Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΔΕ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Σε τρία κεντρικά πρόσωπα του ΠΑΓΝΗ επικεντρώνεται σε πρώτο επίπεδο ο καταλογισμός βαρύτατων ευθυνών από την ΕΔΕ που πραγματοποίησε ο πανεπιστημιακός γιατρός και διευθυντής της ΜΕΘ Δημήτρης Γεωργόπουλος, με αφορμή τις συνταγογραφήσεις ειδικών διατροφικών σκευασμάτων που ήδη από τη διοίκηση του ΙΚΑ κεντρικά αντιμετωπίζονται ως σκάνδαλο ολκής. Την περασμένη Δευτέρα ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μεν αυτής της ΕΔΕ, αλλά και την παράλληλη έρευνα για τη διατύπωση και συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πόρισμα της συγκεκριμένης ΕΔΕ ανοίγει και νέα θέματα με την εμπλοκή και άλλων προσώπων με κομβικό ρόλο στο ΠΑΓΝΗ. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι πλέον η ΕΔΕ έχει κλείσει ουσιαστικά, όμως συνεχίζεται αποσκοπώντας να διατυπώσει ενοχή περαιτέρω τουλάχιστον τριών ακόμη προσώπων.

Το πόρισμα

Όπως αναφέρεται εισαγωγικά στις διαπιστώσεις του συγκεκριμένου πορίσματος, η ΕΔΕ στηρίχτηκε αποκλειστικά στις καταθέσεις μαρτύρων. Αυτό γιατί το ΙΚΑ τοπικά και κεντρικά δεν προσέφερε κανένα στοιχείο στην έρευνα. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η αντίστοιχη έρευνα του ΙΚΑ, όχι μόνο μπορεί να εμπλουτίσει περαιτέρω τις διαπιστώσεις αυτής της ΕΔΕ ως προς την εμπλοκή και άλλων προσώπων, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε νέο κύκλο ερευνών στο ΠΑΓΝΗ.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνεται, οι καταθέσεις των μαρτύρων εντός του νοσοκομείου συγκλίνουν στην άποψη:
"Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια τα διατροφικά σκευάσματα που χορηγούνταν στους ασθενείς κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτά που αντιπροσώπευε η εταιρεία... Στην εταιρεία αυτή εμφανίζονται ως μέτοχοι οι κ. Α... και Κ... Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κ... είναι γιος της κ..., προϊσταμένης της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ». Η εν λόγω προϊσταμένη, ήδη όπως είναι γνωστό με ευθύνη του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη, έχει τεθεί σε αργία μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο μεγαλύτερος όγκος των συνταγών που αφορούσαν διατροφικά σκευάσματα διακινούνταν από το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας και την Κλινική της Γενικής Χειρουργικής. Ελάχιστα συνταγογραφήθηκαν από τις Κλινικές Νευροχειρουργικής, Νευρολογικής και Χειρουργικής Ογκολογίας. Το πόρισμα της ΕΔΕ για το Τμήμα Ακτινοθεραπείας και το διευθυντή του είναι καταπέλτης: «Η πολιτική του Τμήματος Ακτινοθεραπείας σχετικά με τη χορήγηση διατροφικών σκευασμάτων ήταν προβληματική. Η πλειονότητα των συνταγών χορηγούνταν από το δ/ντή κ. Β... Ο αριθμός τέτοιων συνταγών που δίνονταν από το Τμήμα Ακτινοθεραπείας ήταν πολύ μεγάλος και ανερχόταν σε 1-4 ημερησίως. Σύμφωνα με καταθέσεις των γιατρών του Τμήματος, ο αριθμός αυτός θεωρείται υπερβολικός. Ας σημειωθεί ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας δεχόταν περίπου 3-5 νέους ασθενείς ημερησίως και το γεγονός αυτό δε δικαιολογεί τον τόσο μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", η οριστική ρήξη των σχέσεων διοικητή-υποδιοικητή φαίνεται να προήλθε λόγω της κατανομής του ΕΣΠΑ στο χώρο της υγείας, που από πολλούς παράγοντες της υγείας θεωρείται και μία από τις τελευταίες προσπάθειες ανάταξης στις δημόσιες δράσεις υγείας. Η βασική διαπίστωση ότι ναι μεν το αίτημα της Κρήτης προς το υπουργείο Υγείας μπορεί να ήταν για 60 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το πραγματικό κονδύλι που διατίθεται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ μόλις και μετά βίας αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτό γιατί, ενώ η προσπάθεια της ΔΥΠΕ θα έπρεπε να είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε όλη την Κρήτη με βάση τα αιτήματα των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, εντούτοις οι αποφάσεις της διοίκησης φάνηκε να προσανατολίζονται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συζήτηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Κρήτης, σε ικανοποίηση αιτημάτων εκείνων που είχαν άμεση πρόσβαση στη διοίκηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΥΠΕ είχε εξαγγείλει την κάλυψη με βιοϊατρικό εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων του νησιού, και τα πραγματικά κονδύλια που διατίθενται από το ΕΣΠΑ για το θέμα αυτό φτάνουν με το ζόρι τα 7 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ! Η παραίτηση του υποδιοικητή της ΔΥΠΕ αναμένεται να ανοίξει ένα κύκλο αντιδράσεων και συζητήσεων, καθώς είναι από τα πρόσωπα που στο χώρο της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζεται ως "σημαία" στον αγώνα για την αναβάθμισή της. Ταυτόχρονα, η παραίτηση αυτή αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα για το ΕΣΠΑ της υγείας στην Κρήτη όχι μόνο είναι διαφορετική, αλλά προς το παρόν δεν εμφανίζει και σοβαρό σχεδιασμό στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διάγουμε.
neakriti.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: