Aποστολή στην Hγουμενιτσα Θανασης Tσιγγανας
Εκεί ακριβώς όπου αρχίζει η Εγνατία Οδός, δίπλα από την Ηγουμενίτσα, ένας άλλος κόσμος ακροβατεί. Μέσα σε ερείπια και εγκαταλειμμένες αγροικίες στο Γραικοχώρι, στο Λαδοχώρι και στο δάσος ζουν λαθρομετανάστες που βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια και περιμένουν να βραδιάσει. Τότε, κρυμμένοι στο σκοτάδι, επιχειρούν «ρεσάλτο» στα πλοία με στόχο το πέρασμα στην Ιταλία κι από εκεί (ελπίζουν) στο Βέλγιο, την Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες. Ο αριθμός τους στο μεγάλο λιμάνι της Ηπείρου υπολογίζεται σε 500 - 700 και οι περισσότεροι έχουν επιχειρήσει να μπουν κρυφά σε φορτηγό ή σε επιβατηγό τουλάχιστον μία φορά κι έχουν συλληφθεί από λιμενικούς είτε πριν από τον απόπλου είτε στα ιταλικά λιμάνια. Πριν από λίγες ημέρες, Ιταλοί λιμενικοί «επέστρεψαν» 120 λαθρομετανάστες βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι συχνά «προσθέτουν» και συλληφθέντες από το εσωτερικό της Ιταλίας για να μειώσουν το δικό τους πρόβλημα. Οι προσπάθειες κατοίκων και οι διανομές τροφίμων από ιερέα της Μητρόπολης Παραμυθιάς δεν επαρκούν για να θρέψουν τόσα στόματα και, όπως λέει στην «Κ» υπάλληλος της νομαρχίας, «αρκετοί δημότες δεν πετούν στους κάδους τροφές ψωμιά ή αποφάγια αλλά τα αφήνουν δίπλα σε σακούλες για να «μην πεθάνουν από την πείνα».
«Βρίσκω κάθε μέρα φαγητό στα σκουπίδια», μάς λέει ο νεαρός Σομαλός Αλί Σααμί που βρίσκεται μήνες στην Ηγουμενίτσα, προσπαθώντας να περάσει στην Ιταλία. Μέλος ομάδας λαθρομεταναστών από το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, βρίσκεται στη άκρη του λιμανιού «μαρκάροντας» τα πλοία που μπορεί να κρύβουν την ευκαιρία.
«Το καλοκαίρι πλενόμαστε στη θάλασσα», λένε. Τώρα που βρέχει και κάνει κρύο συγκεντρώνονται κάτω από τις γέφυρες ή στη σήραγγα της Εγνατίας ή μέσα στο δάσος. Τις νύχτες, για να ζεσταθούν, ανάβουν φωτιές με λάδι από το κοντινό νεκροταφείο. «Κάποιοι από μας, τα κατάφεραν», λέει στην «Κ» ένας Κούρδος που έχει συμπληρώσει χρόνο στην Ελλάδα. Αλλοι, όπως ένας 12χρονος με τη μητέρα του, έχουν συμπληρώσει ενάμιση χρόνο στο λιμάνι και ορισμένοι είναι εκεί πέντε χρόνια! Σχεδόν όλοι, λόγω έλλειψης εγγράφων, δεν μπορούν να εργαστούν. Οι περισσότεροι μπήκαν στην Ελλάδα από τον Εβρο και το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν και δεν υπάρχει μέρα που το Λιμεναρχείο να μην έχει αναφέρει απόπειρες λαθραίας εξόδου και συλλήψεις. Θεωρητικά, όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται εκτός νομού Θεσπρωτίας, αλλά οι περισσότεροι επιστρέφουν, ενώ προστίθενται κι άλλοι. Ούτε οι εκκλήσεις ούτε τα υπομνήματα του νομάρχη Βασ. Γιόγιακα και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων, πέτυχαν κάτι. «Παλαιότερα υπήρχαν μόνο Κούρδοι. Από την άνοιξη, καθώς «έκλεισε» η Πάτρα, στράφηκαν στην Ηγουμενίτσα. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό», λέει ο κ. Γιόγιακας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση έκρυθμη. «Ενας άνθρωπος απελπισμένος και πεινασμένος αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει», άποψη που συμμερίζονται πολλοί κάτοικοι. Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Θ. Πιτούλης περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα και τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων, φοβούμενος ακραίες καταστάσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου