Μία άδεια καρέκλα θα εκπροσωπήσει τον νικητή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2010, τον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, την τελετή απονομής στην Νορβηγία την Παρασκευή, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο CNN.Είναι η δεύτερη φορά που ένα σύμβολο χρησιμοποιείται σε αυτήν την εκδήλωση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής βραβείων Νομπέλ Ειρήνης, Thorbjorn Jagland, λέγοντας ότι η χειρονομία αυτή δεν είναι διαδήλωση.«Είναι ένα σήμα στην Κίνα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για το μέλλον της να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξή τους στους ανθρώπους εκείνους που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο Jagland σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Λιου Σιαομπό, καθηγητής της λογοτεχνίας, εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών σε κινεζική φυλακή για αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «υποκινούμενη ανατροπή της πολιτειακής εξουσίας». Δεν επετράπη ούτε σε εκείνον το ταξίδι στην Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο του, αλλά ούτε και στην σύζυγό του.
Η Κίνα εξαγριώθηκε από τότε που η επιτροπή των Νομπέλ ανακοίνωσε την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό, στις 8 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι αποκαλούσαν επανειλημμένα «κοινό εγκληματία» τον Λιου και δήλωναν ότι το βραβείο είναι μία σκευωρία της Δύσης ενάντια στην Κίνα.
Το Πεκίνο άσκησε πιέσεις στους συμμάχους του αλλά και σε άλλες χώρες να μην παρευρεθούν στην τελετή απονομής και πολύ βιαστικά ανακοίνωσε το Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιος, που απονεμήθηκε την Πέμπτη στον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν, Lien Chan. Το βραβείο έλαβε ένα 6χρονο κορίτσι για λογαριασμό του Lien, ο οποίος, όπως διατείνεται το γραφείο του, δεν γνώριζε για το βραβείο αυτό.
Ο Jagland πρόσθεσε ότι οι πιέσεις της Κίνας δεν ήταν έκπληξη και ότι αυτό ήταν στο χέρι του Πεκίνου για την αντίδραση που θα είχε.
Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε μία άδεια καρέκλα για να εκπροσωπήσει έναν απόντα νικητή ήταν, όταν ο Γερμανός ο ειρηνιστής Καρλ Φον Οσίτσκι κέρδισε το βραβείο το 1935.
Ο Οσιέτσκι είχε οδηγηθεί στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Έστερβέγκεν κοντά στο Ολντενμπουργκ από τους Γερμανούς Ναζί και δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει για να παραλάβει το βραβείο του, αλλά δεν είχε και κάποιον εκπρόσωπο.
Τρεις ακόμη τιμηθέντες με το Νομπέλ Ειρήνης δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελετή για πολιτικούς λόγους. Πρόκειται για την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Aung San Suu Kyi, τον Πολωνό ηγέτη, πρώην ακτιβιστή και συνιδρυτής του ιστορικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», Λεχ Βαλέσα και τον αντιφρονούντα του Ρωσικού Ψυχρού Πολέμου, Αντρέι Σακχάροφ. Στην περίπτωσή τους, ωστόσο, το βραβείο παρέλαβαν συγγενείς τους.
Οσον αφορά την πίεση της Κίνας σε άλλες χώρες να μποϋκοτάρουν τις τελετές, Jagland δήλωσε ότι η Επιτροπή περίμενε μία σκληρή αντίδραση από το Πεκίνο.
«Ωστόσο είμαστε πολύ ευτυχείς που βλέπουμε τα 2/3 των εθνών που έχουν πρεβείες στο Οσλο να περιμένουν την τελετή και τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλες, πολύ σημαντικές χώρες», συμπλήρωσε ο Jagland.
Απόδοση: Ναυσικά Διαμαντοπούλου
ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου