Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΔΡΑΙΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ο φόβος να ξεχαρβαλωθεί η αγορά εργασίας με το νέο ελαστικότερο πλαίσιο επισπεύδει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο ενίσχυσης των επιθεωρήσεων εργασίας και αμέσως μετά τις γιορτές η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή.

1 Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται θεσμικά, οι διοικητικές κυρώσεις γίνονται αυστηρότερες και εξετάζεται η δυνατότητα να αυξηθούν οι ποινές που προβλέπονται για τις σοβαρότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, με διαδικασίες εξπρές θα ενισχυθούν όλες οι κεντρικές και περιφερειακές επιθεωρήσεις με υπαλλήλους που θα μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

2 Η συνεργασία των επιθεωρήσεων εργασίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ασφαλιστικών φορέων θα υποστηριχθεί τεχνικά και θεσμικά ώστε να γίνει δυνατή η διασταύρωση στοιχείων των εταιρειών για την κατάσταση του προσωπικού τους. Οι εταιρείες, αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες, θα υποχρεωθούν να εισαγάγουν προγράμματα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών για τη σχέση εργασίας κάθε εργαζόμενου και όλες τις μεταβολές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με τις ρυθμίσεις αυτές αφ' ενός να κατευνάσει την ανησυχία των εργαζομένων και αφ' ετέρου να κόψει τις άγριες διαθέσεις που εκδηλώνονται ήδη από πολλές επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι καθημερινά οι νομικές υπηρεσίες της ΓΣΕΕ διαβιβάζουν στο ΣΕΠΕ γύρω στις 100 καταγγελίες για σοβαρά εργασιακά προβλήματα, ενώ ανάλογος είναι ο όγκος από τα εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία. Πιο ανησυχητικές όμως είναι οι καταγγελίες που γίνονται ανώνυμα και δεν μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης, από εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας, δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση και αναγκάζονται να αποδεχθούν με την απειλή απόλυσης όλους τους όρους των εργοδοτών.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναγνωρίζει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Μ. Χάλαρης, με δηλώσεις του στην «Κ.Ε.»: «Αυτή η περίοδος, ενδεχομένως, να εγκυμονεί κινδύνους παρεκτροπής και κατάχρησης στην εφαρμογή του νέου -αλλά και του υφιστάμενου-νομοθετικού πλαισίου. Ως πολιτεία οφείλουμε να φανούμε ετοιμοπόλεμοι και να έχουμε εξασφαλίσει το δίχτυ ασφαλείας να λειτουργήσει άμεσα και καθοριστικά, ώστε να παταχθεί κάθε φαινόμενο που μπορεί να πλήξει εργασιακά δικαιώματα και θέματα ασφάλειας και υγείας της αγοράς εργασίας».

Η εντολή προς τους επιθεωρητές είναι να εντείνουν τις εφόδους στις επιχειρήσεις και να μην αφήσουν καμία καταγγελία αναπάντητη. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους πρόσφατους ελέγχους των κλιμακίων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκε δραματικά. Στις επιχειρήσεις έντασης εργασίας, βιοτεχνίες μεταποίησης, εμπορικές αλυσίδες κ.λπ., οι καταγγελίες που από τα εργατικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανώνυμα από εργαζόμενους, αποκαλύπτουν ότι πολλές εταιρείες έχουν επιβάλει περικοπές σε μισθούς, υπερωριακές αμοιβές αλλά ακόμη και στο δώρο εορτών. Και στον τομέα των υπηρεσιών όμως καταγράφεται πληθώρα καταγγελιών, κυρίως για υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων και ενημέρωση της επιθεώρησης εργασίας. Είναι σοκαριστική η εικόνα που μετέφεραν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι επιθεωρητές από τα κεντρικά τράπεζας στη λ. Αλεξάνδρας, όπου σε νυχτερινή έφοδό τους στο φωταγωγημένο κτίριο έπεσε συσκότιση και οι υπάλληλοι που έκαναν αδήλωτες υπερωρίες οδηγήθηκαν στην έξοδο από τις πόρτες του γκαράζ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανασφάλιστη εργασία, που, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΣΕΠΕ, ειδικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη τείνει να γίνει κανόνας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, σε ελέγχους που έγιναν στο Λεκανοπέδιο σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνταν συνολικά 30.174 εργαζόμενοι οι 8.065 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ποσοστό 26,73%. Στην κεντρική Μακεδονία οι ανασφάλιστοι ήταν 34,89%, στη Θεσσαλία 24,89%, στα Γιάννενα 21,68% και στην Κρήτη 17,92%.

Από τα στοιχεία του ΙΚΑ φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ανασφάλιστης εργασίας εμφανίζεται στη νυχτερινή διασκέδαση (περίπου οι μισοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς καμία ασφάλιση), στη διανομή φαγητού και στην εστίαση, στην καθαριότητα, ενώ στον τομέα της μεταποίησης και στις κατασκευές επίσης υπάρχει εκρηκτική άνοδος, σύμφωνα με τις συγκρίσεις του κύκλου εργασιών και τις αποδόσεις εισφορών.

Μέχρι και τον Οκτώβριο βεβαιώθηκαν έλεγχοι σε 26.117 επιχειρήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να υποβληθούν 1.534 μηνύσεις, 1.815 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 6.192 περιπτώσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Οι υποθέσεις εργατικών διαφορών που αναφέρθηκαν στο ΣΕΠΕ ξεπερνούν στο διάστημα αυτό τις 16.000.

Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες σοβαρών εργασιακών προβλημάτων έχουν αναφερθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ. Οι περισσότερες αφορούν απολύσεις και αποζημιώσεις, την αθέτηση της συλλογικής σύμβασης και βλαπτικές μεταβολές ως προς το καθεστώς εργασίας.

Πληθώρα άλλων καταγγελιών και ερωτημάτων μεταφέρθηκε κατευθείαν στις νομικές υπηρεσίες της συνομοσπονδίας. Η ιστοσελίδα του κέντρου από τις αρχές του χρόνου έχει καταγράψει 250.000 επισκέψεις. Και, καθώς ο ρυθμός των καταγγελιών ανεβαίνει ραγδαία, οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (που καλύπτει τους συμβασιούχους του Δημοσίου) δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσουν σε ίδρυση κέντρων σε όλες τις μεγάλες πόλεις και να συστήσουν νομικές υπηρεσίες στα εργατικά κέντρα.

Τι θα γίνει τώρα που το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει ελαστικότερο και η ανασφάλεια μεγαλύτερη, ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις; Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφης από την ΠΑΣΚΕ, ο γραμματέας Β. Μπουζούλας από τη ΔΑΚΕ και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης από την Αυτόνομη Παρέμβαση συγκλίνουν στο ότι, αν δεν γίνει αμέσως αναδιοργάνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αγορά εργασίας θα ξεφύγει από κάθε ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρώτη φορά δε ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί συνδικαλιστές βλέπουν θετικά τις πρωτοβουλίες για πρωτοβάθμια σωματεία και άνοιγμα των κλαδικών ομοσπονδιών.

Των ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ agrolabos@hotmail.com και ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: