Δευτέρα, Δεκεμβρίου 06, 2010

ΔΗΘΕΝ ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ …ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ

Κόκκινη γραµµή αποτελεί για την κυβέρνηση αλλά και τους κοινωνικούς φορείς η εφαρµογή πρόβλεψης του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίαςνα επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.

Δηλαδή επιδιώκεται να διατηρηθεί, παρά την αντίθεση της τρόικας, η επέκταση µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων). Πάντως δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.

Το καυτό θέµα των συµβάσεων εργασίας ειδικών συνθηκών στον ιδιωτικό τοµέα (για τις ζηµιογόνες επιχειρήσεις) µπαίνει από σήµερα στην τελική του ευθεία µε την έγκριση του σχετικού νοµοσχεδίου από την τρόικα και τη συζήτησή του την ερχόµενη Πέµπτη από το Υπουργικό Συµβούλιο. Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει τις πρώτες επαφές µε την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου ενηµερώθηκε, την Παρασκευή, για τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας από την κ. Λ. Κατσέλη και τον κ. Γ. Κουτρουµάνη και σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται και από τον ίδιο πολιτική παρέµβαση για να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.

Το σίγουρο είναι ότι – εκτός από το θέµα της επέκτασης των συµβάσεων – θα προβλέπονται µειωµένες αποδοχές, έναντι της κλαδικής σύµβασης, σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύµβασης σε ζηµιογόνες επιχειρήσεις. Τα σενάρια για το ύψος της µείωσης είναι δύο. Να τεθεί το 12% ή να µην υπάρξει στο σχέδιο νόµου κανένα ποσοστό. Πάντως θα παραµείνει ή βάση του κατώτατου µισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που σήµερα είναι 740 ευρώ. Αν τελικά τεθεί το 12%, αυτό οδηγεί σε απώλεια έως 2 µισθών.

Η µερική απασχόληση
Επίσης αλλαγές επέρχονται στη µερική απασχόληση και για την εκ περιτροπής εργασία. Ετσι για τη µερική απασχόληση.

αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συµφωνηθείσα ο εργαζόµενος έχει υποχρέωση να την παράσχει αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη µε την καλή πίστη. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συµφωνηµένης, ο µερικώς απασχολούµενος δεν θα δικαιούται καµία προσαύξηση πέραν της αµοιβής. Ο µερικώς απασχολούµενος θα µπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συµφωνηµένης όταν αυτή η πρόσθετη εργασία λαµβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο. Στο τραπέζι έχει τεθεί πάντως και αίτηµα να καταργηθεί η προσαύξηση 7,5% για τους απασχολούµενους για λιγότερες των 5 ωρών ηµερησίως. Για την εκ περιτροπής εργασία κατά την κατάρτιση της σύµβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο µισθωτός µπορούν µε έγγραφη ατοµική σύµβαση να συµφωνήσουν κάθε µορφής απασχόληση εκ περιτροπής. Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ηµέρες την εβδοµάδα ή κατά λιγότερες εβδοµάδες τον µήνα ή κατά λιγότερους µήνες το έτος ή και συνδυασµός αυτών κατά πλήρες ηµερήσιο ωράριο εργασίας. Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης µπορεί, αντί καταγγελίας της σύµβασης εργασίας, να επιβάλει σύστηµα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 µήνες (αντί των 6 που προβλέπει ο Ν. Λοβέρδου) στο ίδιο ηµερολογιακό έτος, µόνο εφόσον προηγουµένως προβεί σε ενηµέρωση και διαβούλευση µε τους νόµιµους εκπροσώπους των εργαζοµένων.

Τι άλλο προβλέπεται
Τέλος, στο υπό έγκριση σχέδιο θα προβλέπονται και τα εξής:

n Εως 2 χρόνια (1+1) θα εκτείνεται χρονικά η ισχύς των συµβάσεων ειδικών συνθηκών. Οι συµφωνίες για τις µείωσης των µισθών θα κοινοποιούνται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

n Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση τον µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών.

n Συµφωνίες για µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Η ΓΣΕΕ αρνείται την υπογραφή τέτοιων οµαδικών συµφωνιών όπου δεν υπάρχει σωµατείο, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιπροτείνουν να υπογράφονται εφόσον συµφωνούν τα 2/3 των εργαζοµένων.

ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: