Η σκανδαλώδης σπατάλη του δηµόσιου χρήµατος στην ΕΡΤ είναι χαρακτηρισµός που δεν αρκεί για να περιγράψει το εύρος των αποκαλύψεων του πορίσµατος του Σώµατος Επιθεωρητών - Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) τοοποίο εστάλη ήδη στον εισαγγελέα από τον αρµόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο.
Το πόρισµα, οι γενικές διαπιστώσεις του οποίου έχουν ήδη δηµοσιοποιηθεί, αφορά έλεγχο που διενεργήθηκε την περίοδο 2006-2010 και τα ευρήµατά του αποτυπώνουν ένα θολό τοπίο κανόνων και µηχανισµών ελέγχου που συντηρούσε νοοτροπία αποµύζησης της δηµόσιας τηλεόρασης,.
Αυτό που διαπιστώνεται από τη µελέτη του αυθεντικού και πλήρους κειµένου του _ το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση των «ΝΕΩΝ» _ είναι η ύπαρξη γκρίζων ζωνών µεταξύ των νόµων και του τρόπου εφαρµογής τους σε συγκεκριµένους τοµείς λειτουργίας της ΕΡΤ, όπως για παράδειγµα στις µεικτές παραγωγές, που έδιναν την ευκαιρία σε ορισµένες περιπτώσεις να στήνεται ολόκληρο πανηγύρι σπατάλης και διαφυγόντων κερδών από έµµεσες διαφηµίσεις.
Το σηµαντικότερο στην υπόθεση είναι ότι οι προβληµατικές περιοχές στη λειτουργία της ΕΡΤ είχαν επισηµανθεί ήδη από το 2007 µε ανάλογο πόρισµα από το ΣΕΕ∆∆, οι συστάσεις του οποίου όµως µπήκαν ως φαίνεται στο συρτάρι από τον τότε πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, καθώς συνεχίστηκαν να ανανεώνονται οι ίδιες συµβάσεις µεικτών παραγωγών µε τις ίδιες πάντα αµφισβητούµενες διαδικασίες. Ο κ. Παναγόπουλος σε ανακοίνωσή του για το θέµα απειλεί µε µηνύσεις κατά του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και του ειδικού γραµµατέα ΣΕΕ∆∆ Αριστείδη Μπουρδάρα κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη», αφού, όπως λέει, το πόρισµα επικεντρώνεται µόνο στη δική του θητεία και δεν ελέγχει τις επόµενες, τονίζοντας επιπλέον ότι οι παραγωγές γίνονταν όλες µε βάση τους νόµους και τι προβλέψεις των κανονισµών της ΕΡΤ. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι του είχαν επισηµανθεί οι ακριβείς δυσλειτουργίες των εν λόγω κανονισµών, το πόρισµα διαπιστώνει και συγκεκριµένες παραβάσεις νόµων, όπως του νόµου περί διαφηµίσεων, αλλά και του νόµου λειτουργίας της ΕΡΤ, που απαγορεύει για παράδειγµα σε υπαλλήλους της να αµείβονται επιπλέον συµµετέχοντας σε µεικτές παραγωγές. Κι όµως, υπήρξε περίπτωση σε µεικτή παραγωγή που το πόρισµα διαπιστώνει ότι συνέβη και αυτό µε σκηνοθέτη υπάλληλο της ΕΡΤ. Ακόµη όµως κι αν ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ παραβλέπει το γεγονός ότιείχε προειδοποιηθεί από το πόρισµα του 2007 ότι είχαν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή για σπατάλη και διαφυγόντα κέρδη από εκποµπές της δορυφορικής ERT World, στις οποίες είχε απαντήσει από κοινού µε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, και µόνο το γεγονός ότι αναφέρεται στις διαδόχους του διοικήσεις, επιβεβαιώνει ότι έχει επίγνωση των προβληµάτων που άφησε πίσω του. Μια ΕΡΤ ξέφραγο αµπέλι και µε συνθήκες - παγίδα για όποιον αναλάµβανε την διοίκησή της.
Η παγίδα
Και ποια ήταν η παγίδα; Περιγράφεται µε σαφήνεια στο πόρισµα τόσο του 2007 όσο και στο σηµερινό: Κανένας έλεγχος στις εταιρείες παραγωγής για τοαν είχαν ή όχι την χρηµατοπιστωτική ικανότητα να αναλάβουν την παραγωγή έργων, ούτε για το αν ανήκαν σε πρόσωπα που ήδη πληρώνονταν από την ΕΡΤ ενώ ρητώς απαγορεύεται από τον νόµο. Επίσης δεν γινόταν καµιά απολύτως αποτίµηση της συµβολής της ΕΡΤ στις µεικτές παραγωγές, παρόλο που ήταν η µεγαλύτερη και στα πιο ακριβά κοµµάτια (π.χ. στούντιο, κάµερες, αρχισυνταξία κ.λπ.) µε την εταιρεία παραγωγής συχνά να αναλαµβάνει µόνο το µοντάζ. Αντίνα ορίζει η ΕΡΤ το κόστος των παραγωγών προσαρµοζόταν η Επιτροπή Κοστολογίου στην πρόταση της εκάστοτε εταιρείας παραγωγής! Εξ ου και ζητούσαν ό,τι ήθελαν.
∆ιπλά οδοιπορικά; Πλήρωνε η ΕΡΤ. Με απλές αποδείξεις µάλιστα, των ίδιων των παραγωγών, που δεν αποδείκνυαν αν είχαν γίνει οι µετακινήσεις. Επιπλέον κοµµώτρια και µακιγιέζ επιθυµούσε η παρουσιάστρια; Πλήρωνε η ΕΡΤ παρ’ όλο που υπήρχε ξεχωριστό κονδύλι στην παραγωγή. Καλλιτεχνικό συγκρότηµα ήθελε ο παραγωγός; Πλήρωνε η ΕΡΤ και µάλιστα για συµµετοχή σε όλα τα επεισόδια παρ’ όλο που δεν συνέβαινε αυτό.
Οσο για τα χρονικά περιθώρια παράδοσης των επεισοδίων και τον έλεγχο του περιεχοµένου αν και κατά πόσο είναι αυτό που αναγράφεται στη σύµβαση κανένας περιορισµός, ούτε ρήτρα για καθυστέρηση. Υπήρξε περίπτωση εκποµπής που η παράδοσηδύο επεισοδίων είχε απόσταση ενός έτους µεταξύ τους και άλλη που η ΕΡΤ πλήρωσε τις επαναλήψεις της ίδια εκποµπής σαν να ήταν πρωτότυπα επεισόδια.
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου