Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

ΕΣΠΑΣΑΝ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά έσπασαν την... κατοστάρα (χιλιάδες) οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οι διαφορές στα δικαστήρια μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών καθώς μεταξύ εμπόρων και προμηθευτών ήταν το 2010 κατά 50% περισσότερες σε σχέση με το 2008. Την ίδια ώρα, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί των καταναλωτών με τις τράπεζες δεν απέδωσαν καρπούς και τώρα οι καταναλωτικές ενώσεις ζητούν νέα παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών. Μέσα σε όλα αυτά, οι τράπεζες κλείνουν ολοένα και περισσότερο τις στρόφιγγες του δανεισμού προς τους εμπόρους, οι οποίοι πέρασαν τις γιορτές με 25% πτώση στον τζίρο και πολλοί από αυτούς ετοιμάζονται για... εκποίηση τον Ιανουάριο.

Στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν συνολικά 103.845 διαταγές πληρωμής. Από αυτές 46.050 αντιστοιχούσαν σε απαιτήσεις τραπεζών έναντι δανειοληπτών. Οι υπόλοιπες 57.795 αφορούν διαφορές μεταξύ ιδιωτών, κυρίως εμπόρων, που βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια.

Ο συνολικός αριθμός των διαταγών πληρωμής είναι αυξημένος τόσο σε σχέση με το 2009, οπότε στα ίδια δικαστήρια είχαν εκδοθεί 97.973, όσο και με το 2008, οπότε ήταν μόλις 69.352. Σε ό,τι αφορά τις διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό τραπεζών έναντι πελατών τους, να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αυτές του Πρωτοδικείου (24.467) είναι περισσότερες από εκείνες του Ειρηνοδικείου (21.583). Στο Πρωτοδικείο πάνε υποθέσεις που έχουν αντικείμενο άνω των 12.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικά δάνεια και μεγάλα καταναλωτικά, ενώ στο Ειρηνοδικείο κάτω των 12.000 ευρώ (πιστωτικές κάρτες και μικρά καταναλωτικά).

Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ζήτησε να υπάρξει νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2011, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι τράπεζες απέναντι στον νόμο για την προστασία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ΕΚΠΟΙΖΩ μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 2.378 αιτήσεις καταναλωτών για μεσολάβηση στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Από αυτές, οι υποθέσεις 682 προσώπων έχουν ήδη αποσταλεί προς τις τράπεζες, 430 έχουν απαντηθεί και μόλις 7 αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά. Πρακτικά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει επιτευχθεί υπαγωγή στον νόμο αφού οι θετικές απαντήσεις μιας τράπεζας δεν αρκούν αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς άλλες. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι η Εθνική, η Alpha Bank και η Κύπρου δεν έχουν αποστείλει μέχρι σήμερα καμία απαντητική επιστολή σχετικά με τα αιτήματα και ότι Πειραιώς, Αγροτική και Γενική έχουν απαντήσει μόλις στο 3% των αιτημάτων.

ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: