Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Πολλές νέες μπόρες αναμένουν την κυβέρνηση με τον καινούριο χρόνο. Θα εκπορεύονται από την καρδιά της κοινοβουλευτικής ομάδας για να συναντήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας και, από κοινού, θα κατευθύνουν τους κεραυνούς τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η κυβέρνηση προγραμματίζει να κάνει ποδαρικό με το αναμενόμενο, εδώ και ένα χρόνο, αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο δεν προοιωνίζεται αντιδράσεις. Η εκκίνηση δείχνει και την πρεμούρα της να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες, ώστε να σταθεί συνεπής απέναντι στην τρόικα: Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά (2-3 Ιανουαρίου), πρώτη φορά στα χρονικά του μεταδικτατορικού Κοινοβουλίου, ένα νομοσχέδιο, το αναπτυξιακό, θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ η ολομέλεια της Βουλής θα βρίσκεται ακόμα σε χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Τα νομοσχέδια που «κάνουν τζιζ» θα πάρουν σειρά μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η αυλαία όλων, όμως, αναμένεται να πέσει με τον εκλογικό νόμο. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να ανάψει το «πράσινο φως» για την ψήφισή του, δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που το θεωρούν άδικο και δεν θέλουν το λεγόμενο γερμανικό σύστημα. Ως τώρα, ο Γ. Παπανδρέου δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές προτεραιότητες, υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο, ώστε:

α) Αν κάποιοι από τους βουλευτές αντιδράσουν, να βρεθούν μπροστά στο επιχείρημα ότι οι κάλπες αποτελούν επιλογή που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού έχει συζητηθεί και εγκριθεί κατ' επανάληψη από τα κομματικά όργανα.

β) Αν και όταν ο πρωθυπουργός επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, να έχει διασφαλίσει ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο εκλογικό σύστημα.

Το πιθανότερο είναι ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί αφού πρώτα ψηφιστούν τα νομοσχέδια-παραγγελία της τρόικας, ώστε να μην κινδυνέψει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Ποια όμως από τα κρίσιμα νομοσχέδια θα οδηγήσουν «πράσινους» βουλευτές να διαβούν την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει ο πρωθυπουργός; Κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι ρουκέτες ίσως εκτοξευθούν από εκεί που κανείς δεν τις περιμένει, όπως συνέβη με την περίπτωση του βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλος, επιχειρηματίας (εισαγωγέας αυτοκινήτων) του οποίου η γκρίνια τον τελευταίο καιρό επικεντρωνόταν στο ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τα αυτοκίνητα, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, δήλωσε ότι η ψήφος του στον προϋπολογισμό αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση.

Εμπειρος κυβερνητικός βουλευτής εξέφραζε την άποψη ότι, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης στην κοινοβουλευτική ομάδα, είναι πιθανό, σε μικρής εμβέλειας ζητήματα, να υπάρξουν δυσανάλογα μεγάλες αντιδράσεις.

Στα επικίνδυνα νομοσχέδια, πάντως, περιλαμβάνονται: Το ενιαίο μισθολόγιο, που αναμένεται να έχει λίγους, χαμηλόμισθους κερδισμένους και πολλούς, υψηλόμισθους, χαμένους. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που θα πλήξει πολλές κατηγορίες πολιτών, κυρίως κατοίκους ορεινών περιοχών. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για το τελευταίο η κυβέρνηση αποφάσισε περισσότερο διάλογο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντός και εκτός Βουλής αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που αντιτίθενται με σφοδρότητα σε ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου, αποτελούν ισχυρή δύναμη, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αναμένεται να πάρει η κατάσταση στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: