Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Οι ανώτατοι Ιταλοί δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό ένα μέρος της λεγόμενης «δέσμης μέτρων για την ασφάλεια», με την οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μετέτρεψε τη λαθρομετανάστευση σε αδίκημα. Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας «οι λαθρομετανάστες που ζουν σε κατάσταση ένδειας δεν μπορούν να τιμωρούνται, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπακούν σε μια σειρά αποφάσεων απέλασης».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της ιταλικής Δικαιοσύνης, όταν υπάρχουν "βάσιμες αιτίες", οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής μπορούν να μην είναι σε θέση να υπακούσουν σε απόφαση απέλασης. Μία από αυτές είναι η αντικειμενική κατάσταση ένδειας.


Τα μέλη του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέτασαν την περίπτωση μιας 40χρονης αλλοδαπής γυναίκας, χωρίς άδεια παραμονής, η οποία δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τα αλλεπάλληλα διατάγματα απέλασης. Η γυναίκα ζει σε αποθήκη, κάτω από κοινόχρηστες σκάλες, χωρίς καλοριφέρ, παρά το ότι η θερμοκρασία είναι συνήθως υπό το μηδέν. "Οι συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει η γυναίκα αυτή αποτελούν σαφή αιτία που δεν της επιτρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Παρά την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", τονίζουν οι δικαστές.

Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι με την τοποθέτησή του αυτή, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέρει μια "δικλείδα ασφαλείας" για μια πιο ήπια εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους της Καθολικής Εκκλησίας, σε περίπτωση παραμονής ενός λαθρομετανάστη στην Ιταλία παρά τα επανειλημμένα διατάγματα απέλασης, προβλέπει φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια.

ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: