφού πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ένταξη της χώρας στον µηχανισµόδιάσωσης και χορήγηση δανείου περίπου 50 δισ. ευρώ ώστε να αποφευχθεί ντόµινο στην ευρωζώνη. Το κρίσιµο δεκαήµερο θα ολοκληρωθείστα µέσα Δεκεµβρίου όταν στο συµβούλιο κορυφής της Ε.Ε. θα συζητηθεί ηδηµιουργία και υιοθέτηση του µόνιµου µηχανισµούδιάσωσης στην Ε.Ε., που έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστηµα πόλεµο µεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αγορών οδηγώντας στα ύψη τα σπρεντ. Στο Γιούρογκρουπ θασυµµετάσχεικαι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου –ο οποίος καταφθάνει στις Βρυξέλλες έχοντας υπόµάλης την απειλή υποβάθµισης από τον διεθνή οίκο S&P λόγω ακριβώς των όρων του µόνιµου µηχανισµού που αποτελούν το κύριο θέµα συζήτησης.
Ενόψειτης συνάντησηςτων ευρωπαίων υπουργών Οικονοµικών αλλά και της συνόδου κορυφής, µια σειρά αξιωµατούχων προέβησαν σε δηλώσεις για την κρίσιµη συγκυρία, αποκαλυπτικές της κατάστασης. Ενδεικτικότερη όλων ήταν του Βέλγου προεδρεύοντος και υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Ρέιντερς, που και αυτός υποστήριξε ότι τα κονδύλια του προσωρινού µηχανισµού – στον οποίο µέχρι τώρα έχει προσφύγει η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ενώ επαπειλείται η προσφυγή και άλλων χωρών – θα έπρεπε να αυξηθούν. Ηρθε έτσι σε αντίθεση µε την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και µε τον Νικολά Σαρκοζί που την υποστηρίζει – αλλάφαίνεται πως έχει την παρασκηνιακή υποστήριξη τουΔΝΤ. Ολη την περασµένη εβδοµάδα κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι µια τέτοια κίνησηθα λειτουργούσε κατευναστικά για τις αγορές – αλλά το Βερολίνο είχε σπεύσει να την αποκλείσει.
Υπέρ της αύξησης των κονδυλίων του προσωρινού µηχανισµού στήριξηςτάχθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στον οποίο οφείλεται η µερική σταθεροποίηση που εµφάνισαν οι αγορές την Παρασκευή και η ανακοπή της πτώσης του ευρώ, καθώς την Πέµπτη ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράµµατος αγοράς οµολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισµού που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστηµα οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην πεποίθηση των αγορών ότι εάν προσφύγει στον µηχανισµό και η Πορτογαλία και η Ισπανία – ενδεχοµένως κάποια στιγµή και η Ιταλία – δεν θαυπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να στηριχθούν από τους εταίρους. Μια αύξηση των κονδυλίων, ως εκ τούτου, θα συνέβαλε σε προσωρινή έστω ανακωχή µεταξύ αγορών και ευρωζώνης.
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου