Το Ισραήλ πρότεινε να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς των εννέα Τούρκων, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, με αντάλλαγμα να μην προσφύγει η Τουρκία δικαστικά εναντίον του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Επίσημη συγγνώμη και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητάει η Τουρκία. Η πρόταση που έγινε από τους Ισραηλινούς απεσταλμένους στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όμως φαίνεται να μην αρκεί στην Τουρκία, η οποία έχει ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγνώμη για τους θανάτους των εννέα Τούρκων ακτιβιστών.
"Κάναμε μία πρόταση για αποζημίωση και ζητήσαμε από τους Τούρκους να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για ν' απαντήσουν στις νομικές ανησυχίες μας. Επίσης επιθυμούμε να δούμε την επιστροφή του πρεσβευτή τους στο Ισραήλ και να μας επιτρέψουν να διορίσουμε νέο πρεσβευτή στην Άγκυρα. Προς το παρόν ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ισραηλινοί προσφέρουν περίπου 100.000 δολάρια σε κάθε μία από τις οικογένειες των εννέα Τούρκων που έχασαν στη ζωή τους στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» καθώς και μία έκφραση "λύπης" για το συμβάν, όπως δήλωσαν ισραηλινές διπλωματικές πηγές.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις αναφορές στην ισραηλινή προσφορά "θεωρητικές" και πρόσθεσε ότι δεν έχουν αλλάξει τα αιτήματα της κυβέρνησής του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι οι όροι της Τουρκίας δεν αλλάζουν. Πρόσθεσε επίσης ένα παλαιότερο αίτημα της χώρας του: να αρθεί το ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας. "Αν υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα περίοδο επαναλαμβάνω: Πρέπει να αποδεχθούν την ενοχή τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις. Λέω επίσης για τα εμπάργκο, που έχουν ελαφρύνει αλλά όχι αρκετά, ότι πρέπει να αρθούν", δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του.
Ο πρώην διπλωμάτης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οζντέμ Σανμπέργκ, που συμμετείχε στη διμερή σύνοδο στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: "Υπάρχει μία διαμάχη σχετικά με τη διατύπωση, σχετικά με τη λέξη συγγνώμη. Όσον αφορά στην τουρκική πλευρά δεν έχει ποτέ διαπραγματευτεί καμία άλλη λέξη από την λέξη συγγνώμη", πρόσθεσε ο Σανμπέργκ.
Στη σύνοδο στη Γενεύη οι δύο πλευρές επεξεργάστηκαν μία συμφωνία μιάμισης σελίδας, που υπεβλήθη στους ηγέτες των δύο χωρών. Το κείμενο αυτό προβλέπει ότι το Ισραήλ θα ζητήσει συγνώμη και θα προσφέρει αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα "τη δέσμευση της άμεσης αποκατάστασης των καλών σχέσεων που υπήρχαν" μεταξύ των δύο χωρών πριν την κρίση, διευκρίνισε ο Σανμπέργκ. "Προς το παρόν δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση, περιμένουμε την απόφαση των δύο ηγετών», πρόσθεσε.
ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου