Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ Β. ΚΑΙ Ν. ΚΟΡΕΑΣ

Ανεπίσημος διπλωματικός απεσταλμένος ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη χερσόνησο μοιάζει με πυριτιδαποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ο απεσταλμένος, Μπιλ Ρίτσαρντσον, έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο μετά από συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ, τους οποίους κάλεσε να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση". O διπλωμάτης παρότρυνε τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να επιτρέψουν στη Νότιο Κορέα να προχωρήσει στις προγραμματισμένες της ασκήσεις στο νησί που τον περασμένο μήνα βομβάρδισε η Β. Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η άσκηση, θα απαντούσε με πυρά.


Την Παρασκευή, η Ρωσία -που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα - κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να τους προτρέψει να ακυρώσουν προγραμματισμένες ασκήσεις, επισημαίνοντας την «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο Κυβερνήτης του Νέο Μεξικό Μπιλ Ρίτσαρντσον, που είχε και στο παρελθόν λειτουργήσει ως μεσολαβητής με τη Β. Κορέα, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Πιονγκγιάνγκ ως ιδιώτης, δήλωσε στο CNN ότι έχει γίνει "μια μικρή πρόοδος" στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας. "Καλώ την χώρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για να ηρεμήσουν τα πράγματα..."

«Εχω την εντύπωση ότι οι Βορειοκορεάτες θέλουν να ρίξουν τους τόνους. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι το κλίμα και σήμερα"

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει απρόβλεπτα αμυντικά χτυπήματα σε περίπτωση που ξεκινήσουν ασκήσεις στο νησί Yeonpyeong. Η Ν. Κορέα όμως επιμένει ότι η μονοήμερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μεταξύ του Σαββάτου και της Τρίτης. Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η άσκηση είναι πιθανό να γίνει είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη που αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23η Νοεμβρίου στο νησί σκοτώθηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες - δύο πεζοναύτες και δύο πολίτες.

Στο μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου θα μπορούσε να κλονίσει την περιφερειακή σταθερότητα, και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν εντάσεις.

Ωστόσο, η δήλωση του Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Jiang Yu δεν επέκρινε ούτε τα σχέδια της Σεούλ, αλλά ούτε και τις απειλές της Πιονγιάνγκ.

ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: