Η Σλοβακία, η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο ευρώ, ξανασκέφτεται το εάν πρέπει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα ή όχι.
Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής Richard Siluk τονίζει πως η Σλοβακία χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο (πλάνο Β) σε περίπτωση που χρειασθεί να επιστέψει στο παλιό της νόμισμα. Πρόσθεσε πως η χώρα θα χρειαστεί να υψώσει τις άμυνές της εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρεών επιδεινωθεί.
Τα λόγια του έρχονται εν μέσω μιας σειράς διαδηλώσεων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο ενάντια στα εξαντλητικά μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας που συντελούνται. Η υπομονή έχει ελαχιστοποιηθεί στην Ευρωζώνη και πολλοί αρνούνται να πληρώσουν τα λάθη των πολιτικών ζητώντας την έξοδο από το ευρώ.
Ο Juraj Karpis, αναλυτής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών στη Σλοβακία, δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος σλοβάκος ηγέτης που να θέλει να αφήσει το ευρώ και την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. «Το βλέπω μόνο σαν το ξεκίνημα μιας συζήτησης για το τι πρέπει να γίνει εάν όλα πάνε άσχημα με το ευρώ και νομίζω πως είναι ορθολογικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τη περίπτωση αυτή» δήλωσε στο RT. To ευρώ δεν αποτέλεσε εξαρχής ένα είδος σωτήρα για την Σλοβακία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αισθάνονται οι σλοβάκοι γι’ αυτό, ισχυρίζεται ο Karpis.
«Στη διάρκεια του τελευταίου έτους η Ευρωζώνη άλλαξε δραματικά και στην Σλοβακία πραγματοποιήθηκαν πολλές επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Χρειάστηκε να διασώσουμε τις δικές μας τράπεζες το 2001 και αυτό μας κόστισε 10% του ΑΕΠ περίπου» δήλωσε. «Τώρα οι σλοβάκοι δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να στείλουν χρήματα για τις ιρλανδικές τράπεζες, όταν πληρώσανε μόνοι τους τη διάσωση των δικών τους τραπεζών παλιότερα».
Το αίσθημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν είναι πολύ διαδομένο στη Σλοβακία και οι σλοβάκοι δεν κατανοούν γιατί θα πρέπει να βοηθήσουν τους πλουσιότερους αδελφούς τους, επισήμανε ο Karpis.
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου