Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Το πρώτο Νοσοκομείο σε επίπεδο Κρήτης και ένα από τα πρώτα σε πανελλαδικό επίπεδο που προχώρησε σε ρύθμιση χρεών, είναι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Πρόκειται για συνολικά χρέη προς προμηθευτές για τα έτη 2007, 2008 και 2009 που μετά την υπογραφή των ενταλμάτων, την έγκριση δηλαδή των προμηθειών που έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια, θα πληρωθούν με ομόλογα. Το συνολικό χρέος του ρεθυμνιώτικου Νοσοκομείου για τα τρία αυτά χρόνια είναι 18,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης περίπου των 700 χιλιάδων ευρώ που εκκρεμούσε από 2005 και 2006 έχει πληρωθεί ήδη με μετρητά.  Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Μοσχοβάκη σήμερα αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπογραφής των ενταλμάτων από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σημειώνει ότι το γεγονός της επιτυχούς ρύθμισης χρεών εντός της προθεσμίας, οφείλεται σε πραγματικό άθλο των εργαζομένων στο Λογιστήριο του Νοσοκομείου που εργάστηκαν πολύ σκληρά. Έτσι το τοπικό Νοσοκομείο είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται στο στόχο που είχε θέσει το υπουργείο υγείας για αποπληρωμή των χρεών μέχρι το τέλος του 2010. Εάν τα εντάλματα δεν είχαν εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε όπως σημειώνει ο κ. Μοσχοβάκης θα ήταν εκτός νόμου και θα έπρεπε να ακυρωθούν τα εντάλματα, να σταλούν πίσω στο Νοσοκομείο και να γίνει ξανά η διαδικασία από την αρχή με νέο νόμο ρύθμισης χρεών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετά Νοσοκομεία έχουν πρόβλημα με την ρύθμιση των χρεών αφού επίτροποι δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα, ωστόσο προς το παρόν οι προμηθευτές δεν έχουν εκφράσει αντιδράσεις, ούτε σκοπεύουν να σταματήσουν τη διάθεση υλικών προς τα Νοσοκομεία. Για ό,τι αφορά τα χρέη του 2010 πάντως, οι προμηθευτές εξεπλάγησαν από τη στάση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που τους πρότεινε αποπληρωμή μετρητοίς των χρεών του ΕΣΥ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα δεχθούν να κάνουν έκπτωση 20%. Συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε μαζί τους, τους ζήτησε, αντί των 1,45 δισ. ευρώ, που οφείλουν συνολικά τα νοσοκομεία, να τους δώσει 1,15 δισ. ευρώ, καθώς «στη φάση αυτή είναι δύσκολο να βρεθούν τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την έκπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν συμφωνήσουν οι προμηθευτές, το θέμα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα δικαστήρια. «Έχουμε μετρητά 1,15 δισ. για να σας δώσουμε. Τα 300 εκατ., που υπολείπονται, δεν τα έχουμε και δεν μπορούμε να τα βρούμε. Μπορώ να μη σας ζητήσω έκπτωση για τα οφειλόμενα των τριών τελευταίων μηνών του 2010», είπε ο υπουργός. Οι προμηθευτές αν και αρχικά διαφώνησαν, τελικά είπαν ότι θα ζητήσουν δεύτερη συνάντηση με τον υπουργό  μετά τις γιορτές.

Ανέγερση Περιφερειακού Ιατρείου στην Αργυρούπολη

Η διαδικασία ανέγερσης νέου Περιφερειακού Ιατρείου στην Αργυρούπολη του Δήμου Λαππαίων ξεκίνησε, καθώς παρελήφθη από το Νοσοκομείο η άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία, ενώ το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το Νοσοκομείο, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ, έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, να ξεκινήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η ανέγερση του Περιφερειακού Ιατρείου, στην Αργυρούπολη, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Λαππαίων και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες. Σημειώνεται πως η αίτηση στην Πολεοδομία κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου και χθες εκδόθηκε η άδεια. Όπως σημειώνει ο κ. Μοσχοβάκης, η άδεια βγήκε σχετικά γρήγορα γιατί τόσο η ΔΥΠΕ όσο και το Νοσοκομείο, «έτρεξαν» το θέμα διότι κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό αφού η περιοχή της Αργυρούπολης δεν είχε ιατρείο και ήταν πάγιο αίτημα η δημιουργία του.

Σε λειτουργία ο αξονικός

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα λειτουργεί κανονικά ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου που πέρασε πριν από εβδομάδες, ακόμη μια «περιπέτεια» περιμένοντας το ανταλλακτικό από το εξωτερικό για να αποκατασταθεί η βλάβη. Ήταν η πολλοστή φορά που ο αξονικός χάλασε αυτή τη χρονιά, κάτι που οφείλεται στην ηλικία του αφού έχει ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ζωής- είναι δεκατριών- αλλά και στο ότι «δουλεύει» πυρετωδώς.

goodnet.gr--ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: