Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΟΗΕ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για τη βία στη Νιγηρία, που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους από την περασμένη Παρασκευή. Και ο Πάπας Βενέδικτος καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών και κάνει έκκληση για ειρήνη.

«Καταδικάζει τις θλιβερές πράξεις βίας την ώρα που εκατ. Νιγηριανοί εορτάζουν τις θρησκευτικές γιορτές και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές στη Νιγηρία να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους», τόνισε ο εκπρόσωπός του Μπαν Κι Μουν.

"Η Γη βάφτηκε για ακόμη μια φορά με αίμα αυτές τις Αγιες ημέρες", δήλωσε χθες ο Ποντίφηκας από το Βατικανό και απηύθυνε έκκληση για να σταματήσουν οι επιθέσεις καταδικάζοντας απερίφραστα τους δράστες των επιθέσεων, ενώ συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Χριστιανών και μουσουλμάνων ξέσπασαν κοντά στην πόλη Τζος της Νιγηρίας, από την Παρασκευή τουλάχιστον 39 άνθρωποι, χριστιανοί στο θρήσκευμα, έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις εναντίον τους.

Χθες σύμφωνα δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία ένοπλοι χριστιανοί συγκρούσθηκαν με ομάδες μουσουλμάνων στην κεντρική πόλη Τζος, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες πυρπολημένα κτίρια και αιμόφυρτους ανθρώπους να σύρονται κυριολεκτικά από συγγενείς και φίλους προκειμένου να βρουν καταφύγιο ή να για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Όπως έχει γίνει γνωστό ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε δύο χριστιανικές εκκλησίες την ημέρα των Χριστουγέννων όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και ενός ιερέα.

Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων σε χωριό κοντά στην πόλη Τζος, άλλοι 32 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε χθες ότι δεν είναι σε θέση να δώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τις εκρήξεις, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι 95 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Χθες στην περιοχή αναμένονταν να φτάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ναμάντι Σάμπο σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκφράζουν φόβους ότι "ορισμένοι πολιτικοί μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτό το τεταμένο κλίμα", εν όψει των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών.

ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: