Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Ενα πρόσθετο όπλο στη μάχη για την έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της ευρωζώνης και η δημοσιονομική σταθερότητα, θεωρεί ότι έχει πλέον στα χέρια του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόκειται για το δικαίωμα που αποκτούν οι ευρωπαίοι πολίτες, βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας, να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετεί πάνω σε ένα σοβαρό ζήτημα, εάν μαζευτούν ένα εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον επτά χώρες της Ε.Ε.

Η σχετική έκθεση ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2011.

Την Τρίτη συνεδρίασε, υπό την προεδρία της Βάσως Παπανδρέου, πρώτη φορά η ad hoc επιτροπή που συνέστησε για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, στην οποία συμμετέχουν και άλλα στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί από οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως ο Π. Οικονόμου, ο Ν. Αλευράς και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Μέλη της αποτελούν επίσης και ο Π. Ευθυμίου, η Α. Ποδηματά, ο Ντ. Βρεττός και ο Η. Μόσιαλος.

Στόχος της επιτροπής, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Αννυ Ποδηματά, είναι η επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων και η διαβούλευση με κόμματα, κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ και προσωπικότητες της Ευρώπης για την ανάγκη αφενός έκδοσης ευρωομολόγων (πρόταση, την πατρότητα της οποίας έχει ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ) και αφετέρου της επιβολής φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Και τις δύο προτάσεις τις έχει προωθήσει ο έλληνας πρωθυπουργός, μέσω του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τις ισχυρές επιφυλάξεις της Κομισιόν.

Μέσω της συγκρότησης επιτροπής, αλλά και του ευρωπαϊκού συντονισμού, δίνεται η ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε περίπτωση που αυτή δεν ανταποκριθεί, θα προχωρήσει η καμπάνια συλλογής ενός εκατομμυρίου υπογραφών.

Καθοριστική για το θέμα των ευρωομολόγων εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι και η κοινή επιστολή του προέδρου του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ και του ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι, που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times». Με αυτήν ζητούν τη δημιουργία άμεσα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα έως του ποσού που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα εκτυλιχθεί κατά τη διάρκεια όλου του 2011. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, για τα δημοψηφίσματα προβλέπονται τα εξής στάδια:

*Σύσταση «οργανωτικής επιτροπής» επτά φυσικών προσώπων από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη.

*Νομικός έλεγχος της αίτησης από την Κομισιόν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια της συνθήκης, ώστε να μην μπορεί να απορριφθεί απλώς και μόνο λόγω του πολιτικού της περιεχομένου.

*Λήψη απόφασης εντός 3 μηνών.

Την αξιοποίηση της «Πρωτοβουλίας 1.000.000 πολιτών», παρότι επιδιώκει την ανατροπή της Συνθήκης της Λισαβόνας, σχεδιάζει και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή.

Από τον ΣΥΝ διευκρινίζουν ότι αυτό θα γίνει όχι στην κατεύθυνση της «ανταγωνιστικότητας» και της μετακύλισης της κρίσης από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά της αλληλεγγύης. Αίτημα θα είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Κοινωνική Ανάπτυξη, το οποίο θα μπορούσε να αντλεί πόρους από τη φορολογία στη ροή κερδοσκοπικού κεφαλαίου, αλλά και από την ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να χορηγεί δάνεια με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια στα κράτη-μέλη που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς της απασχόλησης, της έρευνας και των υποδομών, ιδίως στον περιβαλλοντικό τομέα.

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ tsakir@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: