Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ποδαρικό με το... αριστερό για τον «Καλλικράτη» στην Κρήτη, καθώς μπορεί οι νέες δημοτικές Αρχές να αναλαμβάνουν καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου, θα βρουν όμως δήμους που χρωστούν και της... Μιχαλούς. Οι δήμοι και στους τέσσερις νομούς του νησιού παρουσιάζονται «πνιγμένοι» σε χρέη, είτε για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και οφειλές προς τρίτους είτε για δανειακές υποχρεώσεις, που περνούν τώρα στην πλάτη των νέων καλλικρατικών ΟΤΑ. Το αρνητικό ισοζύγιο κυμαίνεται από εκαντοτάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ συνολικά σε επίπεδο Κρήτης η αρνητική προίκα στους νέους δήμους του «Καλλικράτη» είναι 78,5 εκατ. ευρώ. Ποσό βέβαια που αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο, μιας και η απογραφή της οικονομικής κατάστασης των δήμων που έχει ζητήσει ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος και που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μόλις 60%. Κι αυτό γιατί στοιχεία - και αυτά όχι σε όλες τις περιπτώσεις πλήρη, καθώς λείπουν οι ανελαστικές δαπάνες, οι μισθοδοσίες κ.λπ., έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής 43 από τους 68 συνολικά σημερινούς ΟΤΑ του νησιού.

Τραπεζικοί δανεισμοί

Τα πρώτα αυτά οικονομικά στοιχεία βρίσκονται ήδη σε δημόσια θέα, καθώς έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Και αυτό που μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο κάθε πολίτης είναι πως οι δήμοι της Κρήτης έχουν βουλιάξει οικονομικά. Όπως γίνεται φανερό με την πρώτη κιόλας ανάγνωση των στοιχείων, σύσσωμοι οι δήμοι του νησιού έχουν καταφύγει στη λύση του τραπεζικού δανεισμού προκειμένου να μπαλώσουν τις τρύπες των οικονομικών τους υποχρεώσεων, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν με την πενιχρή, είναι η πραγματικότητα, χρηματοδότηση του κράτους. Ο κ. Καρούντζος ζήτησε από τους δήμους στοιχεία και οικονομικά μεγέθη και βρήκε ουσιαστικά χρέη και υπερχρέη, αφού είναι κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ΟΤΑ που έχουν από μηδέν ως ελάχιστες οικονομικές οφειλές.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για 43 εκ των 68 σημερινών δήμων που φυσικά θα δώσουν από τις 3 Ιανουαρίου τη θέση τους στους νέους καλλικρατικούς ΟΤΑ;

Το ισοζύγιο βαραίνει πολύ προς την αρνητική μεριά, αφού αθροιστικά οι δήμοι έχουν υπόλοιπο στα ταμεία τους 30 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα χρέη τους φτάνουν τα 78,5 εκατ. ευρώ.
Η αρνητική αυτή εικόνα σε συνδυασμό με το χοντρό «τσεκούρι» που έχει πέσει στη χρηματοδότηση από πλευράς Πολιτείας, λόγω μνημονίου και όχι μόνο, συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό σκηνικό για το ξεκίνημα των νέων δήμων. Αφού οι καλλικρατικοί δήμοι στην Κρήτη θα αρχίσουν το «βίο» τους από τη μια υπερχρεωμένοι και από την άλλη με μειωμένα έσοδα της τάξης του 30-40%. Και μάλλον ο πανηγυρικός χαρακτήρας και η οραματική διάσταση που δόθηκε στην... επανάσταση του «Καλλικράτη» δίνει τώρα τη θέση του στον προβληματισμό και στην ανώμαλη προσγείωση στη ζοφερή πραγματικότητα.
Ας δούμε όμως την εικόνα αναλυτικά.

Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή σε χρέη νομό, το νομό Ηρακλείου. Μοναδική εξαίρεση ΟΤΑ που δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις είναι ο Δήμος Ζαρού, ενώ ερωτηματικό αποτελεί σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο οικονομικό μέγεθος ο Δήμος Κόφινα, που δεν έχει αποστείλει τα σχετικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι ΟΤΑ χρωστούν σε δάνεια. Άτυπος πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Δήμος Γαζίου, με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ 4,2 εκατ. ευρώ είναι το υπόλοιπο δανείων για το Δήμο Ηρακλείου. Μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις έχουν επίσης οι δήμοι Ν. Καζαντζάκη με 1,96 εκατ. ευρώ, Αγίας Βαρβάρας με 1,9 εκατ. ευρώ, Αρχανών με 1,56 εκατ. και Αστερουσίων με 1,23 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται, μεγάλο πρόβλημα με το καλημέρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, καθώς αθροιστικά οι δανειακές υποχρεώσεις των τριών δήμων που συγχωνεύονται (Αρχάνες-Αστερούσια-Ν. Καζαντζάκης) αγγίζουν τα 4,7 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μόνο το «αγκάθι» του δανεισμού. Για αρκετούς δήμους του νομού Ηρακλείου υπάρχει και η «θηλιά» των χρεών προς τρίτους. Ενδεικτικά, ο Δήμος Ηρακλείου παρουσιάζει οφειλές ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Βιάννου οφειλές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Γουβών οφειλές που φτάνουν τα 2,18 εκατ. ευρώ.

Συνολικά σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία που αφορούν σε 17 από τους 26 συνολικά σημερινούς δήμους, το ταμείο βγάζει τα εξής:

    * Ταμειακό υπόλοιπο που ανέρχεται στα 6,72 εκατ. ευρώ.

    * Και στον αντίποδα, οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ύψους 555 χιλιάδων ευρώ. Οφειλές προς τρίτους που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα δανείων που φτάνουν τα 22,6 εκατ. ευρώ.
    *  Έχουμε δηλαδή σύνολο οφειλών της τάξης των 48,13 εκατ. ευρώ.

Στα 10,98 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος με βάση τα στοιχεία 12 ΟΤΑ του νομού Χανίων και κατανέμεται ως εξής:

    * Το ταμειακό υπόλοιπο αγγίζει τα 6,93 εκατ. ευρώ.

    * Οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία τα 943.742 ευρώ.
    * Οι οφειλές προς τρίτους τα 6,331 εκατ. ευρώ,
    * και οι δανειακές υποχρεώσεις τα 3,71 εκατ. ευρώ.
    * Από την άλλη - και αυτό πρέπει να σημειωθεί - ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος, ο Δήμος Χανίων, δεν εμφανίζει μεγάλες οφειλές. Το ύψος τους ανέρχεται στα 943.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.
    * Το μεγαλύτερο χρέος παρουσιάζει ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, με 3,16 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι δήμοι Σούδας και Γεωργιούπολης, με συνολικές οφειλές που φτάνουν τα 2,4 και τα 1,59 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αθροιστικά, στο δυτικότερο νομό του νησιού η εικόνα έχεις ως εξής:

    * Στα ταμεία των δήμων υπάρχουν συνολικά 6,93 εκατ. ευρώ.
    *  Οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και οι οφειλές προς τρίτους αντίστοιχα ανέρχονται σε 943.742 και 6,33 εκατ. ευρώ,
    * ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις που τρέχουν αγγίζουν τα 3,71 εκατ. ευρώ. Θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στους 8 δήμους των οποίων δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία καταγράφει μονάχα ο Δήμος Κισσάμου, αφού έχει ταμειακό υπόλοιπο 815.000 ευρώ και μηδέν οφειλές.

Στα 7,85 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές οφειλές των δήμων στο νομό Ρεθύμνου, με βάση τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για 8 δήμους.

Στο μεγάλο δήμο του νομού, το Δήμο Ρεθύμνου, το μεγάλο αγκάθι δεν αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 1,12 εκατ. ευρώ. Αλλά σε οφειλές προς τρίτους, οι οποίες φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δήμος παρουσιάζει ταμειακό υπόλλειμμα που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.

Υψηλές οφειλές προς τρίτους παρουσιάζει και ο Δήμος Αρκαδίου. Ο λόγος για ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές του ανέρχονται στα 2,28 εκατ. ευρώ.

Τρίτος σε συνολικά χρέη έρχεται ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά, με 1,12 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως «καθαρή» από χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις εμφανίζεται η κοινότητα των Ζωνιανών. Αθροιστικά για τους 8 εκ των 11 συνολικά σημερινών δήμων του νομού καταγράφονται: Ταμειακό υπόλοιπο ύψους 4,94 εκατ. ευρώ. Οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία 180.247 ευρώ. Οφειλές προς τρίτους 5,79 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα δανείων 1,8 εκατ. ευρώ.


«Πνιγμένοι» στα χρέη εμφανίζονται και οι δήμοι του νομού Λασιθίου.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση 6 δήμων, το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των νομών του νησιού. Τις μεγαλύτερες οφειλές, 5,9 εκατ. ευρώ καταγράφει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με το μεγαλύτερο ποσό εξ αυτών να αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις οι οποίες και αγγίζουν τα 5,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί ο Δήμος Σητείας, με συνολικές οφειλές 4,9 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 4,5 εκατ. ευρώ.

Την καλύτερη κατάσταση εμφανίζει ο Δήμος Ιτάνου, με μόλις 5.900 ευρώ δανειακές υποχρεώσεις και συνολικές οφειλές που ανέρχονται στα 30.984 ευρώ.

Αθροιστικά η εικόνα με βάση τα πρώτα στοιχεία σε επίπεδο νομού Λασιθίου περιλαμβάνει από τη μια ταμειακό υπόλοιπο ύψους 11,99 εκατ. ευρώ. Και από την άλλη οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 150.822 ευρώ, οφειλές προς τρίτους ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα δανείων που ξεπερνούν τα 9,9 εκατ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή χρεών ύψους 11,6 εκατ. ευρώ.

«Τα χρέη έχουν και τη δική τους ερμηνεία. Γιατί δεν πρέπει όλα να τα χρεώνουμε στους δήμους ή στην κακή διαχείριση. Στο θέμα αυτό υπάρχει μια ιστορία. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις δήμων σε όλη τη χώρα, που μπορεί πράγματι να είχαν ακολουθήσει μια λανθασμένη πολιτική, χρεώνοντας δηλαδή τα δημοτικά ταμεία χωρίς να παρουσιάζουν την ίδια στιγμή επενδυτικό έργο, υπάρχει διαχρονικά ένα έλλειμμα χρηματοδότησης των δήμων», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, στεκόμενος παράλληλα και στο μεγάλο «ψαλίδι» που έχει πέσει το τελευταίο διάστημα στις ούτως ή άλλως πενιχρές χρηματοδοτήσεις. «Ενώ το μνημόνιο προέβλεπε μια οριζόντια περικοπή προς την αυτοδιοίκησης της τάξης του 10%, έχουμε περικοπές 35-40%. Σε κάθε περίπτωση όμως από το πρόγραμμα "Καλλικράτης" προβλέπεται ένας μηχανισμός εξυγίανσης των δήμων, ώστε μη δημιουργηθούν αναπτυξιακά προβλήματα στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα», πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.


neakriti.gr

ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: