Πλημμύρισε... πετρέλαιο η Ελλάδα ξαφνικά μέσα στην οικονομική της κακοδαιμονία, μόνο που, όλως περιέργως, δεν βιάζεται να το εκμεταλλευτεί και θα ξεκινήσει τις πρώτες παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας αφού περάσουν τουλάχιστον 3-4 χρόνια.
Η κυβέρνηση, πάντως, από εκεί που δεν έκανε κουβέντα για τους υδρογονάνθρακες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, τώρα εμφανίζεται βέβαιη ότι η χώρα κάθεται πάνω σε 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και προτίθεται να παραχωρήσει δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης σε κοινοπραξίες πετρελαϊκών εταιρειών.
Πέρυσι, «δεν υπήρχαν»
Είχαν προηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου το «πράσινο φως», που άναψε ο Γ. Παπανδρέου από τη Βουλή για την επανασύσταση του φορέα υδρογονανθράκων -ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δήλωσή του πέρυσι τον Δεκέμβριο ότι «δεν έχουμε πετρέλαιο στην Ελλάδα»- αλλά και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται ήδη στο Αιγαίο.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση φορέα έρευνας υδρογονανθράκων, που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση (έως 15 Ιανουαρίου 2011), αναφέρεται χαρακτηριστικά ως προς την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων στην Ελλάδα ότι «θα μπορούσαν να καλύπτουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του Δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας κ.λπ.
Με δεδομένο ότι οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας σε πετρέλαιο υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατ. βαρέλια, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης μεταφράζονται σε δυνατότητες παραγωγής περίπου 40 εκατ. βαρελιών ετησίως, που αντιστοιχούν σε συνολική παραγωγή 1,2 δισ. βαρελιών για τα επόμενα 30 χρόνια.
Αν και διευκρινίζεται πως «όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες είναι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, εντούτοις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό, αλλά απαιτείται η διενέργεια ερευνών, ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων».
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που ορίζεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και την έναρξη δραστηριοποίησης της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ Α.Ε.», καθίσταται σαφές, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να ξεκινήσει τις παραχωρήσεις περιοχών προς έρευνα, ούτε φυσικά διευκρινίζεται ποιες περιοχές θα παραχωρηθούν.
Οπως και ότι οι πρώτες παραχωρήσεις θα γίνουν μετά το 2013-2014, καθώς η ίδρυση του φορέα προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί με Π.Δ. τον Μάρτιο του 2011, ενώ για τους επόμενους 12-18 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, η ΕΔΕΥ θα καταπιαστεί με τη... «βελτίωση» του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες. Κατόπιν, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιωμάτων σε περιοχές, όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων.
Πρακτικά ένας τυπικός γύρος παραχωρήσεων χρειάζεται επιπλέον 1-2 χρόνια για να «τελεσφορήσει». Ενδιαφέρον έχουν υπονοήσει ότι θα εκδηλώσουν από ελληνικής πλευράς οι όμιλοι ΕΛΠΕ και Motor Oil, αλλά και η Ενεργειακή Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου (παράγει σήμερα 2.000-2.500 βαρέλια, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό τους).
Από το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο ότι ο υπό ίδρυση φορέας δεν θα κάνει δικές του έρευνες (γίνεται επίκληση σε τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους), αλλά θα ακολουθήσει την πρακτική της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε κοινοπραξίες επιχειρήσεων, στις οποίες θα μπορούσαν, λ.χ., να συμμετέχουν από κοινού ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις.
Στην ουσία, ο νέος φορέας θα αποτελεί μια μικρή ΔΕΚΟ, με ιδρυτικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και 15-20 επιστήμονες.
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου