Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται να πηγαίνει η κατάσταση για τις τοπικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου, πολλές από τις οποίες πλέον έρχονται αντιμέτωπες με τα “λουκέτα” της αγοράς.
Η οικονομική κρίση, η ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία της χώρας, η διόγκωση της πλασματικής οικονομίας, αλλά και η “φοβική” ψυχολογία των καταναλωτών είναι παράγοντες που συμπιέζουν προς τα κάτω όλα τα μεγέθη.
Καθημερινά επιχειρήσεις εντός και εκτός τειχών κλείνουν, ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους στο Ηράκλειο έχουν έρθει αντιμέτωποι με προειδοποίηση απόλυσης, ελαστικές σχέσεις εργασίας ή την μη καταβολή των δεδουλευμένων εγκαίρως. Οι επιχειρηματίες είναι πλέον αδύναμοι να αντιδράσουν σ’ αυτή την γενικότερη κρίση, ενώ και οι καταναλωτές από την πλευρά τους, επιδεικνύουν μια παθητική στάση αναμονής αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν ακόμη και στα στοιχειώδη.
Εμπειροι και παλαιοί έμποροι της αγοράς, εκφράζουν την άποψη ότι το 2011 θα είναι χειρότερο από την χρονιά που φεύγει και αυτό όπως λένε, οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί το εισόδημα των καταναλωτών.

Δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες

Οι ίδιοι άνθρωποι που μίλησαν στην “Π”, εκτιμούν ότι η κατάρρευση των επιχειρήσεων επιτείνεται και από το γεγονός ότι οι τράπεζες έκοψαν την χρηματοδότηση και την παροχή κάθε είδους δανείων, ακόμη και αυτών με υποθήκευση ακινήτου!
“Ζούμε σ’ ένα αδιέξοδο”, είπε χαρακτηριστικά στην “Π” ένας από τους παλαιότερους εμπόρους της αγοράς, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος χρηματοδοτεί την επιχείρησή του τα δύο τελευταία χρόνια, καλύπτοντας τους ασυνεπείς πελάτες του οι οποίοι όπως λέει τον χρέωσαν. “Εχω απευθυνθεί, μας είπε χαρακτηριστικά σε τρεις μεγάλες τράπεζες, αναζητώντας δάνειο κίνησης για να μην αναγκαστώ να κλείσω, αλλά και οι τρεις απέρριψαν το αίτημά μου παρά το γεγονός ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ χρέος, αλλά και πρότεινα να βάλω υποθήκη ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας του δανείου που ζήτησα. Πιστεύω ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν ρευστό κι έτσι η αγορά βαδίζει στην ολοκληρωτική καταστροφή”.

Λουκέτο η 1 στις 10

Την αισιοδοξία του για το μέλλον εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο οποίος εκτιμά πως καλύτερες ημέρες μπορούν να έρθουν.
Με βάση τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα ο Εμπορικός Σύλλογος το πρόσημο επιχειρήσεων που κλείνουν σε σχέση με αυτές που ανοίγουν είναι αρνητικό, ωστόσο δεν είναι τόσο τραγικό όσο φαίνεται.
“Πλήρη εικόνα δεν μπορούμε να έχουμε επειδή επιχειρήσεις κλείνουν και ανοίγουν καθημερινά” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης, διευκρινίζοντας:
“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου ένα 10 % των επιχειρήσεων εντός κι εκτός τειχών του Ηρακλείου, έχουν κλείσει. Αυτό το νούμερο βέβαια δεν είναι απόλυτο, διότι εκτιμάμε πως ένα 5 % επιχειρήσεων έχουν ανοίξει επίσης, μιλώντας για την περίοδο από το 2008 έως σήμερα. Το πρόσημο είναι αρνητικό οπωσδήποτε, όμως ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη εξαιτίας των διαμορφωμένων συνθηκών. Κανείς δεν χαίρεται. Υπάρχει θλίψη για το φαινόμενο και είναι κατανοητό θεωρώ”.

Πλασματική οικονομία

Στο γεγονός της μη πραγματικής οικονομίας αποδίδει ο κ. Κουμαντάκης την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το ποσοστό της πλασματικής οικονομίας στην εθνική αγορά, ήταν αυτό που διόγκωσε την κατανάλωση και κατά συνέπεια τη ζήτηση.
Η αύξηση της ζήτησης όμως, είχε με τη σειρά της ως αποτέλεσμα αύξηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και των επιχειρήσεων. Έτσι, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το Ηράκλειο, υπήρχαν επιχειρήσεις που συντηρούνταν λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης “πλασματικής οικονομίας”. Μιας οικονομίας δηλαδή, στην οποία οι τράπεζες προσέφεραν θεωρητικά χρήματα πολύ περισσότερα από αυτά που διέθεταν ως αποθεματικά.
“Με το να αναγκαστούμε να επανέλθουμε βίαια σε καθεστώς πραγματικής οικονομίας, υπήρξαν πολλές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν”, τονίζει ο κ. Κουμαντάκης, προσθέτοντας:
“Κάτι τέτοιο δεν ήταν ευχάριστο. Ήταν όμως λογικό να συμβεί, αφού η χώρα έπρεπε να συμμορφωθεί με νέες συνθήκες που επικρατούσαν στις διεθνείς αγορές”.

Ελπίδα ανάκαμψης

Την ελπίδα πως οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα μπορέσουν τελικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Ο κ. Κουμαντάκης επισημαίνει πως στο σύνολο τους οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί στις νέες συνθήκες και προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε πολύ καλές ποιότητες και σε πάρα πολύ καλές τιμές.
“Θεωρώ πως οι επιχειρήσεις που διατηρούνται, συμμορφούμενες στα νέα δεδομένα τόσο από άποψη όγκου ζήτησης, όσο και από άποψη τζίρων, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνθήκες και να επιβιώσουν από την κρίση” τονίζει ο κ. Κουμαντάκης, προσθέτοντας:
“Ήδη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους τους επιχειρηματίες, προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία. Πιστεύω πως γίνονται βήματα κι έχω την αίσθηση πως θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα μπορέσουμε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά”.

Ενίσχυση τοπικής οικονομίας

Ύψιστης σημασίας για την ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και για την γενικότερη ανάκαμψη αποτελεί η τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Αν το χρήμα που πρόκειται να κινηθεί στην αγορά, δεν διατεθεί στην τοπική οικονομία, αλλά φύγει μέσω των πολυεθνικών εκτός συνόρων, τότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, αλλά θα διογκωθεί. Οι τοπικές επιχειρηματίες φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί στην πλειοψηφία τους τη σοβαρότητα της κατάστασης και γι’ αυτό το λόγο έχουν κάνει στο βαθμό του εφικτού τις απαιτούμενες αναπροσαρμογές. Αντίστοιχες επιλογές τοπικών επιχειρήσεων θα πρέπει ωστόσο να κάνουν και οι καταναλωτές, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας ανάκαμψης και τόνωσης της οικονομίας.

Του Γιάννη Ζωράκη

ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: