«Εχουμε πόλεμο;» ρωτά ένα σύνθημα από τον τοίχο. Μπλούζες, σκουφιά, μααλόξ για τα δακρυγόνα, μπουκάλια νερό, μάσκες, παπούτσια, ακόμη και ένα σουτιέν ήταν προχθές ανάκατα με εγκαταλειμμένα από τον πανικό τεράστια πανό, αλλά και σπασμένα μάρμαρα, πέτρες, κάποια καμένα αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών στο κέντρο της Αθήνας, λίγο διάστημα μετά το πέρασμα της πορείας, που δέχτηκε -αυτή τη φορά, όχι χωρίς ανταπόδοση, από πλευράς των αντιεξουσιαστών με τις μολότοφ- οργανωμένο άγριο «μαρκάρισμα» από όλη την ποικιλία των δυνάμεων της αστυνομίας.
Με μια «ανθεκτικότητα» που ξάφνιαζε, το πλήθος των διαμαρτυρόμενων στην προχθεσινή πορεία, αποτελούμενο από μια πανσπερμία κάθε είδους σωματείου εργαζομένων, φοιτητών, ανθρώπων από πολιτικές κινήσεις, που, αν και έβλεπαν ότι έρχεται η σειρά τους στα σημεία που εξαπολύονταν σταθερά αλλεπάλληλες επιθέσεις με δακρυγόνα, στρίμωγμα εν είδει κοπαδιού και ξύλο εκ του σύνεγγυς, που πραγματοποιούσαν τα ΜΑΤ, επέμειναν πεισματικά να ολοκληρώσουν τη διαδρομή της πορείας.
Μάλιστα, αρκετοί, έχοντας περάσει κακήν κακώς από τις Συμπληγάδες των χημικών, αν και καταδιωκόμενοι, ανασυγκροτούνταν και επιχειρούσαν να κατευθυνθούν προς τη ΓΣΣΕ, για να τελειώσουν την πορεία εκεί.
Διάχυτη ήταν η δυσαρέσκεια από πολλούς για το ρόλο των «αρχισυνδικαλιστάδων» και ελάχιστος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί νωρίς έξω από τη ΓΣΣΕ (γύρω από την οποία κάποια σωματεία έδιναν την εντύπωση ότι έχουν σχηματίσει κλοιό ασφαλείας), για να ακούσει τους «πανηγυρικούς» συνδικαλιστικών στελεχών, όχι όμως και των πρωτοκλασάτων, που, όπως σχολιαζόταν, «δεν τόλμησαν να εμφανιστούν».
Αυτό ήταν το «όχι στην αντεργατική καταιγίδα», που έδωσαν οι εργαζόμενοι μ' αυτό το συλλαλητήριο, σπρωγμένοι από την ταξική αγανάκτηση και όχι από ηρωισμό. Αντίθετα, πολλές ήταν οι κουβέντες φόβου που ανταλλάσσονταν, καθώς πίσω από τα πανό έβλεπαν πέρα τους μπροστινούς τους να τις «τρώνε».
Δεν αφέθηκαν όμως να τρομοκρατηθούν και, όπως φάνηκε, ήταν μονόδρομος η αντίσταση στους δρόμους ενώπιον των κυβερνητικών εργασιακών τελεσίγραφων-επιταγών του Μνημονίου, καθώς οι διαδηλωτές εύγλωττα φώναζαν «Γουστάρω σε απολύω λεν τα αφεντικά, τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά».
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου