Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

ΣΕΒ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Εργασιακό μεσαίωνα οραματίζονται να επιβάλουν στην Ελλάδα οι εργοδότες της βιομηχανίας, με πρόσχημα το καλό της επιχειρηματικότητας, και εισηγούνται στην κυβέρνηση -για να τους ακούσει η τρόικα- μέτρα-οδοστρωτήρες για τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Επιπλέον, επιδιώκουν να μετατρέψουν σε ξέφραγο αμπέλι την αγορά με προτάσεις για την αποδυνάμωση του κρατικού παρεμβατισμού, μέσω κατάργησης αγορανομικών διατάξεων, απελευθέρωσης των περιθωρίων κέρδους και των αμοιβών που σήμερα καθορίζονται από το κράτος, αλλά και υποχρεώσεων ενημέρωσης για αυξήσεις στις τιμές, τις ενδοομιλικές συναλλαγές κ.ά.

Εξαήμερο

Δρώντας ως ο εγχώριος πολιορκητικός κριός για λογαριασμό των δανειστών της χώρας, όπως ξεκάθαρα αποδείχθηκε στο θέμα των ατομικών συμβάσεων, ο ΣΕΒ -διά του προέδρου του Δημήτρη Δασκαλόπουλου- προτείνει τώρα την επαναφορά της σαββατιάτικης εργασίας (6ήμερο) έναντι χορήγησης «ρεπό», τον συμψηφισμό των υπερωριών -που οδηγεί σε μείωση των ωρών εργασίας- τη μείωση-κατάργηση σειράς ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και το κόψιμο της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της μίλησε για «βουλιμία του ΣΕΒ εκτός ορίων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον οποίο χθες ο ΣΕΒ παρέδωσε λίστα με τα συνολικά 250 αντικίνητρα, τα οποία κατά την άποψη των επιχειρηματιών εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος». Μένει να φανεί ποιες από τις επισημάνσεις των βιομηχάνων θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση και θα ενταχθούν στο επίσημο έγγραφο με τα «30 εμπόδια για την επιχειρηματικότητα» που είναι υποχρεωμένη, στο πλαίσιο του Μνημονίου, να καταγράψει η Ελλάδα.

Για τις υπερωρίες, επιδίωξη του ΣΕΒ είναι να συμψηφίζεται ο χρόνος της υπερωριακής απασχόλησης (έως 2 ώρες) με την εργασία της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται τη μία μέρα 10 ώρες να μην πληρώνεται γι' αυτές αλλά να δουλεύει την επόμενη μέρα για έξι ώρες αντί για οκτώ. Προτείνει να καταργηθεί το βιβλίο υπερωριών και να μην υπάρχει υποχρέωση προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Εμπόδιο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα θεωρούνται κατά τον ΣΕΒ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολύτεκνοι, και γι' αυτό οι εργοδότες εισηγούνται να μειωθεί στο μισό (από 8% σε 4%) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Για τις οφειλές των εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργοδότες ζητούν να συμψηφίζονται με τις υποχρεώσεις των ταμείων απέναντι στις επιχειρήσεις. Προτείνουν επίσης να δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε χρόνο συνταξιοδότησης, ενώ θέλουν να φύγει η διαχείριση του Λογαριασμού για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) από το κράτος και να περιέλθει στους κοινωνικούς εταίρους.

«Οχι» σε ελέγχους

Ανάμεσα στα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, κατά το ΣΕΒ, είναι οι φόροι υπέρ τρίτων, οι οριζόμενες από το κράτος τιμές και αμοιβές, καθώς και οι διοικητικοί έλεγχοι.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την ελεύθερη διαμόρφωση των αμοιβών σε επαγγέλματα όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ναυτιλιακοί πράκτορες, μηχανικοί κ.ά. και η κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, όπως το δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, άλευρα, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, κ.ά.

Ζητούν επίσης να καταργηθούν άμεσα ή σταδιακά δεκάδες χαρτόσημα και παράβολα, να καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια αλλά και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για τις τιμές, ο ΣΕΒ προτείνει απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, απελευθέρωση των τιμών στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές-συγχωνεύσεις.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: