Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο νόμος περί Τύπου που πέρασε η δεξιά ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου. Από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μέχρι αρχηγούς κρατών και υπουργούς καταδικάζουν το νόμο ή -στην καλύτερη περίπτωση- εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες, αν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές της ελευθερίας του Τύπου. Εξαίρεση, η Κομισιόν που... επιφυλάσσεται. Ο νέος νόμος για τον Τύπο, που επιχειρεί να «ρυθμίσει» -αλλά πρακτικά να ελέγξει- όλα τα μέσα, των ηλεκτρονικών περιλαμβανομένων, ο οποίος θα εποπτεύεται από Συμβούλιο Τύπου με μέλη διορισμένα από το κόμμα του Ορμπαν και είναι διατυπωμένος με τρόπο αόριστο, ώστε να επιβάλλει στους δημοσιογράφους αυτολογοκρισία, πέρασε εύκολα από τη βουλή με συνοπτικές διαδικασίες.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το εσωτερικό, με ειρηνική διαμαρτυρία νέων που οργανώθηκε μέσω Facebook, αλλά και από την Εθνική Συμμαχία Ούγγρων Δημοσιογράφων, η οποία κατήγγειλε ότι «ο νόμος παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης». Ξέφυγε όμως γρήγορα από τα σύνορα και πέρασε στην Ευρώπη που σε λίγες ημέρες θα έχει ουγγρική προεδρία, με δήλωση πρόθεσης φίμωσης της ελευθερίας. Ενδεικτική και βαριά ήταν η δήλωση του Λουξεμβούργιου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν ότι η νομοθεσία «σαφώς παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών» και εξισώνει την Ουγγαρία με τη Λευκορωσία (η οποία αντιμετωπίζεται ως δικτατορικό καθεστώς).
«Διακριτική» η Μέρκελ
Διακριτική προειδοποίηση διατύπωσε και η γερμανική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου τής Μέρκελ που ζήτησε από τη Βουδαπέστη να διασφαλίσει ότι ο νόμος δεν παραβιάζει τις αρχές δικαίου. «Ως μελλοντική πρόεδρος της Ε.Ε., η Ουγγαρία φέρει ευθύνη για το σύνολο της εικόνας της Ε.Ε.», σημείωσε ο Κριστόφ Στέεγκμανς.
Αυστηρή ήταν και η δήλωση του ΟΑΣΕ που επισήμανε ότι «τέτοια συγκέντρωση εξουσίας σε ρυθμιστικές αρχές είναι χωρίς προηγούμενο στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και πλήττει την ελευθερία του Τύπου». Σκληρή ήταν και η αντίδραση των ευρωπαίων Πρασίνων, όπως εκφράστηκε σε ανακοινωθέν τού εκ των προέδρων τους Ντανιέλ Κον-Μπεντίντ: «ο νόμος... είναι κατασταλτικός και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση». Ο Κον-Μπεντίντ κάλεσε την Κομισιόν να αντιδράσει, ο εκπρόσωπός της όμως χθες περιορίστηκε να πει ότι «θα αξιολογηθεί αν γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία».
(Πηγές: www.bloomberg.com, www.dw-world.de, www.politics.hu, Γαλλικό, Ασ. Πρες)
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου