Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ ΠΛΕΟΝ Η ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ…ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΣΟ ΕΚΕΙΝΗ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ(ΕΩΣ12%)...ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ... (φωτογραφια απο τη ΔΕΘ το 2009,
πριν ο Γιωργακης γινει πρωθυπουργος)

ΚΑΤΑ
ΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΣΣΩΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;;; ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΕΘ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΓΕ,ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009; (Η παραπανω φωτογραφια δημοσιευτηκε στον Ελυθερο Τυπο,
επι Γιαννας εποχης στις 2ΜΑΡΤΙΟΥ 2009)


ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΣΚΟΠΟ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΔΕΙΠΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2009
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ;;;


ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV...ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ...

ΜΕ ΜΙΑ εντυπωσιακή «τράμπα» της τελευταίας στιγμής φεύγει από το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο εργασιακό το «κοστούμι» της μείωσης των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο κατά 12%.

Παράλληλα προβλέπεται η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων έτσι ώστε να καλύπτει τόσο τις εταιρείες που δεν ανήκουν σε εργοδοτικές ενώσεις όσο και τους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη κάποιου σωματείου.

Το δύο αυτά ζητήματα, και κυρίως η κήρυξη των συμβάσεων ως υποχρεωτικών με ταυτόχρονη επέκτασή τους στο σύνολο των εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση (είναι ή όχι η εταιρεία μέλος της αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης) και σε όλους τους εργαζόμενους (συνδικαλισμένους ή μη), αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο η κοινή, σε σημαντικό βαθμό, αυτή θέση θα μεταφερθεί από αύριο στον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Το ζήτημα της ίσης αμοιβής των μισθωτών που ασκούν την ίδια ειδικότητα (υποχρεωτικότητα και επέκταση κλαδικών συμβάσεων) έθεσαν την περασμένη Παρασκευή με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι πρόεδροι των εργοδοτικών ενώσεων Δ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ), Δ. Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ) και Β. Κορκίδης (έμποροι). Κοινή επωδός και των τριών ήταν η ανάγκη παράκαμψης του αναθεωρημένου (Αύγουστος του 2010) μνημονίου το οποίο απαγορεύει την επέκταση των κλαδικών μισθών σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι εργοδότες πίσω από την δρακόντεια πρόβλεψη των δανειστών βλέπουν την απαρχή κατάλυσης των όρων υγιούς ανταγωνισμού, καθώς ορισμένες εταιρείες θα έχουν μειωμένο μισθολογικό κόστος από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε την Παρασκευή, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου, τον πρωθυπουργό για την ανισορροπία που θα επιφέρει στο ασφαλιστικό και, κυρίως, στο ΙΚΑ τυχόν ευθεία μείωση των αποδοχών (και άρα των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία). Είτε μέσω της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων είτε από την γενικευμένη καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να μειωθούν και πάλι, από τις αρχές του 2011, οι συντάξεις» φέρεται να ενημέρωσε αρμόδιος παράγοντας. Και αυτό γιατί αυτά τα μέτρα «θα έχουν επίπτωση μέσα σε λίγους μήνες στα έσοδα του ΙΚΑ». Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό σχέδιο, υπό την πίεση της ΓΣΕΕ, τελεί υπό την τελική έγκριση της τρόικας.

Ο Στρος Καν

Υπό αυτά τα δεδομένα, και με τη βεβαιότητα ότι το εργασιακό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν -αλλά και στις επαφές που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς και τους κοινωνικούς εταίρους- για την... πολιτική μεταρρύθμιση του μνημονίου, το νέο εργασιακό τοπίο θα διαμορφωθεί με νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτό θα προβλέπεται:

**Δικαίωμα υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα έχουν οι εργοδότες μόνο στις επιχειρήσεις όπου λειτουργεί σωματείο. Ουσιαστικά πρόκειται για 200 εταιρείες οι οποίες απασχολούν συνολικά περίπου το 15% των μισθωτών της χώρας.

**Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 1+1 έτος (συνολικά διετής).

**Ο εργοδότης θα μπορεί να επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα έτσι ώστε να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρύθμισης για μείωση των αποδοχών. Ο νόμος δεν θα προβλέπει ανώτατο όριο στη μείωση των αποδοχών. Μοναδικό κριτήριο είναι το ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (την υπογράφει η ΓΣΕΕ και φέτος ανέρχεται στα 740 ευρώ πέραν των τριετιών και των επιδομάτων). Τα υπόλοιπα θα εξαρτώνται από τον οικείο σύλλογο. Την απάλειψη του μέγιστου ποσοστού μείωσης των αποδοχών ζήτησε η τρόικα, αλλά τη δέχεται και η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση αν έμπαινε ένα συγκεκριμένο ποσοστό τότε οι εργοδότες θα επέμεναν σε αυτή τη μείωση σαν αυτό να είναι γενικευμένη κρατική πρόβλεψη, και μάλιστα με νόμο.

**Στις υπόλοιπες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου δεν λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων (αφορά το 96% των επιχειρήσεων όπου εργάζεται το 85% των μισθωτών, δηλαδή 3,8 εκατ. εργαζόμενοι) το εργοδοτικό αίτημα για υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα διαπραγματεύεται η οικεία ομοσπονδία εργαζομένων.

**Στη διάρκεια τη σύμβασης θα απαγορεύονται οι απολύσεις και μετά την πάροδο της διετίας αυτομάτως οι μισθοί θα επανέρχονται στο κλαδικό επίπεδο (όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο).

**Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα κηρύσσονται υποχρεωτικές. Σε αντιδιαστολή με αυτό τεκμαίρεται ότι οι κλαδικές θα επεκτείνονται από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλύψουν όλους τους μισθωτούς.

Είναι προφανές ότι με την επάνοδο των μισθών στο αντίστοιχο κλαδικό επίπεδο θα μπορεί ο εργοδότης να απολύει. Επίσης, μια επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να προβλέπει «πάγωμα» ή ακόμη και μείωση αποδοχών με ελεύθερη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών, αρκεί αυτές οι αποδοχές να μην παραβιάζουν την κλαδική σύμβαση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή αποκάλυψη (από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου) του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, για τα πραγματικά αίτια της αποχώρησης του Γ.Γραμματέα Βαγγέλη Μπουζούλα από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ”θάφτηκε” επιμελώς από τους χρυσοπληρωμένους κονδυλοφόρους των Αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. Αντιθέτως επιχειρείται με τον πλέον άθλιο και ξεδιάντροπο τρόπο, η ενδοπαραταξιακή κρίση της ΔΑΚΕ να μεταφερθεί επικοινωνιακά ως κρίση της ΓΣΕΕ. Ενδεχομένως γιατί κάτι τέτοιο βολεύει όλους εκείνους που επενδύουν στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην στοχοποίηση του Γιάννη Παπαγόπουλου ως προέδρου της ΓΣΕΕ.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στη ΔΑΚΕ…

Κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις ξέσπασε στη ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ που χωρίστηκε «στα δύο», με τις ομάδες να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοαμφισβητούνται. Συγκεκριμένα:

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Γ. Κακαριάρης, Ν. Κωστόπουλος, Αλ. Κομίνης, Μ. Τριανταφυλλίδης, Ευάγγ. Πάλλης και Σωτ. Τσώνης συνεδρίασαν πρόσφατα ως «άτυπο προεδρείο» της ΔΑΚΕ μετά τη διαπίστωση ότι η παράταξη «διανύει τη χειρότερη περίοδο της συνδικαλιστικής της παρουσίας». Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μπουζούλα. (Σ.σ.: Ο οποίος αρνήθηκε να παραβρεθεί στη σύσκεψη).

Δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ του ευρωβουλευτή πια της ΝΔ Κώστα Πουπάκη.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που παραδόθηκε στον κ. Μπουζούλα και πιθανότατα είναι σε γνώση των μελών του Συνδικαλιστικού της ΝΔ, οι συνδικαλιστές που είχαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν συνεδρίαση ως προεδρείο της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις και παρεμβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των δομικών δυσλειτουργιών της παράταξης, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή εικόνα της ΔΑΚΕ χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κεντρικής συνδικαλιστικής κατεύθυνσης».

Όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους:

«Η παράταξη χαρακτηρίζεται από έλλειμμα παραγωγής πολιτικοσυνδικαλιστικού λόγου και προτάσεων προς την κοινωνία, ερασιτεχνικό σχεδιασμό στη λειτουργία της με αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμής της σε εκλογικά συνδικαλιστικά συνέδρια, εμπλοκή σε διενέξεις με άλλες παρατάξεις όχι πάντα για τη διαφορετικότητα της συνδικαλιστικής άποψης, ανύπαρκτες συνεδριάσεις του οργάνου για ανταλλαγή απόψεων και καθορισμού των θέσεων της παράταξης στη ΓΣΕΕ, διάρρηξη της επικοινωνίας με πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις κ.λπ.».

Οι συνδικαλιστές αυτοί της ΔΑΚΕ καλούν τον κ. Τσαλικάκη, που εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου της παράταξης, να συγκαλέσει αμέσως τα συλλογικά όργανα και ειδικότερα την Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή προέδρου της ΔΑΚΕ, όπως προβλέπει υποχρεωτικά ο Κανονισμός Λειτουργίας, γιατί οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες που μπορεί να το πράξει είναι ασφυκτικές (μέχρι 8/1/2011).

Στην τόσο σοβαρή αυτή σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν ο κ. Μπουζούλας, όπως προαναφέραμε, ο κ. Τσαλικάκης για λόγους υγείας, ο κ. Φ. Κολεβέντης για άγνωστο λόγο και ο κ. Μ. Πεπόνης για λόγους υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις από την απόφαση για άρση της εμπιστοσύνης των πέντε στο πρόσωπο του κ. Μπουζούλα ή τι ακριβώς σημαίνει η μη αποδοχή της παραίτησης του κ. Πουπάκη. Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πλήρη ρήξη και μάλιστα η καθεμιά αμφισβητεί τη νομιμότητα της άλλης και ίσως το αδιέξοδο αρθεί αν ο κ. Τσαλικάκης, υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου, συγκαλέσει το συντομότερο την Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ, που ως πιο πολυπληθές σώμα, μπορεί να δώσει απαντήσεις στην κρίση που ξέσπασε και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο διάστημα για τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπουζούλας κατηγορείται για λήψη προσωπικών αποφάσεων ερήμην της παράταξης σε διορισμούς εκπροσώπων σε διοικητικά συμβούλια προσώπων εκτός ΔΑΚΕ ή χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση που να αποφασίζει την επιλογή των προσώπων αυτών. Είναι προφανές ότι ή σύντομα πρέπει να δοθεί λύση ή η παράταξη θα βρεθεί στα όρια της διάλυσης.


Δημήτρης Καραγεωργόπουλος

Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Εσείς της ΓΣΕΕ είστε θρασίτατοι και φασιστοειδή.Συνεχίζεται να μας περνάτε για ηλίθιους με αυτά που λέτε.<>.Ένα επιπλέον σκουλήκι της ΓΣΕΕ.Να εύχεστε να μείνει ό κόσμος υπνωτισμένος.Γιατί άν ξυπνήσει.Βλέπω να στήνωνται κρεμάλες με εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ, δημοσιογράφους,πρωθυπουργους και βουλευτές των 2 κομμάτων που κατεστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα μας. Φτούς σας σκουλήκια της ΓΣΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς της ΓΣΕΕ είστε θρασίτατοι και φασιστοειδή.Συνεχίζεται να μας περνάτε για ηλίθιους με αυτά που λέτε.Στοχοποίηση του Παναγόπουλου.Ένα επιπλέον σκουλήκι της ΓΣΕΕ.Να εύχεστε να μείνει ό κόσμος υπνωτισμένος.Γιατί άν ξυπνήσει.Βλέπω να στήνωνται κρεμάλες με εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ, δημοσιογράφους,πρωθυπουργους και βουλευτές των 2 κομμάτων που κατεστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα μας. Φτούς σας σκουλήκια της ΓΣΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Φτουσας σκουλήκια της ΓΣΕΕ.

ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά εάν ο κόσμος δεν έχει λεφτά αυτός πιος θα τους τροφοδοτεί??? Μείωση μισθών και απολύσεις (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-αν σκεφτεί κανείς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κύριοι πελάτες τους) σημαίνει μείωση εσόδων και για αυτούς...