Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

ΑΛΕΚΑ:ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΙΔΙΟ

Ενα είναι βέβαιο. Οτι τα αμέσως επόμενα χρόνια τίποτα απ' ό,τι γνωρίζουμε για την Ε.Ε. δεν θα παραμείνει ίδιο. Για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης δρόμος προς τα πίσω δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι εξελίξεις σαρώνουν τα επιχειρήματα, τους ισχυρισμούς, την πολύχρονη πολυδάπανη προπαγάνδα των κάθε είδους υποστηρικτών της Ε.Ε.

Το ΚΚΕ έγκαιρα, παρά και ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, στις λοιδορίες από την ευρωαριστερά, αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ε.Ε. Κίνητρο αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι τα κοινά συμφέροντα των κρατών-μελών της για τη μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων τους και τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Συνεκτικό στοιχείο της ήταν και παραμένει η στρατηγική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ είχε επίσης προβλέψει ότι η συγκρότηση της ευρωζώνης, μιας τεχνητής νομισματικής συγκόλλησης κρατών με άνιση οικονομική ισχύ και διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας, θα δοκιμαζόταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.


Η πρόσφατη διεθνής κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιτάχυνε μακρόχρονες αλλαγές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με τη σταδιακή βελτίωση της θέσης της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οξυνε επίσης τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ε.Ε. που οφείλονταν στην ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της. Ανέδειξε τη δυσκολία της αστικής πολιτικής να οδηγήσει σε ελεγχόμενη απαξίωση και καταστροφή υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Ετσι οξύνεται τώρα η διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τη διαφορετική θέση της αστικής τάξης κάθε χώρας. Πρόκειται για διαμάχη για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης που δεν αναιρεί την ενότητά τους ενάντια στην εργατική τάξη.

Η Γερμανία ήταν η μεγάλη ωφελημένη από τη συγκρότηση της ευρωζώνης. Διασφάλισε ταυτόχρονα ένα ισχυρό διεθνές αποθεματικό νόμισμα και την απρόσκοπτη εξαγωγή εμπορευμάτων και κεφαλαίου στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα δεν θέλει να επωμισθεί τα βάρη των υπερχρεωμένων κρατών-μελών και ανησυχεί για τη θωράκιση του ευρώ. Ωστόσο, τμήματα της αστικής τάξης της Γερμανίας έχουν διαφορετικά συμφέροντα, π.χ. τράπεζες που έχουν δανείσει στον ευρωπαϊκό Νότο, όμιλοι που εξάγουν καταναλωτικά εμπορεύματα στην ευρωζώνη.

Αντίστοιχα οξύνεται η διαπάλη στη γαλλική αστική τάξη για την προσέγγιση με τη Γερμανία. Η Ρωσία προτείνει στη Γερμανία μια εναλλακτική διέξοδο οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι ΗΠΑ την πιέζουν να αναλάβει τα βάρη της ευρωζώνης. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις δυναμώνουν και η συνοχή της Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή θα δοκιμαστεί καθώς δυναμώνει η προσέγγιση Γερμανίας-Ρωσίας.

Η «φυγή προς τα εμπρός» με νέα βήματα πολιτικής ενοποίησης της ευρωζώνης συναντά ήδη μεγάλες δυσκολίες, αφού το κουβάρι των αντιθέσεων γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Για μια ακόμα φορά καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ο χώρος της ευρωαριστεράς και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τη θέση τους ότι μπορεί να υπάρξει επανίδρυση, φιλολαϊκή μετάλλαξη της Ε.Ε.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά να αγωνιστεί για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος ξεχωριστά.

Αυτή η στρατηγική προτεραιότητα καθορίζεται από την ανισομετρία στο εσωτερικό της Ε.Ε., τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στο επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας. Για τη χώρα μας ο δρόμος της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία είναι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο αν υπάρχει κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορεί η χώρα να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες και να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει μόνο με μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία.

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010

2 σχόλια:

ELLEPOLIS είπε...

Η αριστερά θα μπορέσει να παίξει καθοριτικό και ίσως ηγετικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης αν φέρει την κοινωνία ξανά προς το μέρος της.

Για να γίνει αυτό οφείλει να απαντήσει πειστικά για το πως θα διαχειριστεί την εξουσία και θα κυβερνήσει με τρίπτυχο:

Σε επίπεδο πολιτικής διακύρηξης την εξασφάλιση:
1) Ελευθερίας.
2) Ισότητας.

Καιστην οικονομία πως θα διασφαλίσει την:
3) Παραγωγικότητα.

Και βέβαια κάτι για την πράσινη οικονομία που από ότι φαίνεται είναι το γήπεδο που ο καπιταλισμός θα παίξει μπάλα τα προσεχή χρόνια με "χοντρές κονόμες".

ELLEPOLIS είπε...

Γενική παρατήρηση!
Από τον καιρό του Μαρξ, η αριστερά ουδέποτε έπαψε να κάνει εύστοχες αναλύσεις και διαπιστώσεις για το καπιταλιστικό σύστημα.
Η ανάλυση της κυρίας Παπαρήγα είναι πλήρης από κάθε άποψη.

Όμως η αριστερά (πιστεύω) έπασχε πάντα στην εφαρμογή των όσων πίστευε.
Ο λόγος της χάνει την δύναμη του εξ' αιτίας του ότι δεν πείθει.

Πάντα σχεδόν συμπεριφέρεται σαν να καλείται να παίξει σε αγώνα ποδοσφαίρου και έχει κατεβάσει ομάδα με χιονοπέδιλα.

Περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και να χιονίσει για να νικήσει τον αντίπαλο.
Όμως αυτό είναι το γήπεδο, αυτή η αντίπαλη ομάδα, ο διαιτητής πουλημένος, και ο κόσμος στις κερκίδες να περιμένει.

Ας παίξει επιθετικό απιχνίδι και ας μην αφήσει στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει όπλα (βλ. προηγούμενο post), τότε είναι σίγουρο πως η κερκίδα θα χειροκροτήσει και θα κινηθεί και εναντίον της πουλημένης διαιτησίας.

Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει, και λίγη ανοχή βεβαίως.
Στο κάτω κάτω καλύτερα στην Ρωσία σήμερα να είχαμε (λέω εγώ τώρα) πχ μια τροτσκιστική κυβέρνηση και όχι τον Πούτιν.
(Άν ο Στάλιν δεν είχε φάει τον Τρόστκι, αλλά πάλι τότε δεν θα ήταν ο Στάλιν).